Číslo 32

(prosinec 2013)

Vážený a milý Promačtenáři,

další kalendářní rok máme téměř za sebou, ale ještě nám zbývají Vánoce! Věříme, že budou pro všechny z Vás šťastné a veselé, odpočinkové a pohodové. A třeba ještě stihnou být i bílé, sněhové, nejen na horách, byť pesimista v počasí nevěstí nic moc vloček. Ve znamení zimy, sněhu i Vánoc k Vám mailujeme poslední letošní číslo bulletinu ProČas®

První sněho-ledovou připomínkou v bulletinu je jistě článek o vynikajícím českém multi-sportovci a vyznavači extrémních sportů, Tomáši Petrečkovi, jehož aktivity podporuje i Promat. V ProČase si přečtete více a detailněji o jeho aktivitách během letošního roku a také o aktuální účasti na soutěži v Jižní Americe. Další ze zimních článků Vás zavede zpět do Česka a připomene či ozřejmí mnohým z nás důležité informace spojené se zimní výbavou pro automobily na českých silnicích.

Dříve, než si upečete vánoční štolu podle našeho receptu, nebo začnete surfovat po webových obchodech, abyste sehnali a ochutnali víno doporučené našim vinařem „Michalem“, můžete si přečíst článek připomínající proběhlou šestou svatomartinskou konferenci pořádanou tradičně firmami Promat a Sipral.

Přejeme Vám příjemný závěr roku, šťástné a veselé Vánoce a do roku 2014 především zdraví a pohodu! K tomu budiž nápomocen i náš Váš čtvrtletník ProČas®

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Jak změnit svět nákupem našich jinak sympatických korun!
 
02   Promat private
 
03   Tomáš Petreček (hasič roku 2013) na vrcholu Gasherbrum I a II
 
04   Doporučujeme, ovšem ročník 2008
 
05   Z Promatího kalendáře
 
06   Hurá na hory
 
07   Konference Corso Karlín
 
08   Vánoční štola
 
09   Restaurace BONACCIA, Praha 8
 
10   Vánoční provoz Promat s.r.o. a Promat servis
 
11   Novinky
 
 

Jak změnit svět nákupem našich jinak sympatických korun!

Do poslední chvíle to vypadalo na klidný advent, tedy až do chvíle, než se našlo pár „grandů“, kteří roztočili pár desítek miliard z našich daní a opět změnili „svět“. Neb se zdálo, že pravidelné každoroční zvyšování daní letos nebude, našel se jiný způsob, jak zmáčknout „nevolníka“, zvaného občan ČR! Pod pláštíkem podpory exportérů nám naše zlatá ČNB lehce cukla kursem a v mžiku „elegantně“ zdražila vše, kromě těch pár věcí, které ještě vyrábíme. To se to budou vybírat všechny ty zvýšené daně z obratu, spotřební daně a další! Exportéři budou na chvilku šťastnější, tedy než ČNB dojdou miliardy a zbytek národa to zaplatí. No a pak………., to už páni z ČNB neřeší. Zkrátka, koho by v těchto vysokých patrech zajímala jiná budoucnost, než jeho vlastní, případně spřízněných lobbistů! Na druhou stranu jde o změnu ve výši 4,5 %, takže bychom to, měřeno pohledem obyvatel rozvojových zemí, měli relativně s přehledem zvládnout. Ale dost již bylo skepse. Dokažme manipulátorům s kursy a teoretikům ekonomiky, že i my v podpalubí se umíme dobře bavit. Ozdobme si stromeček, vychutnejme si kapra s bramborovým salátem a hlavně užijme si pohody a atmosféry Vánoc, neboť jde nepochybně o vzácné chvíle. Při pohledu na krásně osvětlený vánoční stromek a nezbytné rodinné pohodě nám strasti roku 2013 pomalu zmizí v dáli a my budeme připraveni na nový start. K tomu si Vám dovolujeme popřát co nejvíce klidu, štěstí a nezbytného zdraví! Děkujeme všem zákazníkům, přátelům a známým za skvělou spolupráci nejen v uplynulém roce, ale po celých těch 20 let, kdy jsme byli společně v kontaktu, neboť Promat v tomto roce oslavil malé výročí své úspěšné přítomnosti na trhu. Budeme se těšit na nový úspěšný rok, neboť jak říká klasik: „Zlepšení nelze nikdy vyloučit!“.


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Profór

Víte, proč jsou, dle žen, muži šťastnější? Protože vánoční dárky pro 20 příbuzných nakoupí za 25 minut 24. prosince!


nahoru

 
 

Promat private


nahoru

 
 

Tomáš Petreček (hasič roku 2013) na vrcholu Gasherbrum I a II

Pakistánské info: V pákistánském pohoří Karakorám leží 4 osmitisícové vrcholy z celkové- ho množství 14 vrcholů (zbylá část leží v Himaláji). Dva z uvedených karakoramských vrcholů se nazývají Gasherbrum I a II (dále v textu označené jako G1 a G2).

V létě 2013 se stal G1 cílem malé české expedice, která se pokoušela o výstup na vrchol, resp. prvovýstup na tento vrchol. V poledních hodinách 28. července se podařilo Tomáši Petreč- kovi a Marku Novotnému, horolezcům ze Severní Moravy, vystoupit bez použití kyslíku a pomoci výškových šerpů na vrchol G1 (8 080 m.n.m.). Jejich výstup trval celkem 8 dní a vedl Japonským kuloárem v severní stěně hory. Tato cesta byla poprvé vylezena v roce 1981 japonskou expedicí a dnes je považována za klasickou výstupovou cestu na vrchol hory. Na vrcholu G1 strávili cca 40 min a následně zahájili sestup stejnou cestou zpět až do základního tábora, který byl postaven na ledovci Baltoro. Příznivé počasí a dobrá aklimatizace vedla oba horolezce k rozhodnutí, že se po 7 dnech odpočinku v základním táboře pokusí vystoupit také na vrchol G2. Podařilo se a 8. srpna 2013, po celkem 3 dnech výstupu, dosáhli Tomáš Petreček a Marek Novotný i vrcholu G2 (8 034 m.n.m.).

Promat – generální partner Tomáše Petrečka na této expedici a hlavní partner na expedici Dhaulagiri 2012 – oběma horolezcům gratuluje k výbornému výkonu!! Radost z dosažení Double G (Double Gasherbrum) však byla při návratu do základního tábora zkalena smutnou zprávu o tragickém pádu dalšího člena expedice, Zdeňka Hrubého, který při pokusu o prvovýstup v severozápadní stěně G1 zahynul. Čest jeho památce! Spolulezec Zdeňka Hrubého, Marek Holeček, se naštěstí dokázal sám ze stěny vrátit do základního tábora… Doplňující informace a foto z expedice Double Gasherbrum 2013 je uvedeno např. zde http://tomaspetrecek.cz/2013/08/

Pražské info: V pátek 11. října 2013 se v Top hotelu Praha vyhlašovaly tituly Miss Hasička a Hasič roku 2013. Vítězkou se stala jednadvacetiletá Stanislava Halušková z DHZ Likavka na Slovensku a Hasičem roku Tomáš Petreček z Hasičského záchranného sboru Opava. Tomáš si vítězství zasloužil zejména skvělým baletem na motivy „Labutího jezera“ od Petra Iljiče Čajkovského. Video z akce Hasič roku 2013 můžete shlédnout např. zde < href="http://tomaspetrecek.cz/miss-hasicka-2013-a-hasic-roku-2013/" target="_blank">http://tomaspetrecek.cz/miss-hasicka-2013-a-hasic-roku-2013/

Kostarické info: V současné době, prosinec 2013, soutěží Tomáš ve čtyřčlenném týmu nazvaném OpavaNet/Salomon/Accom na Mistrovství světa v Adventure race v jihoamerické Kostarice. Doplňující informace a foto z akce World Championships Adventure Race Costarica 2013 je uvedeno např. zde http://tomaspetrecek.cz/den-prvni/ http://www.arcostarica.com/CostaRica/therace.aspx

V den vydání aktuálního čísla Pročasu nebyly známy konečné výsledky závodu, nicméně věříme, že se českému týmu podaří dostat na „bednu“!!


nahoru

za Promat-team P. Šíma
 
 

Doporučujeme, ovšem ročník 2008

Château Des Mille Anges, červené jakostní víno odrůdové, suché, ročník 2010, Cadillac Côtes de Bordeaux, AOC, Francie

Barva: karmínová, višňová.

Vůně: ovocná, převládá přezrálé lesní ovoce, zejména ostružiny a maliny, po delší stání se objevuje i angrešt, či vanilka.

Chuť: velmi komplexní a vyrovnaná, alkoholická, s výraznými tóny višní a čokolády, v dochuti nezralé jablko, po delším zkoumání se chuť poněkud vytrácí.

1000 andělů v jedné láhvi: Poslední dobou bývá zvykem hodnotit i vína pocházející ze supermarketů, takže i my jsme se dnes aktuálně vydali tímto směrem. V obchodech LIDL se opět objevila vína prezentovaná Markem Vašutem. Takže jsme nelenili a jedno zvědavě otevřeli. Loni vyhrála lahev s jednoduchou etiketou, Excellence IX. a druhé skončilo právě degustované víno, ovšem ročník 2008. Zakoupili jsme tedy aktuálně nabízený ročník 2010 a musíme konstatovat, že rozhodně nenaplnil naše očekávání. Víno chutnalo na první ochutnání slibně, nicméně bylo již zřejmě trochu za zenitem, protože chuť se vytratila nepřirozeně rychle. Mohlo jít samozřejmě o nepříliš dobře skladovanou lahev, nebo něco podobného, nicméně nás toto víno o své kvalitě opravdu nepřesvědčilo.


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Z Promatího kalendáře

• 9. 4. 2014 - nově v hotelu HESPERIA v Olomouci22. 5. 2014 v hotelu ALWYN v Praze 8 se budou opět konat speciální školení s názvem „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru. Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. V případě Vašeho zájmu nás můžete kontaktujtovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz.


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček
 
 

Hurá na hory

Zima se nám kvapem blíží a pro aktivní motoristy nastala doba, kdy musí na cesty za zimním dobrodružstvím připravit své čtyřkolové miláčky. Zimním pneumatikám jsme se již dříve dostatečně věnovali, proto se zaměříme na „zimní“ příkazové dopravní značky a sněhové řetězy.

Na povinnost obout zimní pneumatiky v období 1. 11. až 31. 3. v případech, kdy se na vozovce nachází souvislá vrstva ledu, sněhu, námrazy nebo se vzhledem k povětrnostním podmínkám takové jevy očekávají, si již většina řidičů zvykla. Někoho však mohou překvapit dvě dopravní značky – „Zimní výbava“ a „Sněhové řetězy“.

Dopravní značka „Zimní výbava“ předepisuje povinnost mít zimní pneumatiky bez ohledu na stav vozovky. Zimní pneumatiky je možné v tomto případě nahradit letními se sněhovými řetězy. Platnost této značky je od 1. 11. do 30. 4. Na dodatkové tabulce však může být tato doba platnosti upravena i na jiná období v roce. Platnost značky ukončuje dopravní značka „Zimní výbava – konec“.

V horských oblastech můžete narazit na dopravní značku „Sněhové řetězy“, která ukládá povinnost řidičům motorového vozidla o třech a více kolech nasadit na minimálně dvě hnací kola sněhové řetězy – neplatí pro vozidla s pneumatikami vybavenými protiskluzovými hroty, které však nejsou u nás pro běžná vozidla povoleny. Konec platnosti ukončuje dopravní značka „Sněhové řetězy – konec“.

I když řetězy nepatří do povinné výbavy, doporučujeme je před cestou do hor přibalit. Nejde jen o povinnost je obout na základně příkazu značky, mohou Vám však hodně pomoci při výjezdu k chatě, ke sjezdovce, ze závěje nebo pokud silničáři nečekaně zaspí a vy si musíte ráno razit cestu vysokou vrstvou čerstvě napadaného sněhu.

Jaké sněhové řetězy vybrat? Z posledních výsledků testů německého autoklubu ADAC vyplývá, že nejlepší jsou tradiční ocelové řetězy. Moderní varianty ve formě textilních řetězů nebo jednostranně montovaných řetězů na disky kol se ukázaly jako sice lehčeji nasaditelné, avšak jejich výdrž je minimální a mohou posloužit pro jednorázový výjezd ze závěje. Ujet na nich několik desítek kilometrů je nemožné – nevydrží takovou zátěž. Výsledky testu (od nejlepších): PEWAG Servo, Walmec Klack&Go New, Thule CS-10, RUDMatic Hybrid, Alpin 9 mm, PEWAG Snox Pro, Michelin Easy Grip, Auto Sock, Rudmatic Softspike.

Doporučujeme nacvičit si nasazování sněhových řetězů, abyste v případě potřeby nebyli překvapeni a nestudovali návod na montáž řetězů až na sněhem záváté silnici při mínus 15 °C za svitu baterky. Mnoho šťastných kilometrů i v zimě Vám přeje Promat-team.


nahoru

za Promat-team L. Fleischer
 
 

Konference Corso Karlín

Svatomartinská konference Sipral-Promat, to je tradice. Letos již pošesté. Byť je Svatý Martin 11. listopadu, konference se konala až o dva dny později, 13. 11. 2013. Ale i tak zůstala svatomartinskou konferencí a to nejen díky tradiční husičce se zelím k obědu. Šestý ročník se zaměřil na realizaci objektů Corso Karlín. Corso I a Corso II patří mezi několik dalších objektů, které v oblasti Karlína pomáhají povznést tuto část Prahy a to zejména v místech, kde svou výraznou stopu zanechaly povodně před jedenácti lety. Mění také obraz Karlína z původně jen průmyslového na moderní čtvrť. Corso se řadí mezi významné administrativní budovy v Praze. Přednášky na konferenci ve znamení šestky letos obohatila kromě pořádajících firem i šestice z čtyřlístku developer-architekt-projektant-stavitel Ing. arch. Tereza Mihulková z firmy Karlín Group, zahraniční host pan Jean-Pierre Carniaux z architektonické kanceláře Ricardo Bofill, dále pá- nové Ing.arch. Jiří Řezák a Ing. Rudolf Púchy z firmy Qarta architektura, Ing. Jiří Grosz za firmu Atrea a konečně stavitele reprezentoval pan Karel Kaisler z Metrostavu.

Přednášky probíhaly v prostorách Hotelu DAP – Dům armády Praha se sídlem na Praze 6. Další šestka… Pro (i po letech) nezasvěcené – záměrem tradiční promatí a sipralí svatomartinské konference je přiblížit odborné veřejnosti, jaký je výsledek, když vše klapne a protne se záměr developera, architekta a projektanta na straně jedné a stavební umění stavitele na straně druhé. Na konferenci se vždy sejdou zástupci všech těchto stran, kteří svými prezentacemi v sále a komentovanými prohlídkami na stavbě samotné, provázejí účastníky konference. Partnery letošního ročníku byly firmy AGS Glass Unlimited a HUECK. Více na www.svatomartinska-konference.cz.


nahoru

za Promat-team J. Ohanka
 
 

Vánoční štola

Přijít v Čechách s receptem na vánočku je jako nošení dříví do lesa. Pokud si chcete zpestřit Vánoce něčím neobvyklým, doporučuji vyzkoušet štolu. Na přípravu budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky,100 g drož- dí, 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 275 g másla, špetku soli, kůru z 1 citronu, 1 lžíce rumu, 350 g směsi ořechů, rozinek a kandovaného ovoce podle chuti, moučkový cukr na posypání. Do mouky uděláme jamku, do níž vložíme rozdrobené droždí. Ohřejeme mléko na teplotu těla. V jamce smícháme 125 ml vlažného mléka s 20 g cukru a necháme 15 minut vzejít.

Rozpustíme 125 g másla ve 125 ml mléka. Rozpuštěné máslo přidá- me spolu s 80g cukru, špetkou soli, citronovou kůrou a rumem do mouky se vzešlým kváskem a hněteme tak dlouho až je těsto dokonale vláčné.

Do těsta přidáme směs s ořechy a necháme asi 30 minut kynout. Mezitím předehřejeme troubu na 170 °C Z těsta uděláme placku ve tvaru obdelníku. 2/5 vyválíme tenčí a vyválenou část přehneme na nevyválenou a přitlačíme. V ohrádce z alobalu pečeme cca 50 minut. Pro názornost postupu doporučuji podívat se na internet. Po vytažení z trouby horkou štolu ihned polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem podle libosti. Přeji dobrou chuť a klidné vánoční svátky.


nahoru

za Promat-team M. Skotnicka
 
 

Restaurace BONACCIA, Praha 8

Tuto restauraci jsem objevil téměř náhodou a velice rád se do ní vracím…

Jde o zvenku nenápadnou, ale uvnitř velice příjemnou, stylovou, italskou restauraci s výbornou a kvalitní kuchyní. Vkusně zařízený interiér je provoněn pečící se pizzou v dřevěném topeništi zděné pece. I milovníci české kuchyně zde najdou dobré tipy.

Pokud pojedete autem, tak tu vždy zaparkujete. V letních měsících si můžete vychutnat dobré jídlo i na venkovní zahrádce.

Jestli Vám mohu doporučit, tak určitě nezapomeňte vyzkoušet „Rissoto salmone e gemberetti“ nebo „Vepřovou krkovici Dijon na zelených fazolkách“ s lahví kvalitního italského vína. Více informací na http://www.bonaccia.eu.


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček
 
 

Vánoční provoz Promat s.r.o. a Promat servis


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
 

Novinky

http://promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/technicke-informace/technicke-info-2013


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz