Číslo 52

(prosinec 2018)

Vážený a milý Promačtenáři,

naše kuchyně již začínají být provoněné perníčky a lineckým, na ulicích se s brzkým večerním stmíváním objevují svítící siluety zimních motivů a ČEZ se chvástá, že v celé republice rozsvěcuje stromky… U nás to tedy rozsvěcoval starosta… Ale ať už to u Vás rozsvítil kdokoliv, jisté je, že po roce jsou tu zase Vánoce, čas radosti a pohody, vydechnutí po celoročním vypětí. A k proma-vánocům neodmyslitelně patří i toto vánoční číslo bulletinu ProČas®.
Padesáté druhé číslo bulletinu se Vás pokusí zaujmout články ze svých pravidelných rubrik. Tunelářská stavba Ejpovice, vodní sporty v podobě jachtingu, gastro zastoupené (nejen) TOP 10 restaurací, nebo (tradičně) košaté úvodní slovo našeho psavého kolegy, jsou jen část toho, co v přiloženém PDF najdete.
Redakce ProČasu Vám a Vašim blízkým přeje pohodové vánoční svátky, splnění Vašich přání a příjemné chvíle strávené s rodinami a blízkými. Do roku 2019 přejeme především zdraví a velkou porci štěstí, na vše ostatní si už vyděláme :–)

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah
 
01   Vánoce se blíží, doba: „Poručíme větru, dešti - revival!“ rovněž a advent se svým „duchovním rozměrem“ prozatím čeká na svůj okamžik!
 
02   Promat pozitivně
 
03   Železniční tunel Ejpovice - vlakem rychleji
 
04   Vánoční provoz na přelomu roku 2018/19
 
05   Doporučujeme
 
06   Devatenáctá jamka „Nebeského jezdce“ Vladimíra Raušera
 
07   Mistrovství ČR a Eurocup Létajících Holanďanů na Nechranicích
 
08   TOP 10
 
09   Espresso Salimbene
 
10   Corn hrudky
 
11   Už jste někdy jedli Pavlišovský řízek?
 
12   Novinky
 
13   Z Promatího kalendáře
 
 

Vánoce se blíží, doba: „Poručíme větru, dešti - revival!“ rovněž a  advent se svým „duchovním rozměrem“ prozatím čeká na svůj okamžik!

„Letošní závěr roku je podobně jako jeho start, na můj vkus stále poněkud „dostihový“. Už sice chodíme okolo ozdobených vánočních stromků, krásně vyzdobených výloh a občas k nám zavane i vůně svařeného vína, ale obávám se, že často skloňovaný „duchovní rozměr adventu“ jsme ještě do svých každodenních aktivit nevpustili. Pokud pomineme s ohledem na podporu zmíněné adventní nálady politická kolbiště naše i evropská, stále je toho mnoho, co stojí za zmínku. Především to vypadá, že stran tolik diskutovaného sucha se v našich krajích blýská na lepší časy. Vědci z Harvardské univerzity totiž přišli s neotřelým konceptem rozprašování aerosolů v nižších vrstvách atmosféry, což by mělo pozitivně ovlivnit globální klima. Vrstva aerosolů by údajně lépe odrážela sluneční světlo, čímž by se potlačilo obávané oteplování naší planety. Nebudu se raději pouštět do polemiky s těmito poněkud sci-fi řešeními. Osobně se nicméně nemohu zbavit pocitu, že jestli to s rozprašováním přeženeme nebo „vědci z USA“ udělají ve svých výpočtech jinou chybu, mohli bychom se, podobně jako naši zákonodárci, pohybovat „ode zdi ke zdi“, což je právě pro naši dobu tak typické. „Opilecké šněrování: ode zdi ke zdi“ k cestě vpřed určitě nevede, což, jak již bylo mnohokrát zmiňováno, se až příliš často prolíná našimi národními dějinami.

Až tedy vpustíme do našich aktuálních aktivit onen „adventní rozměr“, měli bychom si položit otázku, proč se přiblížíme norské životní úrovni cca za 490 let, což pro změnu spočítali vědci z ČR. Pravdou ale je, že na adventní době je příjemné to, že si k tomu přemýšlení můžeme dopřát zmiňovaný „svařák“, trdelník nebo klobásku, protože tyto pochutiny jsou přes veškeré svízele naší a globální ekonomiky stále v našich krajích široké veřejnosti k dispozici. Nelze tedy jinak, než si přát, aby nám ta dostupnost adventních specialit a jiné „hojnosti“ vydržely i do let příštích!

Náš „sprintující tým“ si vám tradičně dovoluje poděkovat za výbornou spolupráci a popřát do nadcházejícího období vánočních a novoročních svátků hodně štěstí, pohody, spokojenosti a klidu. Ten v dnešní uspěchané době všichni bezesporu potřebujeme ze všeho nejvíce!


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór, aktuálně s podtitulkem: „Doba se mění!“:

Děda si posteskne babičce: „Svět se neskutečně změnil, Já si ještě pamatuji na náš první polibek a naše vnučka si už nepamatuje svého prvního manžela!“


nahoru

 
 

Promat pozitivně

Jeden státní svátek je pro mne opravdu výjimečný. U 17. listopadu si totiž k předtištěné poznámce „Den studenstva“ každý rok červeně rukou znamenám „Vandr“. A pak to nádherné slovo tužkou obkroužím a čarou roztáhnu až k nejbližšímu víkendu. Touhle dobou už se dá předpokládat, že teplota se pomalu blíží nule a počasí je obecně nejisté. Ideální příležitost vzít krosnu, spacák, dát si sraz s osvědčenou partou kamarádů a prostě někam jet vlakem. A potom jít a jít a nejlépe ještě přespat někde venku. Letos jsme se rozhodli pro přechod Krkonoš včetně výstupu na Sněžku. Vzhledem k tomu, že spaní venku v Národním parku není dovoleno, domluvili jsme si přespání na horských boudách. Ale i tak jsme spali hrdě ve spacáku a na karimatce. Počasí nám vyšlo nádherné a výhledy z hřebenů hor byly úchvatné…

Za tu dlouhou dobu, co chodíme, si vždy říkáme, že je to neskutečný relax, probereme z našeho pohledu spoustu důležitých věcí, které většinou i rovnou vyřešíme :-). Každý rok se na tuto akci moc těším. A i když v našich výbavách už přibyly nějaké ty ortézy, hole, tapy a masti na bolavá záda, tato „drobnost“ nás ani do budoucna v našich vandrech nezastaví…


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
 

Železniční tunel Ejpovice - vlakem rychleji

S pomalu končícím rokem 2018 končí i pět let trvající stavba nejdelšího železničního tunelu v České republice - 4 150 metrů dlouhého EJPOVICKÉHO tunelu. Konkrétním dnem zprovoznění je osmý prosinec letošního roku. Generálním dodavatelem stavby byla firma Metrostav. Jediným dodavatelem utěsnění prostupů elektroinstalací a dotěsnění spár v tunelových propojkách byla firma Promat.

Při cestě vlakem na trase Plzeň - Praha Vám přejeme nejen kratší čas strávený na cestě, ale také pocit bezpečí v Ejpovickém tunelu, protože víte, že při jeho stavbě bylo využito protipožárních materiálů od Promatu.


nahoru

za Promat-tým P. Babor
 
 

Vánoční provoz na přelomu roku 2018/19

DatumPromat PrahaPromat (servis) Lovčice
kancelář + prodejskladvýroba
14. 12. 2018běžný provozběžný provozběžný provoz
17. – 21. 12. 2018běžný provozběžný provozúdržba strojů, inventury
22. 12. 2018 – 1. 1. 2019zavřenozavřenozavřeno
2. 1. 2019běžný provozběžný provozběžný provoz


nahoru

 
 

Doporučujeme

SYLVÁNSKÉ ZELENÉ, bílé víno s přívlastkem pozdní sběr, polosuché, ročník 2016, Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem, vinařská oblast Čechy, podoblast Litoměřická, ČR

Barva: zelenožlutá, zlatavá.

Vůně: jemná, v čerstvě nalité sklenici možno zachytit aroma květu černého bezu, angreštu, anýzu nebo citrusů (např. grep nebo pomelo). Vůně je ovšem velmi extraktivní, takže při delším stání je nutno počítat s jejím pozvolným vytrácením. Zatoužíte-li tedy po novém doušku, musíte si dolít, což je nepochybně příjemný úkol!

Chuť: velmi lahodná, což je dáno především velmi vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselinek a lehkými minerálními tóny v dochuti, možno vnímat i kořeněné podtóny nebo ovoce (meruňky).

Stolování: K tomuto vínu se opravdu hodí přísudek „gastrovíno“. Vzhledem k vyváženosti a komplexnosti vína lze obecně doporučit k rybám, světlým masům, především jehněčímu, telecímu, mladému vepřovému a samozřejmě drůbeži. Další možností je kombinace s čerstvými sýry, ideálně krémovité konzistence nebo neutrálními úpravami mořských plodů.

Osobní dojem: Ochutnávku tohoto vína příliš neprotahujte! Aroma je opravdu extraktivní a nemá tedy cenu nechat doušek ve skleničce příliš zahálet.

Důležité upozornění ke konzumaci: Jak již bylo zmíněno dříve, degustovaný kus je vděčným a univerzálním společníkem pro společenské a gastronomické události. Jeho „lehké tělo“ a neutrální chuť totiž jednak neunaví hosty a současně nenaruší chutě servírovaných specialit. Nevtíravý projev rovněž potěší i dámy, takže je veliká šance, že dobrá nálada zůstane i po skončení akce!


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Devatenáctá jamka „Nebeského jezdce“ Vladimíra Raušera

Dne 26.11.2018 dotlouklo srdce našeho kamaráda a kolegy, pana Vladimíra Raušera. Zemřel ve svých nedožitých jednašedesáti letech po statečném boji s rakovinou. Někteří z Vás jej znali jako zdatného obchodníka, významného odborníka, akurátního jednatele a skvělého šéfa firmy Intumex s.r.o., někteří jako našeho oblíbeného a uznávaného kolegu v Promatu. Všichni jej ale budeme mít navždy uchovaného v myslích jako čestného člověka, kamaráda, který byl vždy ochoten pomoci radou či činem, skvělého manžela a pečujícího tátu se srdcem kluka.

Vláďo, díky že jsi tu byl s námi, nikdy na Tebe nezapomeneme.


nahoru

za celý smutný Promat-tým Michal Stejskal a Ladislav Zajíc
 
 

Mistrovství ČR a Eurocup Létajících Holanďanů na Nechranicích

V tradičním zářijovém termínu se letos konalo na Nechranické přehradě Mistrovství ČR lodní třídy Flying Dutchman zařazené již podruhé do seriálu top evropských regat do Eurocupu. Po loňském vydařeném ročníku se již v průběhu léta přihlašovaly v hojném počtu přední posádky z celé Evropy, a tak před začátkem závodu čítala startovní listina 42 lodí z šesti států - věc na našich vodách nevídaná. Nechranická nádrž nám přichystala malé překvapení v podobě velmi nízkého stavu vody a uprostřed vody se začaly objevovat skalnaté ostrůvky, které nikdo neviděl od doby, kdy tato přehrada vznikla. První den závodů přivítal celé startovní pole silným stálým větrem (20Kn), který ještě zesiloval, a tak se dojíždělo při divoké přeháňce a to i přes skalnaté útesy Nechranické. Dvě rozjížďky a naprosto pomíchané výsledky, přeci jen startovní pole je neuvěřitelně vyrovnané, každý si vybral své lepší i horší chvilky a někteří i ty nejhorší, kdy jejich loď šla ke dnu. Sobotní ráno plné deště a opět silného větru slibovalo další divoký den na vodě. Závodní den byl rozdělen přestávkou na oběd a alespoň krátký odpočinek. I přesto večer, když se dojíždělo skoro za tmy na břeh, už byla většina startovního pelotonu se silami u konce a to závodníky čekal ještě divoký raut. Po druhém dni jednoznačně dominovala výsledkům posádka CZE21 Hrubý/Houdek následovaná GER30 Antrecht/Kujan a SUI1 Fels/Hugel. Z dalších českých posádek se pak umístila CZE9 na 6 místě a CZE11 na 10 místě a bodové rozestupy jednotlivých posádek v první desítce byly minimální. Nedělní ráno nás přivítalo deštěm a naprostým bezvětřím a tak pořadí a výsledky ze sobotního večera už zůstaly jako fi nální a na závěrečném vyhlášení i přes silnou konkurenci opět nejvýš vlála česká vlaka a mistrem ČR pro rok 2018 se stala posádka CZE 21 Jirka Hrubý/Roman Houdek s famózním skóre 6 bodů ze šesti rozjížděk. Zdá se, že mistrovství na Nechranicích si našlo své příznivce v celé Evropě a i ohlasy ze zahraničí vysoko hodnotí profesionální úroveň závodů. Sezóna se chýlí ke konci a do té příští čekají posádku CZE11 velké změny, přeci jen po delší době dojde na celkový upgrade lodi a po mistrovství světa konaném v únoru na Novém Zélandu si posádka Petr Storch a Tomáš Palkovský převezme novou loď, aby dokázala držet krok v rámci světové špičky a to i díky podpoře Promatu v letošní sezóně.


nahoru

pro Promat-tým Tomáš Palkovský
 
 

TOP 10

Letošní ročník Vyhlášení TOP 10 restaurací podle XXIII. Maurerova výběru Grand Restaurant 2019 proběhl ve čtvrtek 29. listopadu v Praze na Chodově a Promat u toho nemohl chybět.

Absolutním vítězem se stala historicky již potřetí po roce 2012, 2015 i letos slavná Terasa U Zlaté studně, jejíž kuchyni vede šéfkuchař Pavel Sapík. Na místě druhém se umístil InterContinental hotel, Zlatá Praha a na místě třetím Radisson Blu Alcron hotel, Alcron.

Nutno podotknout, že rozdíly mezi podniky na prvních 10ti místech jsou v řádech desetin procentních bodů. Tedy nepatrné. Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo (protože o to nejvíce jde) 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi. Celkové pořadí a další informace najdete na https://www.grandrestaurant.cz/uvodni-strana/.


nahoru

za Promat-tým Ladislav Zajíc
 
 

Espresso Salimbene

Gennaro Salimbene založil společnost Salimbene v roce 1933. Byl uznávaným neapolským obchodníkem. Jeho rozhodnutí věnovat se prodeji zelené kávy bylo novátorským počinem, protože trh s kávou v Itálii a v Evropě byl na svém počátku s nejasnou budoucností. Přesto ve svých začátcích společnost Salimbene zaznamenala velký růst a úspěch. Rozvoj firmy zastavila 2. světová válka. Po ní se Salimbene opět ke kávě vrátil, a začal s její výrobou. Otevřel si vlastní pražírnu: “Grande Casa d'importazione Caffé Gennaro Salimbene”. Testoval desítky vzorků káv nakoupených ve všech koutech světa. Dodnes se ve společnosti Salimbene používají pro přípravu kávy struktury směsí vycházející z původních receptur, které jsou předávány již po tři generace. Salimbene je jako jedna z mála značek balena v dusíkové atmosféře do plechových dóz, aby bylo zajištěno co nejkvalitnější uchování kávových zrn bez jakéhokoli negativního vlivu vnějšího prostředí.

Salimbene Espresso Superbar – káva složená z arabiky 80 % a robusty 20 %. Arabiku zastupuje pět odrůd z Jižní Ameriky, robusta je z Etiopie a Indie a díky ní má káva příchuť exotických dřev a čokolády. Je příjemně nasládlá.

Salimbene Espresso Delicioza – směs je složena z 50 % z arabiky a 50 % robusty. Má nasládlou chuť s nádechem oříšků, díky vysokému obsahu robusty je silná a hodí se jako ranní káva.

Salimbene Espresso Caffetteria – 100% arabika složená ze 7 druhů výběrových káv z Jižní a Střední Ameriky a z Etiopie. Má nečekaně nasládlou chuť, s nádechem jižního ovoce a vůní myrty.

Osobní doporučení – nabídka směsí Salimbene pro kávy typu espresso není široká, ale je důkazem toho, že méně často znamená více. Doporučit lze všechny výše uvedené skvělé kávy. Osobně bych volil Salimbene Espresso Caffetteria.

Zdroj: www.skvela-kava.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Corn hrudky

Poslední dobou stoupá poptávka po bezlepkových potravinách a protože se blíží Vánoce, mám pro Vás recept na bezlepkové nepečené cukroví. Možná i zboří Vaše předsudky o tom, že bezlepkové nebývá chutné… Připravte si následující suroviny: 250 g cukru krupice, 80 g šlehačky, 130 g másla, 80 g mandle – plátky, 120 g cornflakes.

Cukr rozehřejte na pánvi na karamel. Smetanu krátce svařte s máslem a přidejte k horkému karamelu. Dobře promíchejte a do směsi přisypte mírně nadrcené corn flakes. Ze vzniklé hmoty tvarujte na plech na pečící papír hrudky a nechte vychladnout. Je lepší použít silikonové rukavice, aby se Vám hmota nelepila na ruce.

Přeji krásné a klidné Vánoce.


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Už jste někdy jedli Pavlišovský řízek?

Ne? A kdo ví, co to je? Řízek, zelí a knedlík. Když jsem jezdíval k babičce do Hronova, tak jsem omdlíval, bylo-li toto menu na nedělním stole. Ale člověk se mění a některé chutě zůstávají, některé se omrzí a mám pocit, že některé odhalují až naše geny. To, co jídávali naši (pra)rodiče, se nám zdá najednou, jako zcela normální.

Tak tedy vězte, chcete-li si dát tuto východočeskou specialitu, Na Baště v Hronově ji mají a věřím tomu, že na denním lístku.


nahoru

za Promat-tým P. Januš
 
 

Novinky

• Nové požadavky na požární těsnění spár, kouřové zábrany a zpěňující materiály podle ČSN 73 0810

http://ww3.promatpraha.cz/technicke-informace/

• Praha v plamenech - příběhy hrdinů

https://kino.idnes.cz/ohnive-peklo-v-hotelu-olympik-dk2-/praha-v-plamenech.aspx?c=A181029_120826_praha-v-plamenech_kuko


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Z Promatího kalendáře

24. 4. – 26. 4. 2019 se uskuteční jubilejní 20. mezinárodní konference: REFRA PRAGUE 2019 (Novotného lávka 5, Praha 1), pořádaná Silikátovou společností ČR, zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oborů žárovzdorných a vysokoteplotních materiálů, vysokoteplotních technologií, souvisejících energetických aspektů, apod. Více informací je tradičně k dispozici na www.silikaty.cz..


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz