Číslo 41

(duben 2016)

Vážený a milý Promačtenáři,

jaro je tu, s ním apríl, takže bude veselo. A nemusí být jen toho prvního, veselme se klidně celý měsíc i celý rok. Netřeba se veselit z donucení, nebo že to psali v oblíbeném časopise, že to bylo na školení nebo to po nás požaduje naše blízké okolí. Prostě jen pro radost svou a svého okolí, je to příjemnější i přirozenější pro život, a také lepší než užívání medikamentů. Tím zároveň pomůžeme našemu zdravotnictví s lehce nevyrovnaným rozpočtem :-). Pravidelný ProFór může být v našem-Vašem čtvrtletníku ProČas® tím startovacím bodem.

A co dalšího můžeme nabídnout v čísle 41? Naše technické oddělení přináší informace o požárním těsnění stavebních a dilatačních spár a jejich systémovém řešení v rámci promatích konstrukcí. Další z produktů technického oddělení je nabídka naformátovaných přířezů z desek PROMATECT®-H na příruby pro snadnější a rychlejší montáž vzduchotechnických potrubí. Také kalendář akcí na duben a květen pro Vás sesbírali a sepsali kolegové z technického oddělení.

Nebyl by to snad už ani ProČas, kdyby se neobjevily články kolem gastronomie. A protože to ProČas je, tak článků k tomuto tématu máme opět požehnaně, až se nám tím toto číslo opět roztáhlo na tři stránky. Proma-vinař doporučuje, proma-kávař Vás provede ve svém dalším díle světem kávy, proma-gurmán s vámi pojí a nabídne i kde tak učinit, a ještě přidává něco pro poučení z gastronomického slovníku.

Komu se nechce číst úvodník, tak si jej může pustit v audio podobě na odkaze https://www.promatpraha.cz/wp-content/uploads/2017/11/6512.mp3.

Tohle i něco málo dalšího Vám nabízíme v aktuálním čísle bulletinu. Popřejeme závěrem úvodníku krásné, slunečné a především veselé jaro. A tradičně – budiž Vám k tomu nápomocen i náš-Váš bulletin ProČas® !

P.S. A (nejen) pro sportovní čtenáře – sledujte MS v ledním hokeji 2016 společně s Promatem a využijte možnosti stáhnout si herní plán mistrovství na odkaze https://www.promatpraha.cz/wp-content/uploads/2017/11/6400.pdf.

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Kalamity Jane aneb Jak se nezbláznit ani v roce 2016
 
02   Z Promatího kalendáře
 
03   Promat pozitivně
 
04   Doporučujeme
 
05   Pomoc pro zrychlení montáže VZT potrubí
 
06   Gastronomický slovník
 
07   Grand restaurant festival 2016
 
08   Požární těsnění stavebních a dilatačních spár
 
09   Zimní příprava Flying Dutchman CZE 11
 
10   Káva Vergnano
 
11   Web Promat na více místech
 
12   Quiche s pórkem a sýrem feta
 
13   Kovárna Bukvice a Divá Bára Jičín
 
14   Čištění spalinových cest
 
 

Kalamity Jane aneb Jak se nezbláznit ani v roce 2016

Otevřete jakékoli médium a vyhrne se na Vás nepřeberné množství informací. Jsou to informace všeobecné, ekonomické, emocionálně zaměřené, pozitivní, negativní, cílící na vztahy či sexuální život, ale hlavně – NEPOTŘEBNÉ. Vůbec je nechceme, nevíme, co si s nimi počít a kam je „zastrčit“, aby „zapadly“ a přinesly nějaký užitek. K čemu je nám informace o poklesu ceny ropy na světových trzích, když to nepoznáme na benzínce?

Z televize nám vjíždí lodě s uprchlíky přímo do obýváků, z novin se sypou atentátníci, z e-mailů a chytrých telefonů na nás padají další nepříjemnosti a nám z toho všeho vyvstávají jen obavy. Jak to, že je tak špatně, vždyť dříve přece bývalo lépe? To přeci tohle či ono nebylo (včetně globálního oteplování)? Kdepak, „tehdá“ jen nebylo tolik informací v čase a prostoru najednou. Kalamity, neštěstí a nemoci nás – lidstvo – provázely od nepaměti. Informace o nich jsme ale buď jen nepotřebovali anebo o nich nevěděli, popř. nám je internet, noviny, TV, rádio či další info kanály nenaservírovaly.

Tak nezoufejme, soustřeďme se na sebe a své blízké, rodinu, kolegy v práci. A hledejme si ony „ostrůvky radosti“, ty malé kostičky úspěchu, pohody a dobré nálady, které nám dělají život příjemnější a mozaiku života pestrou. Informace si musíme my sami filtrovat, jinak budeme žít dle médií. Přeji Vám krásné jaro!


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

ProFór

Při vstupu do ordinace hlásí pacient: “Nepiji, nekouřím a jsem impotentní. Tak a teď jsem zvědav, pane doktore, co dalšího mi dnes zakážete?“.


nahoru

 
 

Z Promatího kalendáře

• 6. 4. 2016 a 27. 4. 2016 v hotelu ALWYN v Praze 8 a

• 19. 5. 2016 v hotelu HESPERIA v Olomouci se budou konat speciální školení s názvem „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014 Sb.). Termín 6. 4. 2016 je již téměř obsazen, ale u ostatních termínů je ještě volná kapacita. Pro možnost přihlášení využijte e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz.

Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. V těchto dnech připravujeme doménu www.kontrolnitechnik.cz, kde budou pro Vás uloženy potřebné informace a podklady k provádění kontrol požárně bezpečnostních zařízení systémů Promat.

• 19. 4. - 20. 4. 2016 České sdružení pro technická zařízení a Agentura ČSTZ bude pořádat odborné školení pracovníků oboru plynových zařízení s názvem GAS 2016 v Hradci Králové. Školení je určeno odborným zaměstnancům, vedoucím zaměstnancům firem, podnikatelům v oboru plynových a souvisejících zařízení, pracovníkům orgánů a organizací státní a veřejné správy a ostatních institucí. Další informace a možnost přihlášení: Agentura ČSTZ s.r.o., www.cstz.cz

, cstz@cstz.czemail: .

• 20. 4. - 23. 4. 2016 se v Brně koná Mezinárodní stavební veletrh. Ve stejném termínu probíhají současně veletrhy DSB – Dřevo a stavby Brno a Mobitex. http://www.bvv.cz/stavebni-veletrhy-brno.

• 27. 4. - 29. 4. 2016 je termín konání tradičních Nových trendů v oblasti PO, BOZP a ekologie, pořádaných společností T.E.P. V letošním roce se TRENDY konají v hotelu Luna v Koutech u Ledče nad Sázavou. Bližší informace Vám poskytne organizátor - http://www.tep-kubickova.cz/index.php.

• 10. – 11. 5. 2016 se na Novotného lávce uskuteční diskusní fórum VVVV 2016, Věda, Výzkum, Vzdělávání a Výroba v Silikátových oborech, pořádané Silikátovou Společností ČR, zaměřené na řešení současných problémů v oblasti vzdělávání, spolupráce vysokých škol s průmyslem, apod. Záštitu nad fórem přijala ČSVTS a navíc se na pořádání podílí i Slovenská Silikátová Společnost. Účast přislíbila celá řada představitelů vysokého školství, vědeckých pracovišť, zástupců státních institucí i několika významných oborových firem. Více informací je k dispozici na www.silikaweb.cz či www.silikaty.cz. Pokud plánujete účast, přihlaste se do 22.4.

• 11. 5. 2016 seminář Stavební řešení pro přirozené a nucené větrání z požárního hlediska pořádaný v Praze Studiem AXIS a Profesní Komorou Požární Ochrany. Mezi lektory je i náš kolega Ing. Petr Kejklíček. Podrobné informace a on-line přihlášku pro posluchače naleznete na stránce http://www.studioaxis.cz/index.asp?menu=691&record=15470.

• 25. 5.2016 se členové PKPO pomalu chystají na své Valné shromáždění. Všichni členové budou včas informováni nejen o místě, ale i o programu valného shromáždění. Případně budou tyto informace včas uvedeny na www.komora-po.cz.

• 27. - 29. 5. 2016 se koná letošní jubilejní X. ročník Prague Food Festivalu v Královských zahradách na Pražském hradě. http://www.praguefoodfestival.cz.


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček a V. Stanke
 
 

Promat pozitivně

Již mnoho let se nedívám na televizní zprávy. Je dobré být trochu v obraze, tak když chci vědět, co se děje, podívám se na internet. A je mi tak dobře. Nechci Vás tímto nabádat ke stejnému přístupu, nikoliv. Já jsem ale zjistila, že mi současné zprávy ubírají optimismu a podsouvají mi názor, že nás v podstatě nic dobrého nečeká. Já ale vím, že ano. Narazila jsem na internetu na stránky pozitivní-zprávy.cz . Jejich mottem je: Mějte lepší život, protože realita je přesně taková, jakou si ji uděláte“. A to se mi líbí.

Podívejte se tam a zjistíte, že dobré věci se dějí u nás, ve světě, v ekonomice, ba i v byznysu. Hezké dny Vám přeji!


nahoru

za Promat-team K. Dvořáková
 
 

Doporučujeme

Bourgogne Hautes Cotes de Beaune, Gran Vin de Bourgogne (jakostní víno), zemské víno červené suché, ročník 2013, Marc Bouthenet, Francie - Burgundsko

Charakteristika: Barva: světlá rubínová s lehce fialovými odlesky

Vůně: nevýrazná, velmi extraktivní s nenápadnými tóny peckového ovoce

Chuť: ovocná, lehce kořenitá, velmi připomínající zralé třešně bez výrazné dochuti či taninů.

Stolování: Degustované víno je velmi univerzální. Hodí se k široké škále lehčích masitých pokrmů (např. krůtí maso, drůbeží nebo jehněčí), ovšem bez doprovodných kořeněných nebo smetanových omáček, pod jejichž náporem by jeho chuť poněkud zanikla. Vhodná je i kombinace s vybranými rybami (tmavá treska, uzený losos, apod.). Víno se rovněž hodí k plísňovým sýrům, nivám, nekořeněnému rostbífu, apod.

Osobní dojem: Vzhledem k tomu, že pro dnešní ochutnávku jsme záměrně vybírali lehce pitelné a nekomplikované víno pro „denní použití“, nebylo cílem najít doprovod k příliš robustním jídlům. Je nepochybné, že u takto mladého vína nelze očekávat výraznou vůni ani chuť. Lehčí a mladá vína z rodiny Pinotů obecně nejsou příliš výrazná, ale zároveň jsou bez taninů, kyselinky a příliš kořenité „nedámské“ chuti, takže lze s nimi pokračovat i po večeři aniž bychom ulehali příliš znaveni a druhý den se probouzeli s mírnou kocovinou.

Důležité upozornění ke konzumaci: Víno se v kombinaci s lehčím masitým jídlem pije opravdu výborně. Poměrně vysoký obsah alkoholu (13 %) nepochybně přispívá k dobrému trávení, takže lze doporučit i těm, kteří pijí víno pouze svátečně a vanilkové, povidlové ani tabákové tóny, typické pro barikovaná či ročníková vína, příliš nevyhledávají. Vzhledem k tomu, že víno je relativně mladé, podávání v karafě není nutné. V každém případě nemá cenu víno kupovat do zásoby, jeho archivací mnoho nezískáte...


nahoru

za Promat-degustační-team M. Přibyl
 
 

Pomoc pro zrychlení montáže VZT potrubí

Systémy požárně odolného vzduchotechnického potrubí a potrubí pro odvod kouře a tepla z desek PROMATECT®–L500 se vyznačují jednoduchou montáží. Pro usnadnění a zrychlení prací na stavbě jsme pro Vás připravili hotové naformátované přířezy na příruby, které se osazují v místech spojů jednotlivých segmentů potrubí. Příruby jsou z desky PROMATECT®–H, tl. 10 mm. Délka přířezů je univerzální 1 250 mm.

Cena těchto přířezů šířky 100 mm je 98,- Kč/ks, bez DPH. Tato cena platí do 31.7.2016.


nahoru

za Promat-team L. Fleischer
 
 

Gastronomický slovník

Po delší odmlce jsem tu zpět s rubrikou gurmeta:

Carpaccio (karpáčo) – na tenko nakrájené „cokoli“, podávané vychlazené s parmezánem, rukolou a olivovým olejem. Tím cokoli myslím např. svíčkovou (nejobvyklejší), chobotnici, mečouna anebo také ředkev.

Tip: na krájení je dobré lehce zamrazit, aby se maso pod nožem nevlnilo. A namarinovat olejem a citronem. Hrubou solí dozdobit, ale jen nepoužijete-li parmiggiano!

Soufflé (suflé) – jemný sladký nebo kořeněný nákyp, do něhož přidáme před tepelným zpracováním tuhý sníh z bílků.

Promat - jidelní lístek nám nedá mat!!


nahoru

za Promat-team L. Zajíc
 
 

Grand restaurant festival 2016

Přátelé dobrého jídla, do konce letošního února probíhal již VII. ročník, který pohostil přes 32 tisíc návštěvníků.

Menu nabízelo 93 restaurací z celé ČR. Průměrný počet návštěvníků najednu restauraci se zvýšil na téměř 350 hostů.

V počtu strávníků vyhrála restaurace Midtown Grill z hotelu Marriott v Praze. Na druhém místě je restaurace Augustine a třetí restaurace V Zátiší. Podrobné informace najdete na našich stránkách v Tiskové zprávě http://web.promatpraha.cz/admin/files_upl/6510.pdf


nahoru

za Promat-team L. Zajíc
 
 

Požární těsnění stavebních a dilatačních spár

Dodatečná požární utěsnění spár mezi stavebními dílci, vytvářející celistvou požárně dělicí konstrukci ve stavebním objektu, musí splňovat požadavky uvedené v příslušném požárně bezpečnostním řešení stavby. Závazné požadavky na vlastnosti těsnění spár jsou uvedeny především v ČSN 73 0810, čl. 6.3. Pro správný návrh požárního systému je nutné vycházet z následujících kritérií:

1. Požární odolnost EI (t) nebo E (t) - hodnoty musí být shodné s hodnotami požární odolnosti těsněných stavebních konstrukcí.

2. Typ stavebních konstrukcí, skladba a jejich tloušťka.

3. Orientace spáry v konstrukci - horizontální ve stropě, horizontální nebo vertikální ve stěně.

4. Šířka spáry.

5. Stavební nebo dilatační spára, resp. spára bez pohybu nebo s pohybem (rozsah a směr pohybu).

Na základě těchto kritérií je nutné zvolit odpovídající systémové řešení těsnění spár klasifikované podle ČSN EN 13501-2. Společnost Promat nabízí systémová řešení pro těsnění stavebních i dilatačních spár. Pro stavební spáry bez pohybu lze použít všechna naše platná systémová řešení podle příslušných katalogových listů s použitím požárně ochranných stěrkových hmot PROMASEAL®-A spray a PROMASTOP®-CC, požárně ochranných tmelů PROMASEAL®-A, PROMASEAL®-AG a PROMASEAL®- silikonu. Schopnost požárního těsnění spár odolávat dilatačním pohybům při požáru musí být prokázána speciální zkouškou s mechanicky vyvolaným pohybem stykových ploch podle ČSN EN 1366-4. Tato zkouška byla provedena u našeho systémového řešení s požárně ochrannou stěrkovou hmotou PROMASEAL®-A spray podle katalogového listu Promat č. 484.10, s výsledkem možnosti pohybu až 30% v příčném směru spáry. Platné katalogové listy naleznete na http://www.promatpraha.cz.


nahoru

za Promat-team J. Machač
 
 

Zimní příprava Flying Dutchman CZE 11

V průběhu zimní části sezóny 2015/2016 se posádka Flying Dutchman CZE 11, Petr Storch a Tomáš Palkovský, zaměřila na fyzickou přípravu a doladění detailů na lodi po uplynulé sezóně.

Díky přispění společnosti Promat vstupuje do závodů v roce 2016 s velkými ambicemi. Sezóna 2016 začíná pěkně zostra a hned do první poloviny jsou situovány čtyři velké závody. Vše začíná již za několik dní první regatou Eurocupu v Hannoveru na vodní ploše Steinhude, kde se o měsíc později koná mistrovství světa 2016. Letošní mistrovství je ve velkém stylu a vzhledem k dobré dostupnosti se očekává účast více než 100 lodí z celkem šestnácti zemí. A to vše na začátku sezóny, kdy většina posádek není ještě v ideální formě a času na trénink je minimálně. I z tohoto důvodu je plánována první příprava na vodě již na „apríla“ a pak v rychlém tempu trénink střídaný závody. Mezi obě klání v oblasti severního Německa je vložen další závod Eurocupu na mnichovském Amersee – rovněž prestižní závod s hojnou účastí. Po skončení prvního bloku závodů je 14 dní přestávky a vše pokračuje. Nejprve první České závody následované mezinárodním mistrovstvím Holandska v Medenblicku na Holandském vnitřním moři a poté tradiční dvoj regata na Lipně.

Ale to už jsme v červnu a do té doby doufáme v co nejlepší umístění. Vždyť letos přispěla firma Promat na kompletní novou sadu plachet a to by bylo, aby se tato výhoda neprojevila. Držte nám palce, ať jedeme jako by nám za patami hořelo.


nahoru

T. Palkovský a za Promat-team V. Stanke
 
 

Káva Vergnano

Při putování Itálií za další skvělou kávou se dostáváme k městu Torino. Historie dnes uznávané a prestižní italské značky Vergnano sahá do roku 1882, kdy starý pán Domenico Vergnano začal v městečku Chieri svoji obchodní živnost, v rámci které se velmi rychle specializoval na pražení a prodej kávy. Ve třicátých letech koupil pro zvýšení produkce továrnu na pražení kávy. Další rozvoj značky se odehrál v sedmdesátých letech, kdy ve městě Santena rodina Vergnano postavila zbrusu nový závod. A jakou kávu můžete z jejich produkce ochutnat?

Espresso Dolce ´900 - krásné aroma Arabik ze Střední a Jižní Ameriky doplněné o velmi jakostní indický typ Robusta dodává espressu sladkou sametovou krémovost. Světlé pražení zvýrazňuje plnost a dlouho trvající aroma této velmi jemné směsi. Mohu osobně doporučit k ochutnání.

Espresso Crema ´800 - jemná a lahodně aromatická, má sladkou chuť středoamerických káv Arabika a intenzivní čokoládovou vůni asijských Robust.

Espresso Ricco ´700 – voňavá a intenzivní chuť s dlouhotrvající krémovostí jsou vlastnosti, které činí tuto směs nezaměnitelnou.

Espresso Classico ´600 - má plnou a kulatou chuť. Ze směsí Vergnano obsahuje největší podíl kávy Robusta. Tmavší pražení zvýrazňuje její přírodní čokoládové aroma a intenzivní vůni.

Vychutnat výbornou kávu u stolečku venku před kavárnou nebo třeba doma na sluncem vyhřáté terase patří k bonusu přicházejících teplých jarních dnů….

Zdroj: www.vergnanocafe.cz


nahoru

za Promat-team L. Fleischer
 
 

Web Promat na více místech

V nedávné době jsme vás informovali o novém rozložení a kabátku promatích webových stránek. Pro připomenutí - na adrese >http://www.promatpraha.cz se vám objeví základní rozdělovník, kdy jednotlivé divize naší promatí rodiny mají dále svůj „rozklik“ a svůj obsah jednotlivé divize udržují v kontextu náplně své práce. Vzhledem k tomu, že velká část webových stránek je zatím dostupná pouze v anglickém jazyce (byť se na českých verzích stále pracuje) a také z důvodů absence některých druhů informací na tomto novém webu, ponechali jsme původní webové stránky pro vás stále v provozu. Jen přístup k nim je s lehce pozměněnou adresou – http://web.promatpraha.cz

Oba tyto weby českého Promatu se snažíme udržovat aktuální a bez zbytečných duplicit na obou webech. Postupným vzájemným prolinkováním těchto 2 webů pro vás postupně vytvoříme tyto dvojí stránky ještě jednodušší, bez zbytečného „pamatování“ 2 různých webových adres.


nahoru

za Promat-team J. Ohanka
 
 

Quiche s pórkem a sýrem feta

Poslední dobou možná slyšíte častěji než dříve slovo quiche (čti kiš). Je to slaný koláč z křehkého těsta, který se připravuje v různých obměnách. Pochází z Francie a v posledních letech se stal oblíbeným i u nás. Můžete si ho vychutnat na večeři nebo jako lehký letní oběd. Chutná dobře jak teplý, tak i studený. Zkoušela jsem už několik verzí: s karamelizovanou cibulí, s brokolicí a sýrem a také s pórkem a fetou, o který se s Vámi podělím.

Na těsto budete potřebovat 280 g hladké mouky, 140 g másla, ¼ lžičky soli a 8 lžic studené vody. Po uhnětení ho nechte nejlépe 0,5 hod odležet v lednici. Vyválejte placku, kterou na válečku přeneste do kulaté formy na koláče a přitlačte i k okrajům. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj pečící papír, zasypte fazolemi a pečte 20 minut při teplotě 180°C.

Mezitím si osmahněte na kolečka nakrájený pórek, posolte a opepřete. Pokud má někdo rád kousek masa ve všem, může si s pórkem osmahnout i na kousky nakrájenou slaninu :-). Ve 200 ml smetany rozšlehejte 3 vejce a také trochu osolte. Se solí to ale raději nepřehánějte, feta je slaná dost sama o sobě.

Na předpečené těsto nadrobte slaný sýr feta, přidejte pórek a vše zalijte smetanou s vejci. Pečte ještě 20 - 30 min, dokud povrch koláče nezezlátne. Nekrájejte hned horký po upečení, nechte ho chvíli odležet, aby náplň tak říkajíc „zatuhla“.

Přeji dobrou chuť a radost s přicházejícího jara..


nahoru

za Promat-team M. Skotnicka
 
 

Kovárna Bukvice a Divá Bára Jičín

Vracel jsem se před nedávnem z lyžování ve Špindlu a vzpomněl jsem si, že mi Pavel Maurer vyprávěl o restauraci ležící u Jičína mimo běžné trasy. Nelenil jsem a po konzultaci s Pavlem se vydal do Bukvice. Našel jsem majitele, poctivou kuchyni a zajímavý interiér. Česnečka bodla. V létě se tam dveře netrhnou, ale teď tam bylo příjemně. Zkuste to také. Více informací naleznete na www.restaurace-kovarna.cz

A ještě jeden tip: o 14 dnů později jsem chtěl ochutnat oceněnou restauraci U Dělové Koule v Jičíně. Bylo plno, bez rezervace nelze. Servírka mne upozornila, že budu minimálně 40 minut čekat i na hotovku. S hladovými dětmi se nečeká, tak jsem o pár kroků dále našel příjemnou Divou Báru. Rychlá obsluha, dobrá jídla, poměr cena-výkon skvělý. Informace najdete na www.divabara.cz.


nahoru

za Promat-team L. Zajíc
 
 

Čištění spalinových cest

Jaro už ťuká na dveře a teplé počasí je přede dveřmi. A příjemně strávené chvíle před rozpáleným krbem již brzo budou minulostí. Nicméně s tím přichází i naše povinnost se o krb a komín po sezóně postarat. Jak často vše čistit a kontrolovat naleznete v tabulce „Lhůty čištění a kontrol spalinové cesty“.

Zdroj: www.skcr.cz/pro-verejnost/pozarni-a-provozni-bezpecnost-kominu


nahoru

za Promat-team P. Dvořák
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz