Číslo 30

(červen 2013)

Vážený a milý Promačtenáři,

tak ve Wimbledonu nám vyhasly další hvězdy, vody v českých a moravských řekách se už snad také stabilizují, prý ani Jágr už není co býval, psali… Jen vládní přetahovaná nebere konce, škoda že se tvoří něco, co vlastně nikdo nechce… Naštěstí nám brzy začnou prázdniny a s nimi i čas odpočinku a dovolených. A s tím vším k Vám přichází další číslo bulletinu ProČas®

V tomto čísle si mimo jiné počtete o jachtingu a samotném závodění s jachtami na moři. Autor také blíže popisuje rozdíly mezi některými typy plachetnic, které se pro závodění hojně využívají.

Z technických záležitostí se ProČas věnuje zejména informacím z PKPO a s tím souvisejícímu předání Ceny Mgr. Vladimíra Hápa, dále kalendář akcí zmíní nejdůležitější události z oboru pro nadcházející čtvrtletí a ProČas nezapomene připomenout jedno významné životní jubileum.

Rád bych Vám za celou redakci popřál příjemné strávení dnů či týdnů dovolených a prázdnin, počasí podle potřeby a představ a k dobré a usměvavé náladě budiž nápomocen i náš váš čtvrtletník ProČas®

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Kam kráčíš, Evropo?
 
02   Fór
 
03   Životní jubileum
 
04   Promat private
 
05   Cena Mgr. Vladimíra Hápa
 
06   Z Promatího kalendáře
 
07   Doporučujeme
 
08   Petrův zdar aneb přijeďte si zarybařit
 
09   Profesní Komora Požární Ochrany
 
10   Závodění na moři
 
11   Letní grilování
 
12   Hotel Sýkora, Křivoklát
 
13   Změna adresy skladu Pavel Kmoch
 
14   Novinky
 
 

Kam kráčíš, Evropo?

Po období dešťů jsme se dočkali letních pařáků. I když je pravda, že za teploty, které bylo možno v posledních dnech naměřit, by se nemusela stydět leckterá africká letoviska. Napadá mě v této souvislosti památný výrok mého někdejšího spolužáka z Etiopie, kterým si stěžoval na úmorné letní vedro v Praze. Na moji poznámku, že ve srovnání s Etiopií jsme žabaři, tenkrát opáčil, že v Etiopii je sice taky vedro, ale nepřetržitě a příjemně tam pofukuje, zatímco tady máme po většinu dne saunu. Jako by i počasí chtělo napodobit současné extrémy z občanského života v Evropě. Jenom namátkově, pracující lidé dotují povaleče. Zatímco ti se přes den opalují a posedávají v parku, druzí se potí v práci a navíc si ještě královsky platí politiky a další neúnavné regulátory, kteří postupně znemožňují jakýkoliv svobodný pohyb mimo sešněrovaný a očividně nefunkční ekonomický a politický systém. Odměnou jim pak je, že tihle řídící příživníci se velmi křečovitě snaží přesvědčit sami sebe i ostatní daňové poplatníky, že vymyšlením nové směrnice, nebo zákona, či zvýšením daní, bude lépe! Nepatřím mezi ty, kteří přemýšlejí, jestli bude v budoucnu hůře nebo ještě hůře, nicméně ve zdraví pojmout všechny paradoxy a pokřivenosti dnešní doby opravdu nelze. Tedy určitě ne bez použití povzbuzujících prostředků všeho druhu, které jdou mimochodem čím dál lépe na odbyt (viz např. návaly na pivních slavnostech, či vinných festivalech), což je ovšem řešení pouze krátkodobé. Nevím, jestli klíčem k přežití v Evropě je chorobný optimismus, či naopak hořký pesimismus, nicméně ať již se budeme snažit o jedno, či druhé, stejně nám nakonec nezbude nic jiného, než řešit jeden problém za druhým a doufat, že se nám nakonec podaří získat mírnou psychickou i reálnou převahu nad rozkladnými procesy. Příkladem nám budiž údajný mírný přebytek hmoty nad antihmotou ve vesmíru, díky kterému tu prý vůbec jsme. Na druhou stranu si při vší té zmiňované bídě můžeme stále ještě zajet na dovolenou, či si vydatně odpočinout v různých regeneračních a relaxačních zařízeních, počínaje hlučným pohostinstvím a konče kyslíkovými centry, akvaparky, nákupními galeriemi, apod. Pověstné děti v Angole bychom tudíž svým tesklivým příběhem o bídě v Evropě asi nedojali. Vše je zkrátka trochu relativní a je tedy třeba trochu méně sledovat zprávy a šokující publicistické pořady a více přemýšlet, jak vyzrát nad útrapami všedního dne a především si udržet humor a zralý nadhled!!


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Fór

„Víte, kdo je to stínová tchýně? Matka vaší milenky.“


nahoru

 
 

Životní jubileum

Jeden z prvních členů ČKAIT, Ing. Roman Zoufal, CSc., se v červnu letošního roku dožívá osmdesáti let. Za dlouhé roky práce ve výzkumu se podílel na mnoha výzkumných projektech, z nichž je možné jmenovat zejména systém statistiky požárovosti, metodiku zkoušení dřevěných konstrukcí za vysokých teplot, regeneraci panelových domů z hlediska požární bezpečnosti, databázový systém požárních klasifi kací stavebních výrobků, projekt JPD 3-celoživotní vzdělávání v požární ochraně. V r. 2009 zpracoval s kolektivem odbornou publikaci Hodnoty požární odolnosti stavebních konstrukcí podle Eurokódů, která nahrazuje složité výpočty a drahé zkoušky. Během své aktivní činnosti byl oceněn a vyznamenán těmito organizacemi: ISO (čestné ocenění), ČNI (Čestné uznání Vladimíra Lista), HZS ČR (medaile za zásluhy o bezpečnost). Za ČKAIT, jehož je jubilant dlouholetým členem, chci při této příležitosti poděkovat za práci vykonávanou jako předseda komise a popřát hodně zdraví, pohody a zachování životního elánu do dalších let.


nahoru

za Promat-team L. Zajíc
 
 

Promat private


nahoru

 
 

Cena Mgr. Vladimíra Hápa

Součástí konference, kterou pořádala Profesní Komora Požární Ochrany (PKPO) ve dnech 19. - 20. 6. 2013 v Táboře, bylo, jako už tradičně, předání „Ceny Mgr. Vladimíra Hápa“. Toto ocenění má pod patronací jak PKPO tak i Promat, neboť Vláďa byl naším Promat-kolegou, skvělým kamarádem a osobností, ale také i prezidentem PKPO. Proto je tedy tato významná cena udělována osobě, která se svým postojem a chováním zaslouží o správný přístup k požární ochraně při projektování a realizaci staveb.

Letošní oceněnou osobou je velice příjemný člověk a významný architekt Ing. arch. Jakub Cigler z projekčního atelieru Cigler Marani Architects, a.s. Tato společ- nost má široký rejstřík působnosti. CMA navrhuje od urbanistických studií až po velké projekty obchodních center a rezidenčních objektů. Příkladem zajímavých staveb jsou např. Administrativní komplex Florentinum v Praze, Rezidence Nad Zá- věrkou v Praze, Administrativní komplex budov Com City v blízkosti Moskvy, Rádio Svobodná Evropa v Praze, Urbanistické řešení revitalizace Václavského náměstí v Praze, The Park v Praze a mnohé další.


nahoru

za Promat-team P. Kejklíček
 
 

Z Promatího kalendáře

• 31. 8. 2013 se bude konat 10. ročník mtb maratonu v překrásné krajině severního Plzeňska. Připraveny jsou 3 trasy - 52, 38 a 25 km situované do okolí Kralovic a malebných údolí lemující řeku Střelu.

• 19. – 20. 9. 2013 se uskuteční 9. ročník hutní konference s mezinárodní účastí (Hotel RELAX, Rožnov pod Radhoštěm) pořádaná společností Tanger s.r.o., zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oboru žárovzdorných a tepelně izolačních materiálů. Pokud plánujete se zúčastnit, pak jenom připomínáme důležité termíny: podání abstraktu 15. 7., plné texty 15. 8., a konečně uzávěrka přihlášek 31. 8. Bližší informace je možno získat rovněž na www.hutnikeramika.cz.

• 7. 10. 2013 v konferenčním sále 27. patra budovy CITY TOWER v Praze 4 bude pořádána pod záštitou HZS ČR a Profesní komory požární ochrany konference na téma „Požární bezpečnost u výškových staveb“. Více informací na: www.mosty2013.cz.

• 17. 10. 2013 se bude v hotelu ALWYN v Praze 8 konat v tomto roce poslední speciální školení s názvem „Kontrolní technik požárně bezpečnostních zařízení (PBZ) konstrukcí Promat“ podle vyhlášky Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb. Účast je hodnocena jedním bodem ČKAIT. V pří- padě Vašeho zájmu nás můžete kontaktovat na e-mail: skoleni.pbz@promatpraha.cz.

• 30. 10. - 1. 11. 2013 se v Teplicích budou konat další Nové trendy v BOZP, PO a OŽP. Pořadatelem je vzdělávací středisko T.E.P. Bližší informace nejen o „Trendech“, ale i o dalších akcích společnosti T.E.P. najdete na www.tep-kubickova.cz.


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček, M. Přibyl a V. Stanke
 
 

Doporučujeme

Graševina, vinařství Vina Belje.

Asi každý, kdo zavítá na Balkán, ochutná místní vína. Já to činím velmi pravidelně. V Chorvatsku mi mezi bílými víny učarovala Graševina a Pinot sivi.

Graševina je velmi rozšířené víno. Je třeba vědět, že se jedná o starobylou odrůdu, jejíž kořeny musíme hledat v Itálii (Vlachy) nebo Francii. U nás bych použil název Ryzlink vlašský.

Hrozen je středně žlutý, válcový, hustý, s delší stopkou, často mívá křidélko. Bobule je malá až střední, kulatá, zelenožlutá. Víno bývá robustní, extraktivní, s květinovými tóny ve vůni, v chuti je až oříškové.

Letos jsme sáhli po vinařství VINA BELJE. Doporučuji velmi vřele. Ať už v láhvi nebo v „bagu“ bylo víno výtečné, zlatavé barvy, odpovídající odrůdě. Vůně louky a citrusů lechtala v nose a vybízela k okamžité konzumaci. Navíc mělo krásnou kořenitou chuť i dochuť a v kombinaci s chobotnicí bylo nepřekonatelné. Mají je v KONZUMu i v PLODINE. Na zdraví!


nahoru

Za Promat-team P. Dvořák, M. Přibyl a L. Zajíc
 
 

Petrův zdar aneb přijeďte si zarybařit

Narazili jsme na, pro Vás zajímovou, lokalitu. Kousek od Milína, kde padly poslední výstřely druhé světové války, se nachází rybářský revír Dobrá Voda.

Nechci tady nikomu dělat reklamu a něco vychvalovat, ale kdo máte rád klid, pohodu a vše, co k rybaření patří, klikněte na www.dobravoda.org.

Loc: 49˚37´13.324 N a 14˚5´59.123 E


nahoru

za Promat-team L. Zajíc
 
 

Profesní Komora Požární Ochrany

má za sebou v uplynulém období dvě vrcholné akce. Nejdříve se sešli členové v druhé polovině května na valném shromáždění, v minulém týdnu pak PKPO pořádala konferenci s mezinárodní účastí.

Valné shromáždění členů PKPO se konalo 22. května 2013 na staronovém místě, v hotelu Svornost v Dolních Počernicích. Kromě povinných bodů, jako byly schválení zprávy o činnosti za rok 2012, zprávy o hospodaření za rok 2012, zprávy revizní komise za rok 2012, plánu činnosti PKPO na rok 2013 - 2014 a rozpočtu PKPO na rok 2013 - 2014, dovolba nového člena prezídia po odstoupení Bc. Jana Tučka (stal se jím pan David Vazač), byla již tradičně předávána ocenění Zlatý plamen PKPO.

Čtyři Zlaté plameny PKPO za rok 2012 byly uděleny společnostem VIPAX a.s., PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, s.r.o., Feuerlöschgeräte Neuruppin CZ s.r.o. a Promat s.r.o.

Druhá vrcholná akce, konference, se uskutečnila 19. - 20. června 2013 v Táboře a Veselí nad Lužnicí. Téma bylo zajímavé – „Jak vrátit vážnost požární ochraně – náš kaž- dodenní kontakt s PBZ“. Záštitu nad konferencí již dříve převzal brig. gen. Ing. Miloše Svobody a „patronem“ konference byl i letos. Zda byly příspěvky jednotlivých přednášejících zajímavé, necháme na účastnících. Kromě odborné části byla tradičně předávána Cena Mgr. Vladimíra Hápa, ale o tom jste se dočetli již na první straně.


nahoru

za Promat-team V. Stanke
 
 

Závodění na moři

Když jednou zkusíte jachting a jezdíte si tak po mořích světa, dříve nebo později se kolem vás přežene skupina lodí, která se přiřítí odněkud a za chvilku zase zmizí někam za horizont. Díváte se na ně, jak majestátně projedou kolem s napnutými spinakery, jak na bocích lodí sedí posádka vyrovnaná s nohama přes lodní bok a říkáte si, co to zkusit taky!? V současné době je vypsáno mnoho závodů různých obtížností od Fun regat pro přátele a třeba obchodní partnery, občas se jim také říká společenské plavby, až po podniky na špičkové úrovni za účasti nejlepších jachtařu z Čech, nebo i celého světa.

Mezi jedním z velmi ceněných závodů je bezpochyby i Česká námořní rallye, která se jela již po šestnácté a patří mezi nejstarší námořní závody pořádané Čechy. Jede se tradičně v lokalitě Jadranu na přelomu září a října a za účasti špičkových týmů často složených z profesionálních jachtařů. V loňském roce se jela na dvou typech lodí, tedy ve dvou kategoriích. Sportovnější Elán 350 plachetnice postavená přímo pro závodní klání a Elán 340 loď na pomezí mezi závodním a turistickým jachtingem. Oba typy plachtnic jsou srovnatelné, každá má své výhody i nevýhody. Pro novější Elán 350 je typický široký trup s dvěmi kormidly, velmi blízký lodím ze světových závodů typu Figaro nebo například Volvo Ocean Race.

Naproti tomu starší koncepce Elánu 340 zajištuje větší stoupavost proti větru a díky spinakeru i větší výkonnost při jízdě po větru. Celé závody jsou koncipovány jako jednotlivé etapy probíhající v průběhu jednoho týdne, kdy každý den je závodní pole na jiném místě, na jiné vodě. Díky střídání dlouhých etap náročných na námořní navigaci a krátkých sprintů musí být posádky všestranné a sehrané. Loňského ročníku se účastnilo 20 týmů ze tří států. Špičkové týmy prochází tréningem a jednotliví členové posádek tráví na moři často i tři měsíce v roce a z toho velkou část v závodním režimu. V loňském roce se jako již po několikáté účastnila těchto závodů i posádka se zástupcem fi rmy Promat jako čistě amatérská, tedy složená z jachtařů, kteří na moři tráví dva až tři týdny v roce. V průběhu závodů si tato posádka držela umístění ve středu závodního pole (bez rozdílu kategorie) a v jednotlivých rozjížďkách ve své třídě Elán 350 byla schopna konkurovat i lodím na špičce pelotonu. Při dlouhodobější přípravě by určitě tato posádka byla schopna zasáhnout i do dění na „špici“.


nahoru

T. Palkovský a za Promat-team L. Zajíc
 
 

Letní grilování

Konečně jsme se po rozmarech letošního počasí dočkali léta. Pojďme si tedy sednout na terasu nebo vyrazit do přírody a něco ugrilovat. Pokud budete grilovat hovězí maso, měly by být plátky 2 – 3 cm silné, u ostatních typů mas stačí 1,5 – 2 cm. Maso naložte min 3 hodiny předem, aby do sebe stihlo natáhnout všechny chutě. Aby vynikla chuť masa, stačí ho naložit pouze do kvalitního oleje, nasekaných bylinek podle chuti, popř. česneku a lehce opepřit. Před grilováním nadbytečný olej otřete papírovou utěrkou, aby neodkapával do grilu. Po upečení ho osolte hrubozrnnou solí a před podáváním nechte chvíli odpočinout. Pokud dáváte přednost marinádám, můžete použít kombinaci červeného grilovacího koření, francouzské hořčice, červeného vína, česneku a nějaké oblíbené bylinky. K masu podávejte v létě oblíbené saláty, z kombinací listových salátů, okurek, rajčat, mozarelly, oliv v zálivce z olivového oleje, citronu, soli a pepře. Teď už jen zbývá, popřát si spoustu pěkných letních dní.


nahoru

za Promat-team M. Skotnicka
 
 

Hotel Sýkora, Křivoklát

Přiznám se, že do této restaurace jsem zabloudil již v jinošském věku a později tam i oslavil vstup do života manželské- ho. Nicméně, tento rodinný podnik je pro mě i dnes stálým symbolem pohostinnosti a výborné české kuchyně. Kromě klasických specialit jsou celoročním skvostem především zvěřinové pokrmy, dokonale zapadající do zdejšího kraje, který byl odedávna vyhlášeným loveckým revírem. Točené pivko, kančí plec, nebo výborná vídeňská káva, či zmrzlina, Vám dozajista zpříjemní návštěvu historického hradu Křivoklát, cyklistický výlet, či občerstvující lesní procházku po okolí.

Příznivé ceny, rychlá obsluha a poklidná atmosféra Vás určitě přesvědčí, že má smysl navštívit tuto výletní restauraci znovu. Její nespornou výhodou je i strategická poloha u nádraží, ze kterého čas od času odjíždí parní lokomotiva.

Z menu doporučujeme:

Polévka: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hlavní chod: Kančí výpečky, červené zelí, špekové knedlíky

Točená piva: Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, Černý Kozel a pro řidiče všeho druhu i točené nealkoholické pivo

Dezert: Staročeské lívance, povidla, tvaroh, šlehačka

Více informací: www.hotel-sykora.krivoklatsko.com.


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Změna adresy skladu Pavel Kmoch

Informujeme Vás o změně adresy skladu Pavel Kmoch - původní adresa Tyršova 107, Bohušovice nad Ohří se mění na:

Žernosecká 603

412 01 Litoměřice

GPS: N 50° 31‘ 53.631“ E 14° 6‘ 45.846“

(areál Stavebnin)


nahoru

za Promat-team J. Ohanka
 
 

Novinky

http://www.promatpraha.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/technicke-informace


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz