ProČas 57

27.03.2020

Vážený a milý Promačtenáři,

přestože je v současné době pozornost (předpokládám) nás všech upřena na úplně jiná témata, nebo spíše téma, než jsme běžně zvyklí kolem sebe vnímat, řešit, prožívat, rádi bychom alespoň na chvíli získali vaši pozornost naším aktuálním číslem čtvrtletníku ProČas®.

V tomto čísle se nám rozrostl do nezvyklé šíře Kalendář chystaných akcí, a my budeme jenom věřit, že se většina z nich už zase bude konat a neskončí jen v propadlišti dějin s nálepkou „pro zásah vyšší moci zrušeno“. Nebo to alespoň dá průchod masivnějšímu využívání on-line konferencí a ulevíme tak našemu znečištěnému ovzduší od přemrštěného cestování auty, busy či letadly, často jen kvůli jedné akci.

„Zbytek“ čísla tak nějak dohnala opět oblíbená gastronomie, jež má na naši firmu čím dál větší vazbu :–). Za největší novinku ale v bulletinu považujeme první cizojazyčné příspěvky od našeho slovenského kolegy. Věříme, že také čtenáři mladších ročníků těmto slovensky psaným článkům porozumí i bez google-pomocníka.

Ale zpět zase na vážnější tón, přejeme Vám opravdu upřímně, stejně jako nám všem, aby současný „nouzový“ stav (a to do slova a do písmene) brzy skončil, aby se život vrátil do normálu, ale také aby v nás zanechal silnou vzpomínku na to, jak málo stačí, aby se naše ovládnutí planety nestalo jen minulostí… K zamyšlení i relaxu, budiž Vám nápomocno aktuální číslo našeho-vašeho bulletinu ProČas®.

 
 
 
Obsah
 
01   Kulisy letošního jara aneb je mnoho věcí, které jsou jinak a zároveň mnoho těch, které nejsou zrušeny
 
02   Promat pozitivně
 
03   Objednávkový formulář na webu Promat
 
04   Doporučujeme
 
05   Chute Slovenska - Červená paprika
 
06   Modernizace bytového domu Pavlovova 29, Ostrava – Zábřeh
 
07   Dopis zákazníkům
 
08   Caffé Mauro
 
09   Pikantní zelnačka
 
10   Nový sklad Olomouc
 
11   Novinky
 
12   Stredoeurópsky slovníček
 
13   Urban grill Zagreb
 
14   Z Promatího kalendáře*
 
 

Kulisy letošního jara aneb je mnoho věcí, které jsou jinak a zároveň mnoho těch, které nejsou zrušeny

Při vzpomínkách na loňské jaro si nelze nevšimnout „sedmi rozdílů“. Tuto nadsázku berte prosím s rezervou. Loni jsme popisovali události veskrze všední, ve světle současných dní takřka nevýznamné. Svět se změnil. Když toto téma maximálně zjednodušíme a očistíme od globálních aspektů, které neovlivníme, každý z nás „pár rozdílů“ během klidného přemítání při sklence nějakého oblíbeného nápoje určitě najde. Spoustu současných událostí jsme si ani ve snu neuměli představit, účastnili jsme se všeobecných dostihů za pomíjivými požitky a seznam věcí podstatných byl často dokumentem, schovaným někde v koutku naší duše. Není naší ambicí připojit se k intenzivnímu honu na nejnovější epidemiologické informace či spekulace všeho druhu. Spíše se chceme zamyslet nad druhou stranou mince. Tak, jako mnoho aspektů z našeho života postupně mizí nebo ztrácí na významu, některé dříve méně viditelné naopak vystupují do popředí. Jako by zlepšující se čistota vzduchu zostřila i naše smysly. Během současného trendu zklidnění si najednou uvědomujeme, že máme domov, příroda není zrušena, smích není zakázán a že rovněž není třeba nepřetržitě dnem i nocí přemýšlet nad tím, co všechno musíme v následujících hodinách, dnech, týdnech či měsících zvládnout. V jednom mediálním komentáři zaznělo trefné motto, se kterým lze více než souhlasit: „Nenechme si současné období protéci mezi prsty“.

Firma Promat vám přeje co nejlepší prožití zrodu jara, těm, co zahradničí, potřebný déšť a slunce, domácím kutilům radost z výtvorů, dětem a rodičům dost trpělivosti s e-školní výukou a k tomu jako vždy nutnou porci „zdraví, zdraví, …“ a štěstí, protože na návrat do standardního běhu světa si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Poděkování za úspěšnou spolupráci a vaši laskavou přízeň samozřejmě připojujeme.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór, aktuálně s podtitulkem: „Pozor při přemítání o životě“:

„… dva kamarádi si krátí karanténu. Jeden říká druhému: „Doktor z hygieny mi povolil 2 deci vína denně!“ „A jak to zvládáš? No, jsem už v roce 2043!“.


nahoru

 
 

Promat pozitivně

V situaci, kdy nás vnější okolnosti nutí dělat věci jinak než jsme zvyklí, mě napadá takový kvíz… Víte co spojuje autory těchto slavných jmen? Jules Verne, Daniel Defoe, Karel Poláček, Bohumil Říha, Bohumil Hrabal?

Jsou to jejich „nadčasová“ díla. Posuďte sami - Dva roky prázdnin a Pět neděl v balóně; Robinson Crusoe; Bylo nás pět; Vítek už je zase doma; Příliš hlučná samota.

Ale ani film nezůstává pozadu – Sám doma, Na samotě u lesa, Samotáři, Nejistá sezona…

Prosím, berte to s nadsázkou! Situace v celém světě je nyní opravdu nelehká, boj s nepřítelem je zatím nevyrovnaný a pozitivní zprávy se nyní hledají opravdu složitě. Ale kromě roušek (které „chrání mě i tebe“) nás ochrání především veselá mysl.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Objednávkový formulář na webu Promat

Nabízíme vám na našich stránkách rychlý objednávkový formulář, kde si můžete zrychlenou formou objednat materiály, které jsou běžně skladem a nevyžadují žádnou další úpravu (tzn. není vhodné pro objednávání např. přířezů desek, řezaného požárního skla apod.). Formulář najdete na https://ww3.promatpraha.cz/objednavkovy-formular/. Tento objednávkový formulář není e-shopem! Slouží jen pro objednávání skladových položek.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Doporučujeme

Veltlínské zelené (Grüner Veltliner Ried Kollmütz, „SMARAGD“), zkratka VZ, jakostní víno, suché, ročník 2018, Weingut Denk, Wösendorf, Wachau, Rakousko.

Barva: typicky zelenožlutá.

Vůně: svěží, příjemně kořenitá (muškát, nádech vanilky a pepře) s typickými náznaky lipových květů.

Chuť: „kulatá“, krásně minerální, vyvážená, s velmi osobitou sametovou mandlovou dochutí, „pohladí po jazyku“.

Stolování: Když pomineme regionální „kultovní dvojici“ (vídeňský telecí řízek a mladý svěží Veltlín) lze víno samozřejmě s úspěchem servírovat i k vepřovému či drůbežímu řízku. Dle vlastní zkušenosti je víno výborné např. i k jehněčímu. Dále skvěle doprovodí drůbeží a rybí paštiky, šunky a nepříliš kořeněné sýry.

Osobní dojem: příjemné vínko výrazné a svěží kořeněné chuti, které je vynikajícím společníkem pro přátelská posezení i rodinné večeře.

Důležité upozornění ke konzumaci: Doporučuji příliš neskladovat, protože při delším uložení hrozí ztráta hlavní „devizy“: osobité svěžesti. Při ochutnávce je vhodné touto odrůdou začínat, protože jemné chuťové tóny brzy mizí a začíná převládat kyselinka.

Opakovaná poznámka k původu vína: Odrůda pravděpodobně pochází z Rakouska, a proto je nejlepší přímo odtud, nebo z přilehlých regionů (Morava, Maďarsko, Slovinsko a Balkán). Pro doplnění uvádím i dříve používaný rakouský název: „Muskateller“, což by někomu nesprávně mohlo připomínat zcela odlišnou a podstatně mladší odrůdu Muškát.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Chute Slovenska - Červená paprika

Mletá červená paprika má zásadný vplyv na chuť niektorých jedál. Ako vybrať kvalitnú papriku? Pre bežného smrteľníka ťažká otázka. Rád Vám poradím. Spoľahnite sa na certifikovanú kvalitu.

V Podunajskej nížine sú jedinečné podmienky na dopestovanie červenej papriky, známej pod menom „Paprika Žitava“ alebo „Žitavská paprika“. Má svetlejšiu oranžovočervenú farbu a výraznú sladkú chuť bez stopy po horkosti, čím sa odlišuje od tmavočervených južanských paprík.

Pre svoju jedinečnosť získala chránené označenie pôvodu EU https://www.indprop.gov.sk/swift_data/source/pdf/specifi kacie_op_oz/SPECIFIKACIA_Paprika_Zitava.pdf

Kúpite ju v bežných potravinách alebo v E-shope. Na etiketách musí byť uvedené „chránené označenie pôvodu“ alebo skratka „CHOP“ a s ním spojený symbol Európskej únie.


nahoru

za Promat-tým V. Fusek
 
 

Modernizace bytového domu Pavlovova 29, Ostrava – Zábřeh

Rekonstrukce a modernizace bytových domů je stále aktuální téma, protože i přes neustále probíhající obnovu bytového fondu čeká stále velké množství obytných budov na svoje znovuzrození.

Jednou z hlavních částí rekonstrukce výše uvedeného objektu bylo provedení modernizace obvodového pláště - výměna oken a dveří a provedení zateplení fasády. Pro zvýšení komfortu bydlení a pro tvarové zaktraktivnění fasády byly v některých bytech vybudovány nové balkony. Jednalo se o lehké zavěšené hliníkové konstrukce, které dodávala a na stavbě montovala firma Schneider construction s.r.o.. Vzhledem k tomu, že balkony musely také plnit funkci požárního pásu, byly obloženy kalciumsilikátovými deskami PROMATECT®-H. Montáž obkladu byla provedena současně s výrobou balkonů. Na stavbu se pak dodávaly kompletní sestavy, čímž byly urychleny a zjednodušeny montážní práce. Povrchová úprava protipožárního obkladu byla provedena stejnou omítkou jako okolní plochy fasády.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Dopis zákazníkům

Vážená paní, vážený pane, jsme stejně jako Vy, postiženi situací, v níž se nyní nacházíme. Ochrana Vašeho zdraví a zdraví našich lidí je na prvním místě. Na druhé straně ale víme, že Vy musíte dostát smluvním ujednáním, protože zásah vyšší moci s touto situací moc nepočítá. A většinou pamatuje jen na penále. Pokračování na https://www.promatpraha.cz/cs-cz/news-lister-page/koronavirus.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Caffé Mauro

Společnost Mauro Demetrio S.p.A. vznikla po 2. světové válce v roce 1949 v Kalábrii v blízkosti přístavu Reggio. Ve skladu zboží na Via Florio tam zakladatel firmy Demetria Mauro umístil malý použitý stroj na pražení kávy s kapacitou 20 kg a zahájil produkci. Jako první začal prodávat kávu v předvážených sáčcích, do té doby se káva prodávala vážená přímo v obchodě. Již v roce 1958 produkovala továrna více jak 1 tunu kávy denně. Firma se následně přestěhovala do nových prostor na Via Borrace, kde mohla zvýšit produkci kávy, po které rostla silně poptávka. Demetria Mauro vedl velmi úspěšnou reklamní kávovou kampaň a údajně dokonce jako první využil televizi pro svoji reklamu kávy.

Produkce firmy je zaměřena hlavně na kávové směsi pro přípravu kávových nápojů na základě espressa. Firma je také významným sponzorem fotbalového týmu Juventus Turín.

Mauro Caffé Centopercento - směs kávových zrn složená z prvotřídních kávových bobů středoamerických a brazilských plantáží. Jedná se o výběr nejlepších arabik z plantáží Brazílie, Kostariky, Hondurasu, Guatemaly, Kolumbie a Puerto Rica, které se svojí kvalitou mohou hravě měřit s těmi nejlepšími

Mauro Espresso Premium – směs s vyváženým poměrem zrn Arabica a Robusta tvoří prvotřídní kávu s nádhernou harmonií chuti a vůně. Touto směsí se Torrefazione Mauro snažila přizpůsobit chutím a zvyklostem severoitalských konzumentů kávy. Káva se praží pomalu v rotačním bubnu po dobu 18 až 21 minut. Takové pražení přispívá k charakteristické chuti a velmi malému obsahu hořkých složek. Jedná se o skvělou vyváženou kávu, která se hodí jak pro domácí, tak i profesionální použití.

Mauro Espresso De Luxe – jedná se o vrcholnou směs, kterou ocení milovníci krémově smetanového espressa s jemný čokoládovým aroma. Výsledná aromatická káva má sladkou chuť s dokonale vyváženým tělem. Prvotřídní zrna Arabica doplňují v poměru 30 % prémiové Robusty s nízkým obsahem kofeinu. Za své příjemné čokoládové aroma vděčí místu svého původu. Kávovníky jsou tradičně vysazovány v kombinaci s kakaovými plantážemi. Této směsi náleží také osobní doporučení.

Mauro Caffé Centopercento - směs kávových zrn složená z prvotřídních kávových bobů středoamerických a brazilských plantáží. Jedná se o výběr nejlepších arabik z plantáží Brazílie, Kostariky, Hondurasu, Guatemaly, Kolumbie a Puerto Rica, které se svojí kvalitou mohou hravě měřit s těmi nejlepšími

Mauro Espresso Premium – směs s vyváženým poměrem zrn Arabica a Robusta tvoří prvotřídní kávu s nádhernou harmonií chuti a vůně. Touto směsí se Torrefazione Mauro snažila přizpůsobit chutím a zvyklostem severoitalských konzumentů kávy. Káva se praží pomalu v rotačním bubnu po dobu 18 až 21 minut. Takové pražení přispívá k charakteristické chuti a velmi malému obsahu hořkých složek. Jedná se o skvělou vyváženou kávu, která se hodí jak pro domácí, tak i profesionální použití.

Mauro Espresso De Luxe – jedná se o vrcholnou směs, kterou ocení milovníci krémově smetanového espressa s jemný čokoládovým aroma. Výsledná aromatická káva má sladkou chuť s dokonale vyváženým tělem. Prvotřídní zrna Arabica doplňují v poměru 30 % prémiové Robusty s nízkým obsahem kofeinu. Za své příjemné čokoládové aroma vděčí místu svého původu. Kávovníky jsou tradičně vysazovány v kombinaci s kakaovými plantážemi. Této směsi náleží také osobní doporučení.

Zdroj: www.prodejkavy.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Pikantní zelnačka

V této chvíli je nám všem asi jasné, že to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat, je posilovat svůj imunitní systém. Vybírejme si tedy důkladně víc než kdy jindy, co jíme. Jaro je zatím v nedohlednu, takže si pojďme uvařit polévku, která nás nejen zahřeje, ale zároveň prospěje našemu zdraví. Tentokrát to bude pikantní zelňačka. Chilli nám, jak se říká „vypálí červa“ a bakterie mléčného kvašení z kysaného zelí posílí naši imunitu.

Nakrájejte si 2 - 3 větší brambory na kostičky a dejte vařit v osolené vodě. Na sádle osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásku, 2 bobkové listy a pár kuliček nového koření. Po 2 - 3 minutách přisypte sušenou červenou papriku a chilli podle chuti. Přidejte propláchnuté nakrájené kysané zelí a zalijte vodou. Doporučuji nechat si vodu z kysaného zelí v hrnku stranou, kdyby byla polévka na závěr málo kyselá, můžete ji použít.

Polévku přiveďte k varu, posolte a vařte do změknutí zelí. Na závěr přidejte zvlášť uvařené brambory. Dochuťte ještě pepřem, majoránkou, popř. prolisovaným česnekem a můžete podávat. Přeji dobrou chuť a pevné zdraví.


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Nový sklad Olomouc

Naši rodinu výdejních míst materiálů Promat rozšiřujeme o další místo, v regionu Olomouc a okolí:

OBB stavební materiály, spol. s r.o.

Pevnůstka XV, 779 00 Olomouc Neředín

e-mail: olomouc@obb.cz

Tel: +420 777 920 305, +420 773 744 312

web: www.obb.cz

GPS: N 49°35.67603', E 17°12.71495'

https://ww3.promatpraha.cz/kontakty/prodejni-mista-sklady/


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Novinky

Rozšíření produktové řady PROMAGLAS® - https://ww3.promatpraha.cz/technicke-informace/rozsireni_rady_pglas/

Požárně ochranné nástřiky stavebních konstrukcí - https://ww3.promatpraha.cz/technicke-informace/pozarne-ochrannne-nastriky-stavebnich-konstrukci/


nahoru

za Promat-tým V. Fusek
 
 

Stredoeurópsky slovníček

Tentokrát prinášam pár slovenských výrazov.

Fajčiť = kouřit

Kúriť = topit

Topiť = tonout

Horúca čokoláda = horká čokoláda

Horká čokoláda = hořká čokoláda


nahoru

za Promat-tým V. Fusek
 
 

Urban grill Zagreb

Začátkem března jsem byl s kolegou na konferenci v Zagrebu a večer jsme hledali možnost se někde normálně najíst. Tak jak jedí místní, ne hoteloví hosté. Doporučili nám Urban grill, kousek od hotelu. Po krátkém váhání, neb byla restaurace úplně prázdná, jsme vešli dovnitř. Moderní zařízení, ale kuchyně výtečná. Majitel je Srb a vaří tam správnou srbskou kuchyni. Měli jsme pljeskavicu a čevapi, výtečné. Jen s plackou a ajvarem, lahvičku červeného ze Slavonije.

Tak snad se tam zase někdy budeme moci podívat. Více fotek a další hodnocení najdete na Googlu pod: Urban grill Sarajevo, Zagrebačka avenija, Zagreb, Croatia.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Z Promatího kalendáře*

26. 5. 2020 pořádají studio Axis a Profesní komora požární ochrany seminář „Požární bezpečnost staveb a závady v projektech a realizaci“. Podrobnosti na http://www.komora-po.cz/polozka/26-5-2020-pozarni-bezpecnost-staveb-a-zavady-v-projektech-a-realizacihttps://www.studioaxis.cz/index.asp?menu=733&record=44584.

3. 6. 2020 se koná 10. konference PKPO „Použití dřeva ve výstavbě z pohledu požární bezpečnosti“. Místo konání hotel Botanika, Horní Bezděkov (cca 25 km od Prahy). Bližší informace budou včas k dispozici na www.komora-po.cz, případně se obracejte na tajemníka PKPO: kancelar@komora-po.cz.

4. 6. 2020 je termínem konání valného shromáždění Profesní komory požární ochrany – Botanika, Horní Bezděkov. Rovněž v tomto případě hledejte bližší informace budou včas k dispozici na www.komora-po.cz, případně se obracejte na tajemníka PKPO – kancelar@komora-po.cz.

15. – 16. 10. 2020 se v centru Prahy, na dohled od Karlova mostu, uskuteční Vědecká konference: SUROVINY 2020 (Budova ČSVTS, Novotného lávka 5, Praha 1) pořádaná Silikátovou společností ČR, zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oboru těžby, úpravy a zpracování silikátových surovin. Pokud plánujete se zúčastnit, pak jenom připomínáme, že uzávěrka přihlášek je do 1.9. Více informací je k dispozici na stránkách: www.silikaty.cz.

3. – 5. 11. 2020 se na zdravém vysokohorském vzduchu uskuteční Mezinárodní vědecká konference: ŽIAROMATERIÁLY, PECE A TEPELNÉ IZOLÁCIE (Hotel Atrium, Nový Smokovec, Vysoké Tatry) tradičně pořádaná Fakultou materiálů, metalurgie a recyklace, Technické univerzity v Košicích a společností Lumakon, zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oboru aplikace žárovzdorných materiálů především v hutnictví železných a neželezných kovů. Pokud se chcete zúčastnit nebo hledáte aktuální informace, pak „zabruste“ na www.konferencie.net.

• Vzhledem k současnému nařízení vlády v souvislosti s COVID-19, přesouváme zatím na neurčito (na lepší časy :-)) školení „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ původně plánované na 1. 4. 2020 v Olomouci. Termíny školení 21. 5. 202010. 6. 2020 v Praze zatím necháváme v platnosti. Aktuální informace naleznete na www.kontrolnitechnik.cz. O aktuálních termínech a možném školení aplikačních firem kontaktujte svého obchodního zástupce. Viz: https://ww3.promatpraha.cz/kontakty/divize-pozarni-bezpecnost-staveb/. Určitě vymyslíme nějaký způsob technického poradenství a následného proškolení.

* Vzhledem k častým změnám termínů konání akcí sledujte průběžně www stránky pořadatele.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz