ProČas 58

25.06.2020

Vážený a milý Promačtenáři,

s příchodem léta odchází i poslední balíčky korona-omezení a my si zase zvykáme na běžný režim, na dřívější ranní vstávání, postávání v ranních kolonách na silnicích, na kolegy v kancelářích i ve „fabrikách“, na bližší kontakt s civilizací nejen přes naše LCD obrazovky… Čtvrtletník ProČas® naštěstí omezení příliš neovlivnila, a proto je tu ve svém pravidelném čtvrtletním tempu opět s Vámi.

Aktuální číslo přináší informaci o vydání zbrusu nového katalogu Požární bezpečnost staveb, který vzhledem ke svému stále se rozrůstajícímu počtu katalogových listů musel být rozdělen do dvou samostatných katalogů. Návazně si můžete přečíst, jak ochránit v bytových domech tepelná čerpadla nahrazující centrální vytápění.

Reinkarnovaná rubrika „Kdo je kdo“ Vám představí další z našich kolegů promat-teamu, kteří rozšířili naše řady později, kdy už tato rubrika představila v minulosti všechny naše stávající kolegy. Personalistiku v tomto čísle doplní poděkování jednatele firmy za celý tým naší kolegyni a několikanásobné babičce, která se definitivně rozhodla zamávat Promatu a užít si „na plný úvazek důchodu“.

Závěrem bych Vám chtěl popřát za celou redakci příjemnější a pohodovější vstup do léta než jaký byl vstup do jara. Popřejeme také, abyste si užili dovolené, byť asi ve většině případů budou jinde a jinak, než jste si představovali v zimě, když jste si letní dovolené vybírali a plánovali. Budiž Vám nápomocno k pohodě i aktuální číslo našeho-vašeho bulletinu ProČas®.

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah
 
01   Letní civilizace, novinka, kterou nám prorokují „odborníci – škarohlídi“
 
02   Promat děkuje (Time to say Good bye)
 
03   Kdo je kdo
 
04   Doporučujeme
 
05   Nově @etexgroup.com v našich kontaktech
 
06   Wooden Island – Prague ukazuje cestu k udržitelnému městu budoucnosti
 
07   PROMASTOP®-FC MD
 
08   Požární bezpečnost staveb - 6. vydání
 
09   Promat pozitivně
 
10   Tepelná čerpadla v bytových domech
 
11   Jolly Caffé
 
12   PROMATHERM®-VE 250 a VE 400
 
13   Jahodový dortík z tvarohového těsta
 
14   Novinky
 
15   Svěží vítr v Polné
 
16   Z Promatího kalendáře
 
 

Letní civilizace, novinka, kterou nám prorokují „odborníci – škarohlídi“

Ještě loni probíhal konec jara standardním způsobem. Letos si nelze nevšimnout „drobné nuance“. Mnozí epidemiologové nám totiž prorokují tzv. druhou vlnu. Nechci v žádném případě polemizovat se zainteresovanými odborníky, ale otázka budoucnosti je dle mého názoru vždycky poněkud filozofického rázu. Při pohledu na to, co všechno se v současném světě děje, aniž by to bylo předem předpovězeno „odborníky“, se budoucí vývoj dá nastínit spíše z pohledu teorie pravděpodobnosti než v jasných obrysech. Pokud tedy nechceme pohodlně a „bez boje“ přistoupit na černobílý koncept „letní civilizace“. Což se dá ve stručnosti charakterizovat jako: v zimě špatně, v létě lépe! Nutnost změny některých našich zaběhnutých životních stereotypů je nasnadě. Především je třeba zapojit mozek a začít přemýšlet o tom, jak svou současnou „životní technologii“ správně nastavit či přenastavit. Možností je naštěstí bezpočet a hloubka naší invence v podstatě bez limitu. Především je třeba se vyvarovat rezignovaného postoje „králíčka před kobrou“. Na toto trefné vyjádření mého kolegy si mnohokrát vzpomenu, když kulisy okolního světa začínají tmavnout. Pomůže mi to vždy nabrat dech a vyrazit vpřed! Když to člověk udělá, zjistí, že mozek funguje a rázem nás napadne spoustu věcí, které nás předtím z nějakého důvodu nenapadly. Je to protiklad rezignovaného postoje, který mozek vyřadí a neomylně nás dovede do stáda podobně rezignovaných, a tudíž lehce manipulovatelných „ovcí“ (sen každého diktátora). To, že nás ke světlým zítřkům dovede „samozvaný a pomazaný lidový vůdce“, už tu jednou bylo, jenom se bojovalo s jinými nepřátelskými živly. Firma Promat vám přeje co nejlepší prožití zrodu letošního léta, dětem a rodičům vydařené a odpočinkové rodinné prázdniny, a k tomu jako vždy potřebné doprovodné elementy, nutné pro spokojený a plnohodnotný život.

Poděkování za spolupráci a vaši laskavou přízeň v dobách nelehkých samozřejmě připojujeme.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór, aktuálně s podtitulkem: „Nevinné mládí“:

Malý klučina se dívá na televizi a ptá se svého otce. „Tati, proč se indiáni malují?“. „To obvykle dělají, když jdou do boje“. „Tak si dej pozor na mamku, už hodinu stojí před zrcadlem a kreslí si po obličeji!“


nahoru

 
 

Promat děkuje (Time to say Good bye)

Normálně jsem rád, když mohu něco napsat do ProČasu. Když ale píši tento příspěvek, je mi smutno na duši. Paní Helena Apolínová, druhý nejdéle sloužící Promaťák v České republice, se rozhodla, že odejde k 30. 6. 2020 do zaslouženého důchodu.

Helena nastoupila v roce 1994 jako druhý člen týmu, dá-li se jednomužnému účinkování na trhu říkat tým :-). Nejprve na pozici asistentky, následně obchodnice, ….nebudu vypočítávat vše. Dlouhá léta pracovala na pozici ekonoma firmy Promat s.r.o. a svou kariéru uzavřela jako personalistka. Především ale byla, je a zůstane výbornou kolegyní, kamarádkou, rádcem a platnou členkou týmu; i členem redakční rady ProČasu byla až do tohoto čísla.

Přeji Heleně zasloužený odpočinek doma i na chalupě řádně opepřený jejími pěti vnoučaty a rodinami jejích dvou dětí. Ať se jí nadále vše daří, nemoci vyhýbají a zdraví slouží. Nechť je tato její nová pozice babičky na plný úvazek stejně úspěšná a jejím dětem přinese minimálně stejný prospěch jako přineslo její působení ve firmě nám.

Díky Helí a dej vždy ohni mat jako Promat!


nahoru

Za všechny Promaťandy a Promaťáky Láďa Zajíc, jediný délesloužící kolega
 
 

Kdo je kdo

Ing. Hana Kučerová, obchodní oddělení

233 334 835 | hana.kucerova@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Kulajda a vepřo, knedlo, zelo

Večerní nápoj: Flekovský ležák

Hobby: Procházky s pejskem a práce na zahradě


Ing. David Markalous, ekonomické oddělení

233 334 870 | david.markalous@etexgroup.com

Oblíbené jídlo: Vepřové výpečky

Večerní nápoj: Kozel 11°

Hobby: Kolo, kite, lyže


nahoru

 
 

Doporučujeme

PRIMITIVO PUGLIA, jakostní víno, IGP (Indicazione Geografi ca Puglia), zemské víno červené suché, ročník 2017, Varvaglione 1921, Leporano, Itálie.

Barva: tmavě červená až granátová s fialovými odlesky.

Vůně: plná, komplexní, s výraznými tóny vanilky a tabáku.

Chuť: lehce extraktivní, ovocně kořenitá, připomínající zejména černý rybíz, třešně a maliny s příjemnými taniny, která se po delším stání pomalu vytrácí.

Stolování: Víno by se dalo charakterizovat jako velmi univerzální doprovod k široké škále masitých předkrmů. Hodí se např. k tmavšímu krůtímu masu, drobům nebo rostbífu. Přes nižší obsah alkoholu (12,5 %) může následně bez obav doprovodit i „těžší kalibry“ (např. tatarský biftek, vepřový steak, jehněčí krk, plíčky, či hovězí líčka). Kromě toho se víno hodí i k paštikám, uzeným rybám nebo plísňovým sýrům.

Osobní dojem: Víno vystupuje jako mladé a svěží. Počáteční „závan“ sudu po chvíli vymizí a zůstává krásná ovocná chuť s lehkou tříslovinou. Zmiňovaný nižší obsah alkoholu a lehčí tělo z něho dělá ideální doprovod poledního menu, po kterém se můžete s výjimkou řízení auta věnovat svým obvyklým odpoledním aktivitám, včetně těch pracovních.

Důležité upozornění ke konzumaci: I když je na etiketě napsáno 12, můžete bez obav pít i po 16. hodině, aniž se budete večer cítit unaveni! Víno se v kombinaci s uvedenými doporučenými pokrmy pije opravdu výborně. Navíc se jeho charakter pozvolna mění, což jej činí ještě zajímavějším. Z tohoto důvodu doporučuji dolévat víno postupně, abyste si dostatečně užili celé škály jeho podob.

P.S. Lze použít jako dárek pro dámy. Květinová etiketa u žen, znalkyň, určitě zabere!


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Nově @etexgroup.com v našich kontaktech

Chtěli bychom vás informovat, že nově můžete členy našeho promateamu kontaktovat na mailových adresách [jmeno].[prijmeni]@etexgroup.com. Naše stávající mailové adresy v doméně @promatpraha.cz zůstávají funkční i nadále, ale naši lidé se budou dále již výhradně prezentovat a odesílat vám zprávy ze svých nových mailových adres @etexgroup.com.

Stejně tak obecná firemní mailová adresa získává novou podobu - promat.praha@etexgroup.com pro český trh a promat.sk@etexgroup.com pro ten slovenský.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Wooden Island – Prague ukazuje cestu k udržitelnému městu budoucnosti

V Česku je velmi složité postavit velkoobjemové stavby ze dřeva, ačkoliv tyto stavby prospívají zdraví a jsou šetrné k životnímu prostředí. Nadace dřevo pro život proto představila případovou studii Wooden Island – Prague (WIP, česky Dřevěný ostrov – Praha), která na studentském návrhu dřevěného objektu v centru Prahy na Těšnově ukazuje limity a budoucí možnosti velkoobjemových dřevěných staveb.

Cílem je zjednodušit jejich výstavbu a tím vytvořit prostor pro jejich využívání v českých městech. Nejen pro tento pilotní projekt vznikla rozsáhlá analýza, která řeší převážně problematiku požární bezpečnosti těchto typů dřevostaveb.

Více najdete na: https://www.drevoprozivot.cz/novinky/pozarni-bezpecnost-drevostaveb/wooden-island-prague-ukazuje-cestu-k-udrzitelnemu-mestu-budoucnosti.

Zdroj: www.drevoprozivot.cz


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
 

PROMASTOP®-FC MD

Tato naše nová požárně ochranná manžeta PROMASTOP®-FC MD je určena pro požární ucpávky plastových trub do Ø 125 mm a do požární odolnosti EI 120. Nahrazuje manžetu PROMASTOP®-U (UniCollar).

Manžeta PROMASTOP®-FC MD se hodí pro požární ucpávky většiny plastových trub (PP-R, PVC, PE-HD, PE, ABS, Geberit-Silent, Rehau-Raupiano) a na rozdíl od manžety PROMASTOP®-U i pro konfiguraci U/U (oba konce otevřené), jak je u kanalizačních instalací obvyklé. Na plastových potrubích prostupujících stěnou se manžeta osazuje z obou stran prostupu, na stoupačkách se manžeta osazuje zdola. Potrubí může být opatřeno i akustickou izolací do tloušťky 4 mm a třídy reakce na oheň E.

Manžeta je dodávána v pásu o délce 3,2 m. Na stavbě se připraví příslušná délka, osadí se koncové příchytky, kterými se spojí konce manžety a upevňovacími příchytkami se manžeta připevní k požárně dělící konstrukci. Spára mezi potrubím a ostěním může být max. 31 mm a je nutno ji vyplnit požárně ochrannou maltou PROMASTOP®-M, nebo tmelem PROMATMEL®.


nahoru

za Promat-tým J. Frühauf
 
 

Požární bezpečnost staveb - 6. vydání

Kdo sleduje vývoj našich konstrukcí ví, že za dobu pomalu tří desetiletí existence na stavebním trhu v ČR se naše konstrukce neustále vyvíjí a počet stránek katalogu rapidně roste. Již předešlé vydání se do šanonu téměř nevešlo a tak bylo nutné katalog rozdělit. Pro přehlednost a praktičnost jsme tento proces po uvážení provedli tak, že v první („hlavní“) části najdete veškeré stavební konstrukce počínaje obklady, nátěry a nástřiky nosných prvků přes podhledy, příčky, spáry, prosklené konstrukce, vzduchotechnické potrubí a potrubí pro odvod kouře a tepla až po instalační kanály. V druhé části jsou veškeré konstrukce týkající se výhradně těsnění prostupů instalací. Tato samostatná část katalogu je systémově řešená malinko odlišně v porovnání s předešlým vydáním. Myslíme si, že jde pouze o zvyk a v prvních chvílích jsme Vám plně k dispozici pro případ potřeby zorientovat se v řazení jednotlivých konstrukcí.

Katalog je k mání na naších stránkách v sekci „Ke stažení“ zde https://www.promatpraha.cz/cs-cz/ressources/downloads, kde po rozkliknutí „Katalog PBS (verze 2020)“ najdete výše zmíněné dvě části katalogu a následně jednotlivé kapitoly, potažmo katalogové listy, nebo ho můžete najít v sekci „Konstrukce“ zde https://www.promatpraha.cz/cs-cz/konstrukce, kde si jednoduše vyberete konstrukci, která Vás zajímá. Protože katalog obrazně lze přirovnat k živému organismu, budou na tomto místě postupně přibývat nové katalogové listy dalších konstrukcí. O této skutečnosti se Vás budeme snažit průběžně informovat v některých následujících vydáních ProČasu. Katalog je momentálně po posledních korekturách v tisku, ale již nyní si o něj zájemci můžou říct například u jednotlivých obchodních a technických zástupců ve svém regionu https://ww3.promatpraha.cz/kontakty/divize-pozarni-bezpecnost-staveb/ .

Co říct závěrem? Snad jenom vyslovit přání, aby Vám nový katalog pokaždé přinesl řešení, které hledáte.


nahoru

za Promat-tým E. Janek
 
 

Promat pozitivně

Léto je konečně tu a my už se můžeme alespoň na veřejnosti svobodně nadechnout! A pokud nejsme současně astmatici nebo alergici, můžeme si užívat takřka libé pocity. Ale to, že si vážíme i „obyčejného“ nadechnutí, není jediný přínos uplynulého období „dřiny a odříkání“. I některé další aspekty našeho života se mi teď jeví v jiném světle. „Čínský virus“ nám toho v uplynulém období nejen hodně vzal, ale taky paradoxně leccos dal. Především poněkud odtajnil charaktery lidí v mém okolí. Je teď pro mě jasnější vědět „s kým mám tu čest“. Někdo se choval přirozeně a někdo zmizel na dlouhé týdny ze světa nebo jsme se nějak míjeli. S manželkou jsme si dokonce zopakovali učivo ZŠ, takže jsme teď zase o něco chytřejší. V neposlední řadě jsme strávili více času s našimi dětmi, což bylo na celém tom uplynulém období asi to nejhezčí. Po e-učebních lekcích bylo příjemné vyvětrat mozek za hezkého počasí v přírodě. Návštěvy „liduprázdných turisticky atraktivních míst“ Prahy sice děti kvitovaly méně, ale občerstvením z okénka, zařazeným motivačně na závěr procházek, byly i tyto akce nakonec pozitivně hodnoceny.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

Tepelná čerpadla v bytových domech

I v bytových domech se stále častěji stávají novým trendem vytápění tepelná čerpadla, která nahrazují centrální vytápění. Instalace těchto zařízení jsou často v chráněných únikových cestách, například v prostoru schodiště a výtahové šachty. Tato zařízení je potřeba protipožárně oddělit konstrukcí s požární odolností. Pro výše uvedené případy jsme spolu s  výrobcem tepelné techniky AC Heating připravili instalační kanál s  odolností až EI 120. K usnadnění přístupu do prostor kanálů je možné využít revizní dvířka. Pro zabezpečení činnosti zařízení v případě požáru je možné použít kabelové kanály pro zajištění třídy funkčnosti. Veškeré prostupy instalací je nutné opatřit přepážkami nebo ucpávkami s odpovídající požární odolností. Velkou výhodou při práci se zařízeními je možnost jejich přípravy na dílně, což má za následek snadnou, a především rychlou montáž na stavbě. Jak vidíte, jsme připraveni nabídnout řešení na míru při revitalizaci a rekonstrukci vašeho bytového domu.


nahoru

za Promat-tým P. Babor
 
 

Jolly Caffé

Další známou italskou pražírnou v řadě je společnost Jolly Caffé S.p.A, jejíž historie začíná od roku 1953. Založil ji Dante Balardinelli. Pražírnu naleznete v městečku Grassina nedaleko Florencie. Během několika let se Balardinelli zařadil mezi nejuznávanější pražiče v Toskánsku. V roce 1959 založil “Consorzio Grancaffè” zastupující 11 největších pražíren Itálie. Byl také u zrodu “Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè” (IIAC), který má za úkol cvičit ty nejlepší reprezentanty v přípravě espressa. A v roce 1998 byl zakládajícím členem mezinárodního institutu - Istituto Nazionale Espresso Italiano (INEI). Z nabídky lze i u nás ochutnat z následující nabídky:

Jolly Caffé Crema – vrcholná nabídka pražírny, směs 12 odrůd Arabiky. Káva se středním obsahem kofeinu s květinovou vůní a chutí ovoce. Po vypití zůstává na patře chuť čokolády.

Jolly Caffé Espresso TSR – směs tvořená z 70 % Arabikou a z 30 % Robustou. Káva má vyšší obsah kofeinu. Díky mírně vyššímu obsahu olejů v zrnech Robusty má káva hustou cremu. Chuťově je nasládlá.

Jolly Caffé Firenze – směs vhodná zejména pro výrobu Cappuccina a Latte Macchiata. Tvoří ji 70% Arabika a 30 % Robusta. Příjemná s čokoládovými tóny a s příchutí lískových oříšků.

Po několik týdnech, kdy byly uzavřeny všechny restaurační provozy, můžeme opět posedět u stolečku ve své oblíbené kavárně a pochutnat si na dobré kávě. Nejlépe venku, na ulici a sledovat obnovující se rej našich měst.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

PROMATHERM®-VE 250 a VE 400

Kompozitní dílce PROMATHERM® jsou tepelně-izolační dílce velkého formátu. Své využití najdou při konstrukci různých vyzdívek, stropů, částí stěn, kouřovodů, sušáren nebo průmyslových pecí a zařízení. Výhodou dílců PROMATHERM® je jejich velký formát 1250 x 2500 mm a u varianty VE 400 dokonce i formát 1250 x 3000 mm. Klasifikační teplota dílců PROMATHERM® je 250 respektive 400 °C a dostupné jsou v tloušťkách od 40 do 100 mm pro variantu VE 250 a od 45 do 105 mm pro variantu VE 400. Dílce PROMATHERM® jsou samonosné, lehce obrobitelné a je radost s nimi pracovat.

Více informací je k dispozici zde: https://www.promat.com/cs-cz/industry/technologie/kalciumsilikatove-materialy/promatherm-ve/3876/.


nahoru

za Promat-tým V. Nevyhoštěný
 
 

Jahodový dortík z tvarohového těsta

Tentokrát si přijdou na své milovníci jahod, tudíž sladkostí. Sezóna jahod se pomalu chýlí ke konci, tak si ji užijme do poslední chvíle, např. s jahodovým dortem. Na přípravu korpusu budete potřebovat 500 g tučného tvarohu, 200 g dětské krupičky, 100 g cukru krupice, 150 g másla, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, kypřící prášek a špetku soli. Žloutky oddělte od bílků a klasickým způsobem připravte těsto, ušlehané bílky vmíchejte opatrně nakonec. Těsto dejte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte při 170 °C cca 50 minut. Mezitím si ušlehejte krém ze 100 g změklého másla, 160 g žervé, 100 ml bílého jogurtu a 120 g cukru krupice. Vychladlý korpus podélně rozkrojte. Do poloviny krému vmíchejte libovolné množství nakrájených jahod a natřete jím spodní část korpusu. Na vrchní část korpusu naneste krém a ozdobte jahodami a např. mátou dle vlastní tvořivosti.

A tímto zdravíme našeho kolegu, Pavla Jahodu :-).


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Novinky

PROMASTOP®-FC MD - požárně ochranná manžeta - https://ww3.promatpraha.cz/technicke-informace/promastop-fc-md-pozarne-ochranna-manzeta/

Promat® - Kouřové zábrany - videonávod - https://ww3.promatpraha.cz/montazni-video-navody/promat-kourove-zabrany/


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Svěží vítr v Polné

Každý, kdo rád dobře jí, za dobrým jídlem i rád dojede. Já mám to štěstí, že si nemusím do Polné zajíždět, mám zde významného zákazníka. O tom ale jindy.

Polenský pivovar povstal díky rodině Pártlových jako Fénix z popela (www.idnes.cz) a jeho nový majitel, pan Ladislav Pártl, je klikař. Nejen profesí předchozí, ale i tím, že má, krom úžasného srdce podnikatele, i „čuch“ na dobré lidi. Šéfkuchař jeho restaurace, ač mlád, má za sebou výbornou praxi a školu života (např. Borgo agnese, Il Mercato, zahraniční praxe na Slovensku a v Německu) a na jídle je to opravdu vidět. Když jsem vyrazil poprvé po koronakrizi do restaurace se zákazníkem, měl jsem to štěstí, že jsem ochutnal jeho guláš z líček s opravdu domácím knedlíkem. Můj tatínek říkával: „Nebe v hubě!“, to bylo první, co se mi vybavilo…

Vřele doporučuji! A dobrou chuť! www.pivovarpolna.cz.


nahoru

Za laskavé pomoci pana Františka Brože sestavil L. Zajíc
 
 

Z Promatího kalendáře

10. 9. 2020 pořádá Profesní komora požární ochrany seminář na téma „Kontroly a provoz požárně bezpečnostních zařízení“. Podrobnosti na http://www.komora-po.cz/polozka/10-9-2020-specializovany-seminar-pro-odbornou-verejnost-na-tema-pbz.

23. 9. 2020 je termínem konání valného shromáždění Profesní komory požární ochrany – Botanika, Horní Bezděkov. Rovněž v tomto případě hledejte bližší informace na webu pořadatele http://www.komora-po.cz/polozka/valne-shromazdeni-clenu-pkpo-2020-23-9-2020.

30. 9. – 1. 10. 2020 se koná v českobudějovickém hotelu Clarion 23. konference Červený kohout. Program, přihlášku a další informace hledejte na http://www.cervenykohout.com/.

30. 9. – 1. 10. 2020 můžete v německém Norimberku navštívit veletrh FeuerTrutz. Základní informace získáte na http://www.komora-po.cz/polozka/feuertrutz-2020-zmena-terminu-na-30-9-1-10-2020.

8. 10. 2020 se bude v hotelu Alwyn v Praze 8 konat speciální školení s názvem „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014 Sb.). V případě Vašeho zájmu nás můžete kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz. Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. Více informací na www.kontrolnitechnik.cz.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček a V. Stanke
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz