ProČas 61

31.03.2021

Vážený a milý Promačtenáři,

posunuli jsme si čas o hodinu dopředu, takže teď půl roku zase budeme spát o hodinu méně, ale o to více bude naopak času na hraní, pracování, relaxování, sledování stavu „počtů všeho možného“ nebo na čtení. Já se začetl do lunárního kalendáře a příjemně se pobavil, ale i ledacos odhalil. Obzvlášť výživná mi přišla část Lunární předurčení. Na každý den v měsíci vám napoví, čemu je nejlepší se věnovati. Vybírám namátkou – 4. den: brániti se marnivosti a neústupnosti, udělati si pleťovou masku, odstraňovati bradavice; 8. den: zdraví utužovati, práti prádlo a uklízeti; 13. den: uzavříti manželství, uměním se obírati, impulzivního utrácení se vyvarovati; 16. den: péci chleba, uzavírati smlouvy, jednati s úřady; 21. den: vlasy stříhati, … a na 29.-30. den se doporučuje cestovat, vykoupat se a navštívit saunu. Nepochybně s podporou netušených „opatření“… Jediné, co jsem v lunáru nenašel, byla zmínka o bulletinu ProČas, ale to už je naše pivo – tady k Vám přicházíme s dalším číslem. Věříme, že našimi příspěvky se Lunárnímu kalendáři vyrovnáme, také v něm totiž najdete články k pobavení i prozření.

Za celou redakci přeji příjemné a pohodové prožití nadcházejících Velikonočních svátků!

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah
 
01   Ostrůvky radosti aneb STOP „BLBÉ NÁLADĚ“
 
02   Prostupy dopravníků
 
03   Kdo je kdo
 
04   Doporučujeme
 
05   KRASO - Doporučená četba aneb Požární bible
 
06   Potřebujete sanovat místnosti, kde Vás navíc trápí vlhkost, plísně, zápach a nedostatečný tepelný komfort?
 
07   Promat pozitivně
 
08   Káva Omkafe
 
09   Nový výkonný ředitel PAVUS, a.s.
 
10   Pomerančový koláč
 
11   Sladovna Hodonice – protipožární kabelové ucpávky
 
12   Nové slovenské odrody viniča
 
13   Milí přátelé Promatu a milovníci kol!
 
14   Covidové menu
 
15   Novinky
 
16   Z Promatího kalendaře
 
 

Ostrůvky radosti aneb STOP „BLBÉ NÁLADĚ“

Žijeme v turbulentní a pro mnohé lidi nelehké době. O to více si musíme vytvářet svůj vnitřní prostor, plný pozitivní energie. Již jsem na tomto místě psal o způsobu, jakým čtu noviny; pokud mne zaujme pozitivně laděný nadpis, zkoumám obsah. Nyní čtu Hospodářky velice rychle :-).

Nicméně zpět k pozitivitě (to slovo má různé významy) a pozitivní náladě. Kde brát a nekrást? Já čerpám hodně v rodině, širší i užší, a díky tomu, že můžeme chodit do práce, tak i v Promat-týmu; pobyt mezi kolegy (s 2 m odstupy) je povznášející. Stejně tak čerpám i z interakce mezi našimi dodavateli a odběrateli.

A v neposlední řadě mne obohacují i zprávy o fundraisingu (manželé Ondřej a Katarína Vlčkovi z Avastu, Nadace rodiny Vlčkových); o tom, že 69 % našeho národa věří více Západu než Východu (nechtějí očkování Sputnikem) a že se stále silněji v těch částech mediálního prostoru, který není ovládán česko-slovenskými oligarchy, ozývá volání po svobodě a užívání zdravého rozumu. A tak stále věřím, že vše špatné pomine. Angličané říkají: „Every cloud has a silver line“, aneb po každé bouřce se zase vyčasí (volně přeloženo). Nenechte se znechutit. Možná si řeknete: „Snílek“ či „Blázen“. Ale my už plánujeme dovolenou, mluvíme o návštěvách divadel a restaurací. Maximálně je odložíme, ale určitě ne na neurčito.

Děkujeme za důvěru, kterou nám dáváte, že jste našimi věrnými zákazníky, dodavateli a spolupracovníky. Krásné Velikonoce!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

ProFór, dnes s podtitulkem: „Pro budoucí generace“:

Možná, že jednou budeme vyprávět dětem, jak jsme nemohli chodit do hospody, nebo jak jsme do nich chodit mohli? Tak si přejme, abychom se podobným vtípkům mohli co nejdříve od srdce zasmát!


nahoru

 
 

Prostupy dopravníků

Prostupy dopravních pásů požárně dělících konstrukcí se řeší na hranici požárních úseků vybudováním konstrukce instalačních kanálů odpovídající požární odolnosti. Délka těchto kanálů se odvozuje od průřezu otvoru. V případě dopravníků křehkého zboží (vajec apod.), což je v předvelikonočním čase aktuální, jsme vzhledem k uspořádání dopravníků museli navrhnout kombinaci běžně používaných konstrukčních řešení.

Tuto konstrukci instalačního kanálu jsme vytvořili kombinací přepážek ze stavebních tvarovek PROMASTOP®-B. Tvarovky PROMASTOP®-B jsou tvořeny z pružné grafitové hmoty a jsou elastické. Tato konstrukce se běžně používá pro kabely a trubky. Navržené řešení jsme předem konzultovali se zpracovatelem PBŘ a HZS.


nahoru

zza Promat-tým P. Babor
 
 

Kdo je kdo

Miroslava Kyceltová, Obchodní oddělení Lovčice

+420 777 720 583 | miroslava.kyceltova@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Tvarohové meruňkové knedlíky s opečenou strouhankou.

Večerní nápoj: Občas si uvařím černý čaj s citrónem, někdy si musím dát po náročném dni panáka slivovice.

Hobby: Pravidelně cvičím powerjógu, v zimě to jsou sjezdovky a běžky a v létě mě baví moje zahrádka.


Michal Stejskal, Technicko obchodní zástupce PBS

+420 721 842 402 | michal.stejskal@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Pořádný flák masa a čokoláda.

Večerní nápoj: Červené víno nebo dobře vychlazená Plzeň.

Hobby: Zpěv, herectví, hra na trumpetu, renovace auto veteránů a starých hraček.


nahoru

 
 

Doporučujeme

DUNAJ, jakostní víno, DSC (víno s chráněným označením původu), červené suché, ročník 2013, Nitranská oblast, Terroir Tekov, Branislav Nichta, SR.

Barva: tmavě červená, sytá, s rubínovými odlesky.

Vůně: plná, komplexní, s výraznými tóny zralého peckového ovoce a koření (např. pepř a muškátový oříšek).

Chuť: výrazně ovocná, připomínající zejména třešně a višně s příjemnými taniny a čokoládovou dochutí.

Stolování: Víno je především vynikajícím doprovodem k široké škále masitých pokrmů a zvěřině. Hodí se např. k bažantovi, kachnímu nebo tmavšímu krůtímu masu. Vyšší obsah alkoholu (14 %) rovněž oceníme jako nespornou výhodu, pokud potřebujeme dobře vytrávit nebo se nechceme nechat „vyřadit těžšími masitými kalibry“ (např. jelení biftek, kančí steak, hovězí svíčková apod.). Krom toho lze užít i k čokoládovým dezertům. O párování se sýry se ani nezmiňuji (určitě si lze představit celou řadu tvrdých sýrů).

Osobní dojem: Víno vystupuje jako výrazný „jižanský kus“. Při převalování doušku na jazyku se nelze ubránit jisté paralele s tzv. supertoskánskými víny, což je kombinace odrůdy Sangiovese s některými „superslavnými“ odrůdami z Bordeaux. Počáteční, spíše kořeněný nádech, je lépe nechat odeznít, abychom si po chvíli mohli vychutnat bohatou škálu ovocných chutí s lehkými taniny.

Důležité upozornění ke konzumaci: Víno má mnoho tváří. Jeho původ, o kterém se můžete podrobněji informovat v enologické literatuře, je skutečně pestrý až bizarní. Z tohoto důvodu je víno velmi osobité, a proto je k němu potřeba přistupovat s úctou, aby nám vyjevilo skutečně všechna svoje tajemství. Můžete vypít rychle k některým z uvedených pokrmů, nejlépe ale pomalu, což má tu výhodu, že zachytíte všechny jeho proměny a rozmary.

www.vinonichta.sk


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

KRASO - Doporučená četba aneb Požární bible

Dr. Václav Kratochvíl se svými spolupracovníky vydal druhé, přepracované vydání své knihy Požárně bezpečnostní zařízení ve stavbách.

Dalo by se říct – Ottův slovník naučný pro oblast PBS a PO. Co získáte jejím objednáním?

• 759 stran informací

• 2,45 kg kondenzovaných vědomostí

• 2 826 fotografií a schémat

• a stanete se součástí vybrané komunity, neb výtisků je jen 2 000 ks

Přeji hezké okamžiky s vůní tiskařské černi. Děkujeme za encyklopedii, Václave!


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Potřebujete sanovat místnosti, kde Vás navíc trápí vlhkost, plísně, zápach a nedostatečný tepelný komfort?

Pokud je Vaše odpověď kladná, máme pro Vás řešení přímého vnitřního obkladu pomocí speciálních desek PROMASIL®-KP.

Firma Promat s.r.o. je vnímaná jako firma specializující se na požární ochranu a je expertem na vysokoteplotní materiály. Právě díky tomuto zaměření a kvalitním materiálům, které na dané aplikace používáme, se nám otevřela možnost využívání vybraných kacium-silikátových desek i pro sanační práce ve vnitřním prostředí, tedy pro přímý obklad stěn a stropů ze strany interiéru.

Díky svým vlastnostem je PROMASIL®-KP materiál, který dokáže vzhledem ke své struktuře optimálně regulovat (tzn. zachytit a následně vypustit) vlhkost ovzduší a tím zajistit ideální stav vnitřního prostředí. Zároveň je tím zajištěno i vnitřní zateplení objektu, tam kde použití venkovního zateplení není možné, či není vhodné.

Další výhody systému vnitřního obkladu pomocí desek PROMASIL®-KP jsou:

  • Třída reakce na oheň A1
  • Nízká objemová hmotnost
  • Podpora sanace vlhkého zdiva
  • Úprava povrchů konstrukcí
  • Zvýšení tepelného odporu konstrukcí
  • Zvýšení povrchové teploty konstrukcí
  • Ekologická nezávadnost
  • Úspora energie na vytápění
  • Redukuje zápach původních prostor a zlepšuje tím zásadně komfort užívání

Desky PROMASIL-KP jsou lepeny systémem Baumit Open Contact na stávající konstrukci a tvoří tak difuzně otevřenou skladbu, která umožňuje transfer vlhkosti z konstrukce zpět do místnosti a zamezuje také kondenzaci vody na nevhodných místech povrchu konstrukcí.

V případě Vašeho zájmu Vám rádi ukážeme referenční stavby, kde tento unikátní systém již řadu let funguje a komfort užívání daných prostor se od tohoto okamžiku aplikace rapidně zlepšil.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
 

Promat pozitivně

Blíží se Velikonoce a v tomto okamžiku, když píšu tyto řádky, vůbec netušíme, jak si je budeme moct užít. Dozvíme se to v pondělí, a to už je po uzávěrce pro odevzdání příspěvků :-)

No a co, všimněte si, nepíšu, jestli si Velikonoce užijeme, ale jak si je užijeme. Možnost omezení, velice pravděpodobná, mi opět připomněla jeden zvyk z dětství, který není zase tak obvyklý – hledání hnízdeček Velikonočního zajíčka. Myslím si, že většina z Vás ví, o co jde, ale ne každý hnízdečka pro své malé potomky chystá (málokdo má doma seno), vkládá do nich dobrůtky a pak sleduje dychtivé pobíhání nejmenších, nakukování do všech skulin a nehranou radost z objevených pokladů.

Tak jestli doma máte malé hledače, tak šup do chovatelských potřeb a vyrobte jim zajíčkova hnízdečka.

Ať máte veselé Velikonoce.


nahoru

za Promat-tým V. Stanke
 
 

Káva Omkafe

Pražírna kávy Omkafe byla založena Ottorinem Martinelli v roce 1947 na severu jezera Lago di Garda.

Rodina Martinelli zasvětila své životy kávě a od svého vzniku ctí rodinnou tradici pražení kávy již třetí generace Martinelli. Firma pro svoje směsi nakupuje pouze ta nejlepší kávová zrna z celého světa a každou dávku surových zrn pečlivě kontroluje.

V souladu s tradicí je káva pražena 18–20 minut, pro rozvinutí plné chuti se poté nechává 7 dnů odležet a následně se balí. Pražírna se snaží být ekologicky šetrná a z firemních informacích zjistíte, že při celém procesu pražení využívá Omkafe 50 % energie z obnovitelných zdrojů. Zajímavý článek o této pražírně můžete najít na: www.novinky.cz/muzi/clanek/prvni-kavu-rozvazel-jeho-dedecek-na-kole-vasen-v-rodine-zustala-40269900

Nejoblíbenější kávy:

Omkafé Diamante – skvělá voňavá směs, v chuti cítíte tmavou čokoládu, karamel, oříšky, podíl Arabiky – 92 %, zbytek Robusta. Střední obsah kofeinu.

Omkafe Oro - je příjemná směs s tóny kakaa, čokolády a pražených lískových oříšků, vyvážené směsi arabiky a robusty v poměru 70:30

Omkafe Perla – silnější kávová směs chutí kakaa a pražených hořkých mandlí, vhodná pro toho, kdo má hledá v kávě hořké tóny. Arabika 75 % a Robusta 25 %.

Věřím, že vládní protiepidemiologická nařízení se brzy zmírní a bude tak možné v jarním sluníčku vychutnávat doušky kávy na zahrádkách kaváren v ulicích našich krásných měst a městeček. To všem moc přeji.

Zdroj: www.omkafe.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Nový výkonný ředitel PAVUS, a.s.

Již od ledna 2021 vede společnost PAVUS, a.s. nový výkonný ředitel. Do funkce byl jmenován Ing. Jan Tripes, který je absolventem stavební fakulty ČVUT Praha v oborech „Architektura a stavitelství“ a „Budovy a prostředí“. Ing. Tripes má více než desetileté zkušenosti ze zkušebnictví, energetiky budov, stavební diagnostiky či komplexního posuzování kvality. Mimo pracovní povinnosti se rád věnuje rybaření, střelbě, jízdě na čtyřkolce a samozřejmě rodině. Vyzpovídali jsme ho také ohledně jeho hlavních vizí, které můžeme ocitovat: „Mou hlavní vizí je samozřejmě dále upevňovat pozici společnosti v oblasti požárního zkušebnictví i všech souvisejících činnostech, které PAVUS, a.s. nabízí. Navíc cítím snahu o maximální zjednodušení normativních i certifikačních postupů, kdy hlavní problém současnosti vidím obecně v nepřehlednosti a nejasném znění legislativy. Věřím, že i s pomocí a podněty od našich zákazníků dosáhneme zlepšení této situace.“ Přejeme tedy hodně úspěchů a na oplátku jsme obdrželi přání úspěšného roku a zachování optimismu v nelehké pandemické době.


nahoru

pro Promat-tým Ing. J. Tripes
 
 

Pomerančový koláč

Dnešní recept na koláč je pro naše končiny poněkud exotický a zároveň velmi jednoduchý. Určitě stojí za to ho vyzkoušet, je totiž krásně provoněný pomeranči. Připravte si 2 velké pomeranče (cca 600 g) i s kůrou, 250 g mandlové mouky, 200 g hnědého cukru, 6 vajec a 6 g jedlé sody. A to je vše! Pomeranče vařte i s kůrou 3x 10 - 15 min, po každém vaření vodu vylijte, zbavíte tím pomeranče hořkosti. Pokud máte možnost, kupte si BIO pomeranče. Poté je nechte vychladnout, nakrájejte a umelte buď v mlýnku nebo v ručním sekáčku.

Smíchejte s ostatními surovinami, vlijte do dortové formy a pečte v horké troubě cca 10 min. na 190° a 50 min. na 160 - 170° do zlatova. Přeji dobrou chuť!


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Sladovna Hodonice – protipožární kabelové ucpávky

SLADOVNY SOUFFLET ČR, a.s. jsou součástí sladařské divize francouzské zemědělskopotravinářské skupiny GROUPE SOUFFLET, jednoho z největších výrobců a zároveň prodejců sladu na světě. SLADOVNY SOUFFLET ČR, a. s. se s roční výrobní kapacitou 350 000 tun podílejí na produkci sladu v České republice přibližně 65 %. I na i na tyto stavby, které byly vybudovány před více než 30 lety, jsou kladeny čím dál větší požadavky a nároky na požární zabezpečení budov.

Rekonstrukce několika prvků protipožární ochrany jsme řešili např. ve Sladovně v Hodonicích u Znojma. V minulých letech jsme na této stavbě dělali protipožární obklad ocelové nosné konstrukce s pomocí obkladu z desek PROMATECT®-200. V současnosti zde probíhají práce na protipožárních kabelových ucpávkách, kde se používají protipožární stěrky PROMASTOP®-I, protipožární tmely PROMASEAL®-AG, protipožární malta PROMASTOP®-M a v hojném počtu i rozebíratelná kabelová ucpávka s protipožárními polštáři PROMASTOP® - S/L.


nahoru

za Promat-tým M. Dočekal
 
 

Nové slovenské odrody viniča

V listine registrovaných odrôd na Slovensku je zapísaných 13 novošľachtencov muštových odrôd viniča. Spoznajte aspoň tie dve najpopulárnejšie. Vyšľachtenie novej odrody viniča trvá 30 a viac rokov. Než sa rozbehne produkcia novej odrody vína a než sa presadí v tvrdej konkurencii trhu, môže ubehnúť pár desaťročí. Nové odrody teda nie sú až takou horúcou novinkou, avšak zaslúžia si pozornosť milovníkov dobrého vínka.

Devín - Medzi bielymi odrodami sa najviac presadil Devín. Odroda vznikla krížením Tramínu červeného s Veltlínskym červeno-bielym. Aj v priemerných ročníkoch dosahuje vysoké hodnoty cukornatosti.

Vo výnimočnej aróme a chuti Devína môžeme nájsť tramíny no aj muškát. Archiváciou sa tieto arómy zvýraznia a preto sa Devín hodí aj na výrobu prírodne sladkých vín. Rovnako je vhodný ako základ pre výrobu hrozienkových výberov.

Dunaj - Dunaj má kratšie vegetačné obdobie. Dozrieva už koncom septembra. Vďaka skoršiemu dozrievaniu dosahuje vysokú cukornatosť.

Červené vína dorábané z odrody Dunaj patria k tým najkvalitnejším. Svojou chuťou a arómou pripomínajú južanské typy vín. Vyzreté vína pripomínajú chuťou a arómou vyzretý Pinot noir. Dunaj má plnú chuť s jemnou trieslovinou, pripomína prezreté čerešne a višne s čokoládovou dochuťou, vynikajúco chutí v kombinácii s divinou, pečenou kačkou a dezertami.

Obe odrody sú v ponuke viacerých vinárstiev. Verím, že si v budúcnosti užijeme ich degustácie. O výsledkoch Vás budeme s radosťou informovať.


nahoru

za Promat-tým V. Fusek
 
 

Milí přátelé Promatu a milovníci kol!

Snad mi to nebudete mít za zlé a už vůbec bych si nepřál, aby tento pilotní článek nově vzniklé rubriky vyzněl dokonce jako provokace. Je jasné že v době, kdy se nemůžeme věnovat jedné z nejoblíbenějších volnočasových aktivit – cyklistice, může tento příspěvek vyznít jako onen pověstný výkřik do tmy.

Ale jak praví klasik: Připraveným štěstí přeje! A tak, než budeme moci vyrazit na kolech mimo katastr obce, máme čas si říct nějaké důležité informace týkajících se výběru kola, jeho údržbě, či nějaký zajímavý tip na cyklovýlet.

Výběr kola: Kdybych se snažil doporučit jeden typ kola (nedej bůh konkrétní značku), asi bych rozlítil nejednoho vlastníka toho „opravdu nejlepšího kola“. A to nechci. Výběr kola je velmi individuální záležitost a v první řadě doporučuji si vybrat kolo podle svých představ. Což, vzhledem k nepřebernému množství výrobců i kol samotných, může být zapeklitý úkol. A navíc já nejsem vůbec odborník, pouze amatér, který rád do sedla kola denně aspoň na hodinu či dvě vyskočí… Ideálním způsobem výběru je použít srovnání technických parametrů. Pro srovnání technických dat dnes nemusíte nikam chodit, stačí v pohodlí domova vyhledat tato data na internetu. Co je nutné si předem vyjasnit, je v první řadě to, v jakém terénu chcete jezdit. Doba, kdy platilo, že každý musí mít „horáka“, je již minulostí. Sám takové kolo mám (jako druhé) , skýtá spoustu výhod, ale taky má svá omezení. Věděli jste, že první kolo s označením „horské kolo“ se objevilo na světě již v roce 1966? Do dnešní doby tato kola doznala tak obrovských změn a vylepšení, že ty historické kousky vzbuzují na rtech naších dětí a vnoučat úsměv. Ale my, kteří jsme jako děti vzali za vděk jakýmkoli kolem (pokud bylo v rodině dámské kolo, šlo to pohodlně, ale u pánských kol jsme mnozí jezdili tzv. „pod štanglí“), jsme první horská kola měli za zázrak techniky… Horské kolo si tedy pořídí ten, kdo rád vyrazí i mimo asfalt, do lesa, s odpružením i do těžkého terénu. „Silničku“ si naopak pořídí ten, kdo má rád rychlou jízdu a rád hltá desítky kilometrů. Velké oblibě se v poslední době těší kola pod označením „gravel“, kterým se s oblibou říká „štěrkolet“. Gravel vám poskytne vysoký komfort jak na silnicích, tak v terénu. Pokud máte tendenci nevěřit hybridním výrobkům, v tomto případě strach mít opravdu nemusíte. Přesvědčí vás o tom testovací souboj mezi MTB a GRAVEL: GRAVEL BIKE VS. MTB! - YouTube. Neuvěřitelné, co?!

Základ údržby: Kdo nemaže, ten nejede. Nové kolo Vám prodejci seřídí a je připravené k okamžité vyjížďce. Z vlastních zkušeností můžu poradit, že na údržbě se šetřit nevyplácí. Osobně (kromě běžné týdenní údržby – hlavně čištění a mazání) nechám kolo servisovat 2-3 krát do roka u odborníků. Vše pořádně utáhnout, občas vyměnit brzdové destičky či lanka a hlavně vyměnit řetěz. Ale to je závislé na počtu kilometrů, které za rok ujedete. Já jsem v roce 2020 ujel přes 12.000 km a to bez těchto servisních kroků nejde. Ušetřit na řetězu pár stovek a pak v mnoha případech měnit podstatně dražší kazetu, není moc rozumné…

Tip na výlet: Jak jsem v úvodu napsal, nechci se rouhat – tip na výlet dávat teď není úplně to pravé ořechové. Ale i plánování může být radost, tak tedy: Naše republika má nespočet krásných cyklostezek či zákoutí, kam se na kole dá dojet a každý má to svoje oblíbené místo. Ale kdybyste se toulali třeba v okolí Litoměřic, tak jako správný patriot doporučuji dojet podél Labe do Velkých Žernosek (známá to vinařská oblast), odtud se přívozem dostanete do Malých Žernosek (zde se kousek svezete mezi vinicemi) a podél Milešovského potoku zalesněným Oparenským údolím až k oblíbenému cíli všech místních – do Černodolského Mlýnu (www.cernodolskymlyn.cz). Zde si můžete oddechnout, nabrat síly, občerstvit se, podívat se po okolí (například na zříceninu hradu Oparno: Hrady Českého středohoří, z.s. - Hrad Oparno (hrady-ceskeho-stredohori.cz). Pokud Vám už došly síly a máte s sebou malé děti, můžete se na ně vymluvit a stejnou cestou se vrátit. Jste-li ale ještě síly plní a máte dost času, doporučuji si kola uschovat v Černodolském Mlýnu a vyrazit pěšky na dominantu Českého středohoří – vrch Lovoš: Výlet do nitra vyhaslé sopky, na vrchol Lovoš | TelevizeSeznam.cz, který skýtá panoramatický výhled na část Polabí – Porta Bohemica. Pro ty zdatnější - na Lovoš se dá dojet i na kole. Já to zvládl, tak proč byste to nezvládli i vy?

Dost bylo snění! Jdu naskočit na spinningové kolo, abych byl připraven vyrazit do terénu, až se ocitneme v lepších časech!

Hodně šťastných kilometrů!


nahoru

za Promat-tým E. Janek
 
 

Covidové menu

Když se chce, tak to jde! Mám pro vás několik postřehů z amerického Chicaga, kde restaurace fungují i v pandemii. Snad těch pár nápadů může inspirovat naše mocipány, kteří omezují českou gastronomii. Vezmu to hned od začátku. Do restaurace je nutné si udělat rezervaci a mít roušku. U vchodu vám posvítí na zápěstí bezkontaktním teploměrem, jestli jste v pořádku. Na každém stole je připraveno „bezdotykové menu“ - samolepka nebo kartička s QR kódem, který vám přes chytrý telefon zobrazí celý jídelníček. Kdo nemá smartphone nebo není připojen na internet, je samozřejmě též obsloužen. Ale dnes jsme přece takřka všichni on-line? Stoly jsou rozmístěny dále od sebe než bylo v minulosti obvyklé. Podniky doporučují hostům nosit obličejovou masku i na toaletách.

Když je například více pisoárů vedle sebe v řadě na pánech, každý druhý je zakrytý. Když opouštíte wc, většinou se po umytí rukou, bohužel, stejně musíte dotknout dveří. Pro tento účel prozíraví restauratéři instalují přímo u východu desinfekční papírové ubrousky a nabádají k použití, když saháte na kliku a pak hned za dveřmi je připraven koš. Číšník u vašeho stolu vás vždy požádá, abyste při setkání s ním měli roušku. No a když platíte, tak podniky dávají přednost platební kartě před „špinavými“ hotovými penězi. Ovšem nejvíc bezpečné je platit prostřednictvím aplikace přímo z vlastního mobilu. Pak už se nedotknete vůbec ničeho! Mně se tohle všechno líbí a jsem přesvědčen, že při dodržování podobných pravidel, mohou restaurace fungovat i v této těžké „době virové“. Až restaurace konečně zase otevřou, tak nejezte, nepijte ani nežijte blbě!


nahoru

pro ProČas exkluzivně Dr. Pavel Maurer, t.č. v Chicagu
 
 

Novinky


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Z Promatího kalendaře

V současné době na rok 2021 pro Vás připravujeme nové termíny školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat a Intumex“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014 Sb.).

V této chvíli uvažujeme konání školení dne 22.04.2021 v Olomouci v hotelu Hesperia a 20.05.2021 v Praze 8 v hotelu ALWYN. Více informací naleznete na našich webových stránkách www.kontrolnitechnik.cz.

V souvislosti s aktuální Covid situací opět připravujeme možnost absolvování tohoto školení pomocí vzdáleného připojení přes MS Teams ve výše uvedených termínech. Účast bude hodnocena jedním bodem ČKAIT.

V případě Vašeho zájmu nás můžete kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz. Bližší informace Vám podá paní Martina Stanková, která organizuje tyto školení.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz