Číslo 50

(červen 2018)

Vážený a milý Promačtenáři,

uběhl nám další kvartál z kalendářního roku, a ProČas se stal součástí rodiny padesátníků. Neslaví sice 50 let, jen padesáté vydání, ale i tak už je to nějakou dobu, co se s větší či menší pravidelností dostává k Vám, do Vašich mailových schránek. A věříme, že nikoliv k Vaší nelibosti. Spamy v našich mailových schránkách jsou obzvláště v posledním měsíci velmi aktuální téma. GDPR jistě přineslo ohromnou pomocnou ruku od našeho nejmocnějšího, z Bruselu… Přesněji, věříme, že přinese… Musíme věřit… Už to stálo hodně financí a úsilí lidí, zejména ve firmách.

Před začínajícími dovolenými Vás asi nejvíce zaujme rozsáhlý článek s informacemi a radami pro řidiče aut cestujících za hranice naší vlasti do turisticky nejnavštěvovanějších destinací v Evropě. „Zbytek“ čísla pokryjí tradiční rubriky – od technických informací až po neodmyslitelně k Promatu patřící gastronomii.

Závěrem úvodu nezbývá, než tradičně před začínajícím létem popřát vydařené dny dovolených, odpočinek, relax, hodně sluníčka tomu, kdo si jej přeje, osvěžující stín zase těm, kdo ten žlutý kotouček tak moc nevyhledávají a pohodu naprosto všem!! K tomu Vám buď nápomocen i náš Váš bulletin ProČas®.

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

 
 
 
Obsah
 
01   Minuty teplých jarních dní aneb co všechno jsme si již zvládli/nezvládli „odfajfkovat“ z letošního nabitého programu!
 
02   Promat pozitivně
 
03   Tak trochu jiná deska
 
04   Prague Food Festival 2018
 
05   Doporučujeme
 
06   Bezpečně za volantem po Evropě
 
07   Káva, kterou nevidíte
 
08   Lepidlo Promat K 84 v zajímavém balení
 
09   Vědci zjistiti, že… (E15)
 
10   Mexické guacamole
 
11   Restaurace V Zahradě
 
12   Novinky
 
13   Z Promatího kalendáře
 
 

Minuty teplých jarních dní aneb co všechno jsme si již zvládli/nezvládli „odfajfkovat“ z letošního nabitého programu!

Minule byla započata debata o raketovém nástupu roku a jak praví známé heslo: „Kdo chvíli stál, již stojí opodál!“. Vzhledem k tomu, že příliš podrobná inventura událostí z veřejného prostoru stále ještě není zdraví prospěšná záležitost, vezměme to raději jenom po povrchu. S ohledem na to, že někteří vrcholní aktéři současného veřejného dění jsou stále v akci, dovolím si tentokrát vynechat analýzu, kdo že nám to bude nakonec vládnout a popojdu k některým vedlejším jarním tématům.

Nesmyslná výroba škodlivých pohonných hmot z dotovaných žlutých rostlin stále pokračuje (největší osázené plochy v EU), někteří „hradní poradci“ jsou stále nezvěstní, dopravní a jiné stavby vytrvale budí emoce, jak u řidičů, tak u politiků. Navíc se nezdá, že by naše společnost spěla „dospěle“ ke konsensům. Očividně nepomáhá ani to, že se statisticky máme dobře, jak nám politici neustále zdůrazňují (abychom jim moc nekoukali pod ruce). Přes statisticky spokojený hmotný život však s námi stále mohutně cloumá „puberta“. Ztráta morálky, narušování demokracie, přeceňování úlohy peněz jako hlavního hybatele vývoje - účet za „národní pubertu“ stále roste a roste a další schodek, zatěžující další generace, je již naplánován. Zkrátka nic pro ekonomicky smýšlející a jasnozřivé povahy, spíše naopak.

Povečeřet u večerních zpráv tedy spíše nedoporučuji. Jejich sledování klidnému trávení rozhodně neprospívá a vybízí spíše k nezřízenému pití. Doporučit lze naopak umírněný večerní sport, procházku do přírody, nenáročnou hudební produkci, odpočinkové stolní hry nebo četbu lehkých literárních kusů. Duševní síly budeme zkrátka potřebovat, protože, jak bylo řečeno v úvodu, „večírek“ ještě zdaleka nekončí. Ještě že se blíží čas letních prázdnin a s ním i vytoužené dovolené, během kterých bude na relaxaci a regeneraci více času.

Firma Promat vám přeje krásné léto, k tomu pevné zdraví a nezbytné štěstí, protože obé budeme v našich „osobních plavbách“ po vlnách neklidné doby určitě potřebovat! Poděkování za výbornou spolupráci v předchozím období rádi připojujeme.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór, speciál pro rodiče, dnes s podtitulkem: „Už je to tady!“:

„Tak co, synu, jak dopadlo vysvědčení?“, chce vědět maminka.

„To je přece vedlejší, mami, hlavně že jsme zdraví, ne?“.


nahoru

 
 

Promat pozitivně

JINÁ - Gabriela Koukalová. V poslední době mě zaujala kniha Jiná, která je výpovědí o sportovním i soukromém životě vrcholové sportovkyně. Je plná vzpomínek na sportovní úspěchy a zážitky, ale i okamžiků ze soukromého života, o kterých se bála nebo styděla promluvit.

Vypovídá o tom, že vrcholový sport není jen zábava, ale mění vztahy, osudy a zdraví lidí. Vidím v tom poselství pro mladé sportovce nebo pro ty, kteří si přestali věřit. Je to vlastně pohled Gabriely Koukalové na její kariéru a momenty života, které ji podle jejich slov udělaly silnější a šťastnější, zkrátka JINOU. Doporučuji.

Omluva redakce: autorem příspěvku v minulém čísle byl Pavel Januš, nikoliv Emil Janek, jak bylo omylem uvedeno.


nahoru

za Promat-tým J. Jelínková
 
 

Tak trochu jiná deska

Již dlouho máme v nabídce desku DURASTEEL. Někteří ji znají, málokdo používá. Zajímavá je tím, že má krom vlastností protipožárních i velice dobrou stabilitu a odolnost proti výbuchu. Možná i proto je z ní z velké části vystaven Terminál 5 letiště Heathrow. Link: https://www.youtube.com/watch?v=kptm1JMIojo a také https://www.youtube.com/watch?v=-5E5b8gWmpU

V dnešní době, kdy se skloňují slova jako výbušnina či terorista, jistě deska potřebná.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Prague Food Festival 2018

Tradičně na konci května (25. - 27.) pořádal český gastro-mág Pavel Maurer festival dobrého jídla a pití. Na Vyšehradě se předvedlo 22 špičkových restaurací a mimo jiné jste mohli shlédnout 24 cooking shows.

Každý si tak zcela jistě přišel na své – ať již ve výběru dobrých pochutin (Pavel Maurer se například předem chystal na glazovanou vepřovou nožičku s lanýžem) nebo ve výběru dobrých tipů, co doma zkusit sám.

Mimo to mohl každý přispět i k dobré věci. Výtěžek stánku s rwandským jídlem isombe šel ve prospěch dětí ve Rwandě.

Pokud chcete o nejprestižnějším festivalu gastronomie u nás vědět více, neváhejte navštívit nejen https://www.praguefoodfestival.cz/uvodni-strana/, ale i vlastní festival v květnu 2019.


nahoru

za Promat-tým V. Stanke
 
 

Doporučujeme

BATASIOLO GAVI DEL COMUNE DI GAVI - bílé jakostní víno odrůdové, odrůda Cortese, suché, ročník 2017

Barva: světle žlutá se zelenými odlesky.

Vůně: svěží, ovocná, s tóny limetek, grepů a pomela, později vystupuje jemné aroma bezových květů nebo lilií.

Chuť: lehká, svěží, s krásným minerálním výrazem a harmonickou kyselinkou, v dochuti příjemně máslová.

Stolování: Tato populární severoitalská odrůda (Piemonte) je dnes standardním doprovodem k rybám (např. úhoř, platýs nebo losos). Rozhodně neuděláte chybu ani při zařazení sklenky k rybím předkrmům (např. Carpaccio z pražmy nebo chobotniček). Hodí se rovněž k široké škále bílých mas (např. oblíbené Vitello tonnato z tenkých plátků telecího masa a tuňákové pasty). Nezklame ani v kombinaci se suchými italskými šunkami nebo těstovinami s mořskými plody.

Osobní dojem: Víno se vůní i chutí velmi liší od bílých vín z „našeho bezprostředního okolí“. Kdo je tedy zvyklý spíše na “tělnatou“ a pevnou citrusovou chuť s „křupavou“ kyselinkou, bude určitě překvapen. Víno je krásně lehké, květově voňavé a svým projevem opravdu povzbudivé. Navíc zanechává příjemnou a jemnou stopu na jazyku, takže se krásně pije v menších doušcích, na letní zahradu k lehkému obědu skutečně ideální společník. V závěru vždy dlouze vyzní jedinečná harmonická dochuť, krásně snoubící zmiňované květové a ovocné tóny.

Důležité upozornění ke konzumaci: Jak již bylo řečeno, víno je lehké a povzbudivé, takže mít k pití připravenu pouze jednu láhev by byl skutečný „nerozum“. Archivaci bych rovněž neriskoval, protože přijít o čerstvý ovocný charakter tohoto mladého vína by byla škoda.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Bezpečně za volantem po Evropě

A je tu opět léto, prázdniny, doba letních dovolených. Letní počasí máme sice už pár týdnů, ale to pravé léto je spojeno s dovolenými, prázdninami a cestováním. Přes vzrůstající počet leteckých turistů stále většina dovolenkářú vyráží po zemích českých a evropských automobilem. Pokud se pohybujeme v naší malé krásné zemičce, tak jsme pány situace, jelikož své silniční a dálniční prostředí velmi dobře známe. Při cestě autem do zahraničí se již také cítíme zkušeně, protože již mnoho let můžeme volně cestovat kam chceme a jsme zkušenými řidiči a cestovateli. Ovšem pozor, jiný kraj, jiný mrav a na silnicích po blízké i vzdálenější Evropě nás může leccos překvapit! V okolních zemích Evropy nejsou jen odlišnosti v dopravních předpisech, ale i například v povinné výbavě motorových vozidel.

Například Rakousko:

  • Je zde zakázáno vozit on board kamery ve vozidle.
  • Reflexní vesta je povinná jen pro řidiče motorového vozidla a pro ostatní členy posádky vozu se doporučuje. Povolené barvy jsou: oranžová, žlutá, červená. Sankce: 14 až 2 180 Eur.
  • V okolí Vídně a dalších částech Rakouska jsou zavedeny nízkoemisní zóny pro vozidla kategorie N bez omezení hmotnosti.
  • Děti do 14 let nebo 150 cm musí být přepravovány v odpovídajícím dětském zádržném systému. Od výšky 135 cm může být použit podsedák.

Itálie:

  • Děti cestující ve vozidlech registrovaných v zahraničí musí být zajištěny v souladu s právními předpisy platnými v zemi původu.
  • Reflexní vesta je povinná pro každého, kdo vystupuje z motorového vozidla během mimořádné události.
  • Děti do 14 let nebo 150 cm musí být přepravovány v odpovídajícím dětském zádržném systému.
  • Ten, kdo převáží jízdní kola na nosiči na tažném zařízení, musí mít na něm umístěnou reflexní desku o velikosti 50 x 50 cm.
  • Platí tu zákaz kouření ve vozidle přepravující osobu mladší 18 let nebo těhotné ženy.

Chorvatsko:

  • Děti mladší 12 let nesmí cestovat na předních sedadlech. Výjimkou jsou děti do 2 let umístěné ve "vajíčku" a s vypnutým airbagem.
  • Vozidla s přívěsem musí být vybavena 2 trojúhelníky.
  • Vozidla kategorie N musí mít v povinné výbavě hasicí přístroj.
  • Reflexní vesta je povinná jen pro řidiče motorového vozidla.

Slovinsko:

  • Jakékoliv používání antiradarů je zakázáno. Zákaz platí i na upozornění na radary v navigaci.
  • Reflexní vesta je povinná pro každého, kdo vystupuje při mimořádné události z motorového vozidla (sankce 40 Eur).
  • Děti do 14 let nebo 150 cm musí být přepravovány v odpovídajícím dětském zádržném systému.

Zkrátka na řidiče je připravena spousta překvapení. Podmínek a zvláštností je mnoho a vydají na několik stránek, na což zde nemáme prostor. Každopádně se doporučuje před cestou řádně připravit, věnovat chvíli času a pročíst pár informací. Skvělým zdrojem informací je www.uamk.cz. Jsou zde všechny potřebné informace pro turisty včetně dopravních předpisů platných v jednotlivých zemích. Přejeme vám hodně šťastných kilometrů a nezapomínejme, že i cesta je součástí naší dovolené a měla by proběhnout klidně, příjemně a bez finančních ztrát za zbytečné pokuty.

Zdroj: www.uamk.cz.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Káva, kterou nevidíte

Řeč je o CLEAR COFFEE – čili čiré kávě. Jedná se o předem připravenou studenou kávu, údajně filtrací zbavenou veškerých pigmentů, kterou lze koupit pouze jako hotový výrobek. A opravdovým překvapením je, že za tím stojí Dávid Nágy ze Slovenska. Důvodem jeho badatelské práce bylo, že mu káva barvila zuby.

Zda si tato novinka najde svoje zákazníky, mnohdy velice konzervativní a milujících své rituály s přípravou kávy spojené, je otázkou...

Více na www.clrcff.com.


nahoru

za Promat-tým P. Dvořák
 
 

Lepidlo Promat K 84 v zajímavém balení

V letním období konečně nacházíme trochu času na servis našich kamen, krbů a jiných spotřebičů. Roky opotřebovanou šňůru je už potřeba vyměnit za novou. Ale čím ji přilepit, hořlavá lepidla nelze použít. Skvěle se hodí naše lepidlo Promat K 84, které znáte v 7,5 kg balení v kyblíku či 1 kg sáčku. Speciálně pro takovéto servisní zásahy v oblasti kamen nabízíme 23 g balení (ilustrační foto). Spáru očistíme, lepidlo naneseme, šnůru zatlačíme a dvířka zavřeme… Ať se dílo podaří!! http://www.promatpraha.cz/cs-cz/products/lepidlo-k84


nahoru

za Promat-tým P. Dvořák
 
 

Vědci zjistiti, že… (E15)

…lidé vytvořili kolem Země novou bariéru. Ač nevědomky, tak, podle článku na E15 pozitivně, lidstvo ovlivnilo ochranu naší Země pomocí tzv. velmi dlouhých vln (VDV). Tato bublina z VDV rostoucí kolem Země sice odtlačuje další ochranu planety – Van Allenovy pásy, ale vytváří zároveň podobnou ochranu, zejména před tzv. solárními větry. Celý článek na www.e15.cz/magazin/lide-vytvorili-kolem-zeme-novou-barieru-1345506.

Zdroj: E15, deník pro ekonomiku a byznys.


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Mexické guacamole

Avokádo, opěvované za svoje výživové vlastnosti, si za poslední roky našlo místo i na našich stolech. Je bohatým zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Teď už jen najít způsob, jak ho zařadit do našeho jídelníčku.

Nejdůležitějším krokem je již správný výběr v obchodě. Musí být na omak lehce měkké. Pokud byste vybrali tvrdé, dojde za několik dní v pokojové teplotě. Příliš měkké nebo takové, které má hnědé skvrny nikdy nekupujte, je přezrálé a bude mít hnědé skvrny i uvnitř.

A nyní již k přípravě guacamole: Avokádo rozkrojte na půl, vyjměte pecku a lžící vydlábněte ze slupky. V misce ho rozmačkejte vidličkou, posolte, opepřete, zakápněte citronem a přidejte trochu najemno nakrájené cibule, 1 prolisovaný stroužek česneku a nakrájenou dužinu z masitého rajčete. Vše promíchejte, popř. ještě dochuťte solí a pepřem. Avokádo je samo o sobě bez chuti, takže kořením nešetřete. Guacamole si můžete namazat na toast nebo chléb nebo si ho nabírejte kukuřičnými tortillami přímo z misky. Na letní lehkou večeři je jak dělané… A na závěr jedna kvízová otázka, je avokádo ovoce nebo zelenina?


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Restaurace V Zahradě

Kousek od naší firmy, hned u Stromovky, je ukryt hotel Schwaiger. Má teď nového majitele a je to znát i v restauraci. Příjemná obsluha, krásné prostředí izolované od ruchu velkoměsta, výtečná kuchyně a vyvážený nápojový lístek. Měl jsem zde onehdy pohankové rizoto, jindy zase sumce z jejich domácí udírny (www.vzahrade.com).

Přijďte ochutnat – doporučujeme.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Novinky

• Rekonstrukce - Dopravní stavby - http://web.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/technicke-informace/technicke-info-2018

• LaHydro - speciální desky pro extrémně vlhké prostory

• LaPlura - víceúčelová konstrukční deska - https://www.siniat.cz/cs-cz/produkty-a-systemy


nahoru

za Promat-tým J. Ohanka
 
 

Z Promatího kalendáře

19. – 10. 10. 2018se v centru Prahy, na dohled od Karlova mostu (budova ČSVTS, Novotného lávka 5, Praha 1), uskuteční Vědecká konference: SUROVINY 2018 pořádaná Silikátovou společností ČR. Zaměřená bude na prezentaci nejnovějších poznatků z oboru těžby, úpravy a zpracování silikátových surovin. Pokud plánujete se zúčastnit, pak jenom připomínáme, že uzávěrka přihlášek je do 1. 9. Více informací je k dispozici na stránkách www.silikaty.cz.

Mimochodem, o stabilitu blízkého Karlova mostu se bát nemusíte. Je na rozdíl od některých svých novějších následovníků stavěn poctivými a tudíž spolehlivými středověkými technologiemi.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz