Číslo 43

(říjen 2016)

Vážený a milý Promačtenáři,

„po teplém září, zle se říjen tváří“ praví jedna z mnoha pranostik. Ještě je brzo na hodnocení, jak to letos vyjde nebo vyšlo, ale že přišel podzim, minimálně ten astronomický, o tom asi pochyb není. A s příchozím podzimem přichází tradičně i nové číslo našeho-Vašeho bulletinu ProČas®.

Informačním „tahákem“ čísla se zdá být článek s dobrými radami pro motoristy vydávajícími se za zimními radovánkami do hor, zejména těch zahraničních, alpských. Odlišnosti v tamějších motoristických zvyklostech mohou překvapit i ty z nás, kteří o nich víme, ale stejně na ně v hektičnosti příprav na výpravu za zimou do Alp zapomeneme. Proto oné malé opáčko od kolegy motoristy. Následuje pak krátké info v souvislosti s parkováním u naší pražské kanceláře, kdy změny v pražském systému parkování pro nerezidenty se dotklo i nás resp. Vás, našich zákazníků.

Další články čísla jsou sice převážně pokračováním zaběhnutých rubrik, avšak ani to by jim nemělo nijak ubrat na zajímavosti. Sport v podání neúnavného paralympionika Jirky Ježka a jeho vzpomínka na Rio a jachtařské dvojice Storch & Palkovský s komentářem k vítěznému tažení na Mezinárodním mistrovství Polska. A rovněž gastronomie – s oblíbenými tipy na dobrá vína, restaurace či (nejen) podzimní recept.

Pranostikou jsme začali, pranostikou skončíme. Listovali jsme brožurou se sesbíranými pranostikami na celý rok a tam – „teplý říjen – studený listopad“ a „jaký listopad, takový březen“ – jinými slovy, jak bude tak bude, některé pranostiky jsou tak univerzální, že lepší už je jen tvrzení předpovědi, přes den očekáváme světlo, naproti tomu přes noc bude víceméně tma. Příjemný a stejně zábavný podzim za každého počasí vám přeje celá redakce ProČasu. A tradičně – budiž Vám k tomu nápomocen i náš-Váš bulletin ProČas® !

Úvodník v audio podobě na odkaze zde.

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Čechy krásné, Čechy mé... (Moravu a Slezsko samozřejmě nevyjímaje), aneb nejkrásnější pohled na naši vlast rozhodně není přes žíhané pajduláky lemující naše silnice!
 
02   Promat pozitivně
 
03   Z Promatího kalendáře
 
04   Doporučujeme
 
05   Gastronomický slovník
 
06   Milí přátelé z Promatu!
 
07   Do zahraničí bezpečně
 
08   Jak u nás s parkováním
 
09   Vzpomínáme
 
10   Promat na Mezinárodním mistrovství Polska
 
11   Mondi Caffé
 
12   Úplně jiný marketing aneb bonimibistro.cz
 
13   EQUITONE – vláknocementové fasádní materiály
 
14   Limoncellový dort
 
15   Novinky
 
 

Čechy krásné, Čechy mé… (Moravu a Slezsko samozřejmě nevyjímaje), aneb nejkrásnější pohled na naši vlast rozhodně není přes žíhané pajduláky lemující naše silnice!

Jestli se něco stalo symbolem letošního léta (a bohužel nejen léta), pak to byl výhled na svět přes rozsáhlé aleje pruhovaných pajduláků, které se jaly lemovat naše silnice místo dřívějších stromořadí. Ta jsme museli dříve často vykácet, abychom vyhověli regulím EU. Nicméně zatímco výhled do krajiny skrze vzrostlá zelená stromořadí je inspirující, pohled přes pajduláky duši rozhodně neposílí. Pozoruhodným argumentem je například proklamovaná výhodnost délky úseků novodobých „alejí“. Ta je odůvodňována údajně vyšší efektivitou. Nicméně, nikdo už není schopen vysvětlit, kdo, kromě vyšší efektivity půjčoven zmiňovaných pajduláků, by mohl být skrze delší zúžení efektivnější. Kolik pak asi daňového poplatníka stojí „pajdulákový pronájem“? Kolik stovek tisíc denně takto asi teče, kam nemá? Scénář hry s naší motoristickou trpělivostí je stále notoricky stejný. V praxi se tzv. opravovaný úsek zkraje trochu rozvrtá, občas někde naaranžujete bagr nebo nějakou hromadu. Rozmístíte pár reflexních statistů, kteří kouří, „mobilují“ nebo takzvaně zevlují a máte to údajně efektivní staveniště! Tento obrázek bohužel potkáte na našich zúženích rozhodně častěji než obraz hemžících se lidí a strojů, kteří ve dne v noci „šturmují“, aby nám motoristům usnadnili nelehký a letos i téměř nadlidský úkol: používat silnice. Přitom máme někteří z nás zkušenost, např. z Rakouska, s jasem reflektorů, osvětlujících noční směně silničářů staveniště. Takže pryč s výmluvami a zlodějinou a nedělat z českého daňového poplatníka opět blbce, pánové zodpovědní!

Ale abychom jenom nekritizovali, jak se praví v jednom známém českém filmu, vyměňme brýle, zhluboka se nadechněme a zahleďme do volné podzimní krajiny! Je to nádhera! Podzim má to kouzlo, že nás zahrnuje nejen bohatými barvami, ale hlavně bohatou úrodou. Je čas vinobraní, trnkobraní, zkrátka sklizní, takže si to užijme a připravme se na příjezd Svatého Martina, který od jisté doby předznamenává čas adventní a vánoční. A nezapomeňme, ještě je čas upravit či změnit naše vlastní scénáře neb předvánoční „šturmování“ není ten nejlepší způsob, jak strávit vzácné chvíle, příp. dny volna.

Promat vám kromě přání krásných podzimních dnů přeje dostatek energie a tvořivosti při plánování pracovních i osobních aktivit všeho druhu! A před cestou po našich silnicích se vybavte kvalitními doplňky pro přežití, čokoládami, kávami, hodnotným čtivem, apod. Alternativou nám budiž např. dráha či Zemanova megalomanská vodní díla, ale to už zabíháme k jinému tématu.


nahoru

za Promat-tým M. Přibyl
 
 

ProFór

Manželka povídá manželovi: „Já jsem ti tak roztržitá. Chtěla jsem ti koupit

kravatu a koupila jsem si kabelku!““


nahoru

 
 

Promat pozitivně

Prázdniny skončily a dovolenkování ve vzdálených zemích také končí. Život se vrací do běžných kolejí. Klasik by řekl: …do Podolí, do lékárny.. Člověk by měl využít tento čas, aby se podíval na své blízké okolí novýma očima. Ať je to v Praze, Brně, Plzni, Bruntále, nebo v Bubovicích. Nemusíte hledat známé okoukané památky, ale najít si čas na obyčejné věci a třeba se svými nejbližšími projít ulicí za rohem, a dál parkem nebo lesíkem, kam jste se chystali již tolikrát a vždycky z toho sešlo. Nenechte se odradit počasím nebo nastávajícím večerním šerem.

A určitě se vám podaří najít pěkný výhled, zajímavý strom, malebné zákoutí se starou stavbou, pěkně upravenou část něčí zahrady. Možná tam potkáte i někoho z těch sympaticky vypadajících sousedů, kterého jindy sotva pozdravíte. Zkuste s ním prohodit pár vstřícných slov. Může se stát, že když to neuděláte teď, už taková příležitost hned tak nenastane.


nahoru

za Promat-tým J. Frühauf
 
 

Z Promatího kalendáře

• 19. 9. 2016 uplynul jeden rok od otevření tunelového komplexu Blanka a tím i zahájení jejího zkušebního provozu. Přes nárůst dopravy v několika lokalitách, je její kladný dopad v rámci zajištění plynulého průjezdu pod Prahou, pro hlavní město zásadní…

• 12. 10. 2016 bude společnost Verlag Dashöfer pořádat odbornou konferenci, kterou bude Profesní komora požární ochrany (PKPO) lektorsky zajišťovat. Více informací na www.dashofer.cz.

• 13. 10. 2016 v hotelu ALWYN v Praze 8 se bude konat speciální školení s názvem „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (vyhl. 221/2014 Sb.). V případě Vašeho zájmu nás můžete kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha. cz. Nově pro Vás vznikly stránky www.kontrolnitechnik.cz, kde je možné získat kompletní informace o pořádaném školení. Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT.

• 19. – 21. 10. 2016 je termín konání tradičních Nových Trendů v oblasti PO, BOZP a ekologie, pořádaných společností T.E.P. Letošní podzimní TRENDY se konají v hotelu Panorama v Teplicích. Bližší informace Vám poskytne organizátor - http://www.tep-kubickova.cz/index.php.

• 1. - 2. 11. 2016 pořádá v tradičním období Společnost J. Seidl a spol. na tradičním místě (v Brně) tradiční seminář Požární ochrana staveb – http://www.seidl.cz/cz/technicky-zpravodaj/seminar-2016-881.html

• 11. 11. 2016 bude firma Promat s.r.o. pořádat již VIII. ročník Svatomartinské konference. Tentokrát se bude konat v Brně a bude se týkat administrativní budovy Sono Centrum.


nahoru

Za Promat-tým P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
 
 

Doporučujeme

Sylvánské zelené, bílé víno, suché, ročník 2015, VOC (Víno originální certifikace), MORAVÍNO Valtice, vinařská oblast Morava, ČR

Barva: zelenožlutá, zlatavá.

Vůně: jemná, ovocná, v čerstvě nalité sklenici možno zachytit aroma černého bezu, hluchavky a limetky a zcela na začátku i tropického ovoce (maracuja a mango). Vůně je ovšem velmi extraktivní, takže při delším stání je nutno počítat s jejím pozvolným vytrácením, přičemž nám na jazyku zůstanou především lehké sentimentální dozvuky zmiňovaného tropického ovoce.

Chuť: velmi příjemná, s jemnou kyselinkou a lehkými kouřovými tóny, v dochuti možno cítit i chlebovinku a pikantní kořeněné podtóny.

Stolování: vzhledem k jemné až „éterické“ vůni a komplexnosti vína lze obecně doporučit k bezmasým italským předkrmům (např. salát caprese). Víno lze rovněž párovat s čerstvými kravskými sýry. Další možností je kombinace se sladkovodními rybami nebo neutrálními úpravami krevet (např. v úpravě „crudo“).

Osobní dojem: degustace tohoto vína klade vysoké nároky na naši schopnost zachytit „výjimečnost okamžiku“! Aroma vína je opravdu jemné a nemá tedy cenu otevírat lahev ani v případě slabé rýmy. Pokud zařadíte toto víno do ochutnávky, pak určitě na začátek, protože na správné vychutnání doušků potřebujeme mít naše chuťové pohárky opravdu čerstvé.

Důležité upozornění ke konzumaci: po zkušenosti s pitím čerstvě otevřené lahve doporučujeme lahev nejprve otevřít, ochutnat pro porovnání první doušek, opět uzavřít a nechat do druhého dne pod korkem dýchat. Možná budete, podobně jako my, překvapeni, jakou proměnu víno do druhého dne prodělá.


nahoru

za Promat-degustační-tým M. Přibyl
 
 

Gastronomický slovník

Entrecôte [átrekot] – jedná se o velice dobrý hovězí steak s tenkou vrstvou tuku. Doslovný překlad je „mezi žebry“. Podle způsobu použití mívá 350 až 550 gramů a výšku až 6 centimetrů.

Galantina – jídlo u nás takřka vymí- rající. Jde o pokrm z rolovaného vykoštěného masa, naplněného různý- mi ingrediencemi (houby, zelenina, játra…), zvolna vařené a podávané za studena.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Milí přátelé z Promatu!

Každý velký zážitek potřebuje trochu času, aby si člověk utřídil všechny vzpomínky a emoce. Rio pro mě bylo už pátou účastí na Paralympijských hrách. Každé Hry byly jiné a každé jinak krásné. Stejně jako moje první nominace do Sydney v roce 2000, byly samotné letenky do letošního Ria pro mě obrovskou odměnou a malým vítězstvím. Vždyť před dvěma lety se to ještě zdálo nemožné…

Právě po mém úrazu jsem se chtěl, jako poděkování všem, kteří mi drželi palce, ještě jednou postavit na start velkého závodu. Díky úžasné podpoře všech lidí okolo mě se to podařilo hned za sedm měsíců a já, díky senzačnímu šestému místu na dráhovém šampionátu, mohl začít brát vážně myšlenku o nominaci do Ria. Byl to poslední velký sen, který se nám společně nakonec podařilo splnit.

Během těch dvou let jsem se dokázal smířit s faktem, že mi následky zranění už nikdy neumožní bojovat o stupně vítězů na velkých závodech, ale přesto jsem znovu dokázal najít motivaci a chuť k maximálnímu tréninku.

Díky němu a díky skvělému zázemí jsem nakonec i v Riu mohl předvést výkony, které mi udělaly velkou radost. Šesté místo ve stíhacím závodě na dráze, deváté místo v časovce na 30 km a bojovně pojatý silniční závod byly nejlepší odměnou za ty dva roky bolesti a dřiny. A snad i nejlepším poděkováním vám všem, kteří jste mi věřili a říkali, že to má smysl. Byla to krásná tečka za tou nejvyšší cyklistikou a pro mě i nádherné rozloučení s paralympijskými hrami.

Je to tak, příští sezóna bude mojí poslední. Ještě jednou chci dát cyklistice maximum, ještě jednu zimu se chci co nejlépe připravit na jarní a letní závody. Budu si vybírat. Závody, které jsem měl rád, kde se mi dařilo, kde mám své fanoušky. Doma i ve světě. Ten program bude pestrý a já se na to strašně moc těším. A na podzim uchystáme rozlučku, kterou se uzavře nádherná kapitola mého života. Ale to je ještě strašně daleko… Teď přijde chvilka odpočinku a pak opět hurá do tréninku! Protože ten poslední rok si chci užít naplno!

Díky za vaši podporu!!


nahoru

pro Promat-tým Váš Jirka Ježek
 
 

Do zahraničí bezpečně

Pomalu nám odeznívají letní cesty za teplem a milovníkům zimních sportů se začínají vybavovat zasněžené kopce a pláně. Je tedy nejvyšší čas plánovat zimní pobyt na horách. Naše hory jsou bezesporu krásné. Kdo ale jednou ochutnal alpské svahy, podlehne většinou jejich kouzlu. Za skvělou lyžovačkou k našim sousedům nejčastěji míříme autem. Je to nejrychlejší a nejpohodlnější. Myslím, že jsme již všichni zkušení cestovatelé. Každopádně opakování je matka moudrosti a je dobré mít na paměti několik základních pravidel:

1. Informujte se o cílovém místě Vaší cesty, místních zvyklostech, základních společenských pravidlech. Uložte si do telefonu všechna důležitá čísla pro případnou pomoc v nouzi.

2. Zkontrolujte doklady, jejich platnost a kompletnost.

3. Pojistěte se – kromě úrazu myslete také na škody, které nechtíc můžete způsobit ostatním. Ostrá hrana Vaší lyže, hoblující lak drahého vedle stojícího vozidla.

4. Buďte ve spojení s kontaktní osobou doma – je dobré udržovat spojení s domovem. V případě mimořádné události bývá takový kontakt důležitý. Pomoc z řad rodiny a přátel se může hodit. Pokud cestujete do rizikovějších oblastí, je možné se zaregistrovat ve webové aplikaci „Dobrovolná registrace občanů při cestách do zahraničí“ (DROZD). Získané informace slouží konzulární službě k poskytování operativní pomoci občanům ČR při událostech mimořádného charakteru, jako jsou přírodní katastrofy, sociální nepokoje a ozbrojené konflikty.

5. Chraňte své doklady a cennosti.

6. Dodržujte místní zákony, předpisy a respektujte místní zvyklosti.

7. Chraňte životní prostředí.

8. Dodržujte celní předpisy.

9. V nouzi se obraťte na zastupitelský úřad ČR.

Pro cesty v zimním období je dobré si připomenout, že ve všech alpských zemích jsou zimní pneumatiky v zimním období povinné. Každá země má sice svá drobná specifika, ale na letních nebo opotřebovaných zimních pneumatikách by se do hor vydal jen blázen. V některých úsecích jsou v horách povinné sněhové řetězy. Nezapomeňte je hodit do kufru společně s lopatkou a pořádným lanem. A nasazování řetě- zů si několikrát vyzkoušejte doma. Ono experimentovat třeba už po tmě ve vánici v –15 °C není žádná slast. V Rakousku, Německu a Itálii můžete mít 0,5 ‰ alkoholu v krvi, což platí pro soukromé řidiče s praxí v řízení delší než 2 nebo 3 roky, podle konkrétní země. Doporučuji nespoléhat na tuto úlevu. V případě i nezaviněné dopravní nehody je alkohol podstatně přitěžující okolnost. Nezapomeňte také na vý- stražné vesty pro celou posádku vozidla. V Rakousku a Německu není povinné denní svícení, v Itálii ano. Rychlostní limity na komunikacích si každý může připomenout při průjezdu přes hranice. Kromě srdečného přivítání bývají informační tabule o rychlostech a dálničních známkách prvním kontaktem s novou zemí. Ať už bude zima jakákoliv (kéž by zase byla po dlouhé době pořádná, sněhová :-)), je dobré být připraven a ne překvapen.


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Jak u nás s parkováním

Radnice Prahy 6 po mnoha letech opovrhla našimi penězi, jimiž jsme pro Vás zajišťovali jedno volné parkovací místo před naší kanceláří. Někteří mohou oponovat, že bylo stejně obsazené, nicméně toto přičítejme nevychovanosti ostatních spoluobčanů, kterým se naše „předplacené“ místo líbilo a tak Vám tam zabírali místo. Radnice jedněmi penězi opovrhla a na druhé – větší – se divoce vrhla. Zavedla u nás parkovací zóny a my již nemáme možnost pro Vás ono parkovací místo předplatit.

Nyní jen stručně – jeden parkovací automat stojí na ulici Čs.armády u prodejny potravin U Cedru a druhý za školou v ulici Charlese de Gaulla. Pro zaplacení je nutné znát registrační značku vozu, jímž jste přijeli, a číslo úseku, v němž jste vozidlo zanechali. Automat přijímá mince a platební karty. Ale jako vždy v případě styku s byrokracií je třeba se obrnit trpělivostí. Za námi nezpůsobené komplikace se přesto omlouváme… zachovejte nám přízeň, prosím, my si to nevymysleli


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Vzpomínáme

Letos v červenci (9. 7. 2016) uplynulo již deset let od tragického úmrtí našeho kamaráda a kolegy Mgr. Vladimíra Hápa. V našich myslích je stále s námi; stavby, které on kdysi rozjížděl, se v nedávné době dostavěly, některé jeho „hlášky“ znějí dodnes na chodbách Promatu. Byl a stále je jedním z nás.


nahoru

za Promat-tým L. Zajíc
 
 

Promat na Mezinárodním mistrovství Polska

Ve dnech 26. - 28. srpna 2016 se na Polských Otmuchwských jezerech konalo letošní otevřené mistrovství Polska v lodní třídě Flying Dutchman a posádka Promatu Storch/ Palkovský byla u toho. Po loňském úspěchu přijela posádka lodi CZE 11 obhajovat první místo v závodě obsazeném 22 loděmi ze tří států. V horkých dnech na konci prázdnin bylo vypsáno 10 rozjížděk na krásné vodě v Nisském regionu hned v sousedství Jeseníku. Celkově závody provázel nedostatek větru a všechny jízdy se jely v podvečerních hodinách díky stálému večernímu termickému větru, takže o dojezdy na břeh až po setmění nebyla nouze.

Celkově se odjelo 7 rozjížděk a posádka Promatu CZE 11 Petr Storch/ Tomáš Palkovský v nich suverénně zamířila pro další titul mezinárodního mistra Polska s dojezdy 7 x 1 místo před lodí POL 7 Rokosz Maciej/ Tyszkiewicz Piotr a POL 1 Tyszkiewicz Jacek/Sobieraj Katarzyna. Díky prvotřídní práci pořadatelů se podařilo odjet krásný závod s bohatým kulturním programem a všichni účastníci si užili příjemný letní jachting.


nahoru

pro Promat-tým Tomáš Palkovský
 
 

Mondi Caffé

Na cestě po italských pražírnách se zastavujeme v Římě. Tady byla v roce 1959 založena pražírna kávy Mondi Caffé. Její vývoj je podobný, jako u dalších italských značek. Nejdříve malá rodinná firma, která se postupně rozrostla a stala se světoznámou značkou. Firma je držitelem certifikátu CSC. Caffè Speciali Certificati je asociace založena v roce 1996 s cílem podporovat kulturu kvalitní kávy.

U nás méně známá značka Mondi určitě stojí za pozornost. Pokud je název Mondi někomu povědomý, tak v Horních Počernicích existuje Mondi Café Restaurant. Ovšem shoda jmen je čistě náhodná a žádná spojitost tu neexistuje. I kávu zde používají jiné značky.

Varianty směsí pro espresso, které jsou u nás v nabídce:

Mondi Caffé Full Body – příjemná a vyvážená směs 70% Arabiky a 30 % Robusty. Kávu charakterizuje nízká kyselost, příjemná vůně a chuť hořké čokolády.

Mondi Caffé Extra Mild – vynikající směs 80% Arabiky a 20% Robusty. Má intenzivní čokoládovou vůni, bohatou pěnu oříškové barvy. Nepatrný náznak kyselosti, temněji pražená,

Mondi Caffé Extra Strong - 100% Arabika s nízkým obsahem kofeinu. Velmi intenzivní květinová vůně. Pěna s oříškovou barvou s narudlými proužky, chuť jemná, nasládlá, ovocná, kyselost skoro neznatelná.

Přejeme všem příjemné chvíle se šálkem dobrého espressa, nejlépe v slunečních paprscích posledních teplých podzimních dnů. Zdroj: www.mokacafe.cz


nahoru

za Promat-tým L. Fleischer
 
 

Úplně jiný marketing aneb bonimibistro.cz

Před pár lety vyrostlo u nás na ulici Čs. armády nenápadné bistro se zeleným vývěsným štítem, pak přibyla venku lavička, pak markýza a nakonec zahrádka. Nastěhovali se tam chlapíci, kteří vařili v Aromi, v Mirelii a asi i leckde jinde. Osádka se ustálila a obchod vzkvétá.

Kuchyně je balkánská či středomořská, vždyť ta bývalá Jugoslávie do tohoto regionu zapadá. Kluci vaří jak z partesu, sahají i do vzpomínek z mládí a vytahují recepty svých maminek a babiček.

To by všechno nebylo nic neobvyklého. Nejkrásnější je, jak dělají marketing – jako doma. S každým si podávají ruku, navazují kontakty, prostě vrůstají do Dejvic a tím se markantně odlišují. Od těch ostatních, co se bojí vyjít před svou hospodu, jít a zeptat sami zákazníka (pošlou obsluhu), jak jim to chutná, a nedej Bože jim snad dát kávu na své náklady.

Schválně tam zajděte na obědové meníčko – polévka, hlavní chod a moučníček. A malý tip: na rajčatovou polévku odebírá rajská jablíčka od místních zahrádkářů, tomu se říká využití sítě lokálních bio dodavatelů. Máme se hodně co učit...


nahoru

Za Promat-tým L. Zajíc
 
 

EQUITONE – vláknocementové fasádní materiály

Etex Group, jehož součástí je také Promat, vlastní spoustu dalších firem. Jednou z nich je například firma EQUITONE. Tato společnost má ve své nabídce kompletní sortiment probarvených vláknocementových materiálů navržených architekty pro architekty.

Každá deska EQUITONE je jedinečná; ukazuje surovou, neopracovanou strukturu základního vláknocementového materiálu a zároveň jeho mechanické vlastnosti umožňují bezkonkurenční flexibilitu designu. Více informací naleznete na www.equitone.cz.


nahoru

za Promat-tým P. Kejklíček
 
 

Limoncellový dort

Upřímně řečeno nevím, proč se tento dezert jmenuje limoncellový, protože italské limoncello je poslední, co je tam cítit, ale název zachovám původní. Můžeme si u toho s nostalgií vzpomenout na léto a ještě si ho chvíli prodloužit.

Dort má 3 vrstvy, spodní je těsto, uprostřed mascarpone a pomerančové želé nahoře. To nejlepší, co na něm vidím, je právě kontrast sladkého mascarpone a nakyslé, osvěžující vrchní vrstvy.

Na těsto budete potřebovat 125 g polohrubé mouky, 125 g cukru, 50 ml oleje, 50 ml vody, 2 vajíčka a ¼ balení prášku do pečiva (cca 3 g). Těsto zpracujte klasicky, nakonec přidejte sníh z bílků.

Dejte péct v dortové formě na 170 °C do zlatova, cca 25 minut. Po vychladnutí na těsto naneste hustý krém z mascarpone. V misce umíchejte 600 g mascarpone, 170 g cukru moučka a 2 lžíce Limoncella. Pokud nemáte po ruce Limoncello, můžete nastrouhat trochu kůry z limetky nebo citronu.

Navrch patří pomerančové želé. Na něj budete potřebovat 1 l pomerančového džusu, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr a 1 lžíci citronové šťávy. Z těchto ingrediencí uvařte „pudink“, jen místo mléka přiveďte k varu pomerančový džus. Po uvaření ho míchejte do vychladnutí a poté nalijte na mascarpone.

Určitě je dobré dort dělat den dopředu, aby vrchní vrstva dobře zatuhla a dort se dal dobře krájet.

Přeji dobrou chuť se vzpomínkami na prosluněnou Itálii...


nahoru

za Promat-tým M. Skotnicka
 
 

Novinky

Materiály Promat pro stavbu krbů a kachlových kamen

http://web.promatpraha.cz/vysokoteplotni-materialy/katalogove-listy-hti/informace-pro-krbare


nahoru

Za Promat-tým J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz