Číslo 24

(prosinec 2011)

Vážený a milý Promačtenáři,

rok se sešel s rokem, tedy teprve se sejde, redakční rada se už naopak sešla a je zase o rok starší (redakční dámy prominou) a to značí, že máme další roční období před sebou. Promiňte, ani v nejmenším nechceme být chytřejší než Vaše nástěnné kalendáře. Chtěli jsem jen naznačit, že si dovolujeme k Vám po drátech i bezdrátech přisurfovat s dalším číslem našeho-vašeho čtvrtetníku ProČas®!

Přinášíme Vám reportáž o konání dalšího (úspěšného) ročníku svatomartinské konference zaměřené na realizaci výstavby objektů. Tento ročník byl obohacen o zahraniční účast mezi přednášejícími. Z nových produktů Promat bychom Vám rádi představili hlásiče požáru, jejichž používání upravuje Vyhláška z roku 2008, o níž se článek také zmiňuje. Hlásič sice požár neuhasí, ale aspoň na něj včas upozorní.

V bulletinu najdete dále několik našich doporučení a tipů – kdo nás v Promatu kromě manželek šatí („košiluje“), s panem Gurmánem, tedy Maurerem se podíváme, kde se nejlépe a nejchutněji letos jedlo a nebo co nám kolegové při večeři z vín popili a pro nás zhodnotili. A do ProČasu pak napsali…

Ač je nyní stále více proklamováno další období s přicházející větší či menší mírou nejistoty, jedno je jisté a nevyvratitelné – za pár dní je tu Ježíšek, radujme se a veselme se !!. A vězte, co nové roční období, to Váš nový ProČas !!

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Svět pod záplavou dobrých zpráv...
 
02   Konference Objekty Lighthouse group 2011
 
03   Promat private
 
04   Česká námořní rallye (ČNR)
 
05   Z Promatího kalendáře
 
06   Doporučujeme
 
07   Maurerův výběr GRAND RESTAURANT 2012
 
08   Košile VAVI
 
09   Autonomní hlásič požáru Promat®
 
10   Perníková roláda
 
11   Sklady Promat
 
12   Pivovar Antoš
 
13   Novinky
 
 

Svět pod záplavou dobrých zpráv...

Můj kolega, jehož optimistická tvář doprovází dnešní úvodník, používá jedno životní krédo, které rád cituji: „Hledáš-li pomocnou ruku, najdeš ji na konci své druhé paže!“. Toto jednoduché, nicméně pravdivé motto budeme v roce 2012 určitě potřebovat. Od valné části politiků, fi nančních spekulantů a ostatních manipulátorů s penězi, jež jim nepatří, určitě žádné dobré zprávy čekat nemůžeme. Tito lidé rozkradou libovolné množství peněz, a pokud budou mít nadále možnost „rozdělovat“ svěřené peníze, „dluhová“ krize nikdy neskončí! A to se ještě aktuálně můžeme dočíst v tisku, že kromě zmiňované tu máme ještě krizi bankovní, politickou, krizi vyplývající z rozdílné kvality evropských ekonomik, apod. Zkrátka nejvyšší čas, změnit kontinent a poslední zhasíná! Nicméně to bychom byli jako jeden nejmenovaný pohaslý a kontroverzní lobbista, kterému pšenka už moc nekvete a údajně uvažuje o emigraci. Přiznejme si, že přerozdělovat veřejné peníze bez masivních ztrát je možné pouze ve státech, kde se veřejné prostředky tolik nerozkrádají. My mezi ně rozhodně nepatříme. U nás potřebujeme maximální veřejnou kontrolu a odvážné politiky, kteří se nebudou bát nabourat zaběhnuté korupčně nastavené modely státních zakázek a jiných osvědčených pletich. Vypadá to, že se poslední dobou takoví politici už i u nás začínají objevovat, tak snad svítá na lepší časy! V mezičase bych ale nelenil a využil bych tu druhou pomocnou ruku!

Usilujme i nadále o vyrovnané rodinné rozpočty (tedy alespoň na konci roku, kdy je třeba srovnat kontokorent), investujme do budoucnosti, podporujme a vzdělávejme své děti a stavebně spořme (přestože se podpora snižuje), zkrátka pomožme si sami, nikdo jiný to za nás neudělá! Nenasedejme dobrovolně do „letadla“, do kterého se nás snaží usadit ti, kteří milují „přerozdělování“ a „půjčování“ si z budoucnosti. Jedině tak zaplavíme svět dobrými zprávami! Takže mnoho dobrých zpráv v roce 2012 a ještě předtím klidné a pohodové Vánoce Vám přeje dobrými zprávami oplývající Promat tým!


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Konference Objekty Lighthouse group 2011

Stejně jako v uplynulých 3 letech, tak i na letošního svatého Martina (11. 11. 2011) uspořádaly společnosti Promat s.r.o. a Sipral a.s. konferenci zaměřenou na prezentaci realizací výstavby významných objektů. Tento rok padla volba na stavební skvosty ze skupiny Lighthouse Group. Nákupní centrum Galerie Harfa, administrativní centrum Lighthouse tower a rezidenční a administrativní projekt Prague Marina – byly letos středem zájmu nejen prezentujících fi rem. Na představení vybrané trojce podíleli developeři z Lighthouse Group, izraelský architekt Prof. Moshe Tzur, architektonická a projekční kancelář HELIKA a.s., architektonická kancelář A.D.N.S. production s.r.o. a coby generální dodavatel staveb fi rma Metrostav a.s. Samozřejmě své slovo k objektům i stavařině vůbec přednesli i hlavní pořadatelé konference – zástupci fi rem Sipral a Promat.

Akce se konala v prostorách Galerie Harfa na Praze 9, která byla shodou okolností otevírána právě rok před konáním konference. I letos byl zachován scénář prezentací spojených se samotnou prohlídkou objektů s komentovaným výkladem k jednotlivým stavbám. Věříme, že se akce líbila nejen nám, organizátorům a pořadatelům „svatomartinské“ tradice, ale i (hlavně) účastníkům, kteří si odnesli snad i více než jen dobrý pocit ze svatomartinské husy a kvalitního svatomartinského červeného.


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
 

Promat private


nahoru

 
 

Česká námořní rallye (ČNR)

Ve dnech 1. - 8. 10. 2011 se v chorvatských vodách jel již 15. ročník ČNR. Prestižního závodu se zúčastnilo 20 závodních one design lodí Elan 340, Promat byl rovněž zastoupen posádkou Saši Nedvědického. Mezi startujícími byli i stříbrní medailisté z MS ORC, vynikající okruhová jachtařka Veronika Fenclová, připravující se na olympiádu v Londýně, medailisté z minulých ročníků. Skvěle obsazený závod se mohl pochlubit několikanásobně vyšší účastí, než nedávno konané mistrovství republiky.

ČNR byla zahájena v marině Hramina na Murteru, jelo se několik rozjížděk, včetně navigační. Počasí jachtařům zprvu nepřálo, vál slabý vítr a tak souboje vyhrávali ti, kteří mají větší zkušenosti v takovýchto podmínkách. V druhé půli týdne se počasí změnilo a v pátek byla odpoledne na moři opravdová čina. Kompletní výsledky najdete na http://www.yachting.cz/tps_centrum/15cnr/vysledky-all.pdf. Všichni dorazili zdárně do cíle, bez zranění a větších šrámů na lodích.


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Z Promatího kalendáře

• Vánoční provoz Promat s.r.o. – v kanceláři v Praze je provoz během vánočních svátků a v době před Silvestrem 2011 výrazně omezen – podrobnější info na webových stránkách Promat www.promatpraha.cz/novinky?nid=97

• 5. 1. 2012 naše oblíbená skupina – Prague Cello Quartet – bude v Praze křtít své nové CD (Selesiánské divadlo v Kobylisích). A o šest dnů později (11. 1. 2012) proběhne i moravský křest v Besedním domě v Brně. Zúčastnit se můžete i Vy (více informací najdete na našem webu či na www.pcq.cz)

• 27. - 28. 3. 2012 - Konference s mezinárodní účastí Červený kohout 2012 – půlkulatý 15. ročník v Hluboké nad Vltavou. Program konference je zaměřen na požární bezpečnost staveb a požární prevenci, pod záštitou GŘ HZS Brig. gen. Ing. Miloše Svobody. Více informací na www.dumtechnikycb.cz

• 14. - 21. 4. 2012 něco pro příznivce yachtingu: 13. ročník Velikonoční regaty

• 25. - 27. 4. 2012 pořádá společnost T.E.P. v Poděbradech tradiční, již třicáté Nové trendy v BOZP, PO a OŽP; zájemci najdou více informací na www.tep-kubickova.cz


nahoru

Za Promat-team J. Chmelař, J. Ohanka, V. Stanke a L. Zajíc
 
 

Doporučujeme

MALBEC Kaiken, jakostní odrůdové (90 % Merlot, 10 % Cabernet Savignon), suché červené víno, ročník 2010, vinařství Kaiken, oblast Mendoza, Argentina, www.mkral.cz

Barva: temnější, rubínová s karmínovými okraji. Vůně: výrazná, bohatá, zřetelné aroma lesních plodů a švestek, s náznakem vanilky a hřebíčku, těsně po nalití skleničky je možno cítit i animální tóny.

Chuť: lehká, plná, s jemnou tříslovinou, s výraznými tóny ostružin, borůvek a přezrálých višní, zprvu nasládlá (čokoláda), v dochuti naopak nahořklá, při delším stání se chuť vyrovná a lehce opadne.

Stolování: hodí se k masitým jídlům (např. krůtí maso, nebo i líčka) a dále k těstovinám s masovým ragú, pancettou, nebo salsicciou, případně k plísňovým sýrům, či vyzrálým sýrům holandského typu (Gouda).

Osobní dojem: při degustaci je zajímavé vyzkoušet ochutnat víno ze skleniček na bílé víno, udrží si totiž podstatně déle aroma, než při degustování z klasických skleniček na červené víno typu Bordeaux. Víno lze zkráceně charakterizovat jako víno několika chutí i tváří. Je až neuvěřitelné, jak se víno při ochutnávce mění, což určitě souvisí s relativní mladostí vína.


nahoru

Za Promat - degustační team - M. Přibyl
 
 

Maurerův výběr GRAND RESTAURANT 2012

1. prosince vyšel nezávislý průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restauracích - Maurerův výběr GRAND RESTAURANT. Na prvním místě se umístila Terasa U Zlaté Studně pod vedením šéfkuchaře Pavla Sapíka. Druhé místo získal Radisson Blu hotel, Alcron, třetí příčku obsadil Radisson Blu hotel, La Rotonde. Letos nezávislí hodnotitelé oznámkovali 705 gastronomických podniků v naší zemi. TOP 10 restaurace budete moci ochutnat na zimním Grand Restaurant Festivalu, který probíhá od 15. 1. do 15. 2. 2012.

Absolutní vítěz za rok 2011 restaurace Terasa U Zlaté Studně se pyšní nejkrásnějším výhledem na Prahu a nejlepší kuchyní v podání šéfkuchaře Pavla Sapíka, který v sezóně 2001/2002 získal stříbro jako Kuchař roku. Podnik se dostal také na první místo v prestižní anketě TripAdvisor v kategorii restaurace v Praze. „Pavel Sapík se narodil v kuchař- ské rodině s velkou kulinářskou tradicí, absolvoval řadu zahraniční stáží, je dlouholetým členem Národního týmu kuchařů a cukrářů. Je to opravdový profesionál. Terasa U Zlaté Studně patří právem ke špičce na české gastronomické scéně,“ vysvětluje vydavatel Grand Restaurantu Pavel Maurer.

Letošní vítězný podnik se představí veřejnosti na III. ročníku Grand Restaurant Festivalu. Nenechte si ujít možnost ochutnat carpaccio z červené řepy s mousse z uzeného úhoře a vařeným křepelčím vejcem, svíčkovou na smetaně podávanou se žemlovými knedlíky a povidlové tašky s ořechy a přepuštěným máslem.


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Košile VAVI

VAVI je rodinný podnik. Založila ho v roce 1990 Věra Vávrová. Dnes šijí pod taktovkou Jiřího Vávry - syna, dámské i pánské košile všeho druhu, podle přání jejich zákazníků. V kamenných prodejnách VAVI i v jejich elektronickém obchodě si můžete sestavit svou vlastní košili tak, že si vyberete typ límce, manžety, zakončení rukávů, střih a materiál. Jedním z pravidelných zákazníků jsme už léta i my. Určitě znáte jednoho nebo více našich technických poradců, kteří za Vámi podle potřeby přijedou a poradí. Oblečeni jsou v košili s logem Promat, které pro nás fi rma VAVI vyrobila. Doufáme, že popř. i Vám udělají košile šité na zakázku radost stejně tak, jako nám.

Osobní dojem: firma nabídne pouze to, co může splnit a plní své dané slovo. Pokud si objednáte košile s označením non iron, získáte košili, kterou když dobře vyvěsíte po vyprání na ramínku, tak ji opravdu nemusíte žehlit. Je hodně dobrých českých firem a třeba o nich ani nevíte, tak tady je jedna z nich.


nahoru

Za Promat-team J. Landová
 
 

Autonomní hlásič požáru Promat®

Od 1. 7. 2008 platí vyhláška č. 23/ 2008Sb, o technických podmínkách požární ochrany staveb, která stanoví podmínky a požadavky na umístění „zařízení autonomní detekce a signalizace“ u objektů.

Ze statistik je prokázáno, že tři ze čtyř obětí požáru neuhoří, ale zemřou v důsledku nadýchání se toxickými zplodinami hoření. Největší nebezpečí hrozí v noci, kdy lidé spí a tím je mnohem složitější lokalizace kouře a vlastního požáru… Proto jsme pro Vás v nedávné době uvedli novinku v našem sortimentu: „Autonomní hlá- sič požáru Promat®“. Jedná se o jednoduché zařízení nezávislé na okolním zdroji elektrické energie, které pracuje samostatně. Je schopno rozpoznat a tím Vás včas upozornit opticky a zvukově na možnost vznikajícího požáru. Je vhodný pro instalaci do domácností i kancelářských prostor, kde není nutné připojení na další speciální zařízení.

V současné době máme pro Vás k dispozici dva typy hlásičů:

- Hlásič požáru Promat® Basic

- Hlásič požáru Promat® Trend

V případě Vašeho zájmu kontaktujte prosím naše obchodní nebo technické oddě- lení nebo přímo na email: hlasicepromat@promatpraha.cz


nahoru

Za Promat-team P. Kejklíček
 
 

Perníková roláda

Máte-li rádi vánoční perníčky, můžete zkusit perníkovou roládu. Kromě klasických ingrediencí na perníčky potřebujete navíc povidla, sekané oříšky a najemno nakrájené sušené ovoce (meruňky, rozinky, fíky, datle… vaší chuti se meze nekladou). Z těsta vyválejte plát o síle asi 2 mm, namažte jemně povidly a posypte směsí nasekaných oříšků a sušeného ovoce. Zaviňte jako roládu o průměru asi 3 cm. Nakrájejte na 1 cm silná kolečka a pečte 8 minut na 180 st.

Perníkové těsto natáhne vlhkost z povidel a ovoce a bude hezky vláčné. Nakonec je můžete namočit v čokoládě… nebo taky ne.

„Moje“ těsto na perníčky (můžete ale použít i svoje osvědčené) je: 125 g medu, 100 g cukru moučka, 100 g másla, 250 g hl. mouky, 125 g. poloh. mouky, 1 lžička sody, 1 vejce, ½ balíčku koření do perníku. Ve vodní lázni rozehřejete med s máslem a moučkovým cukrem a přidá- te k ostatním surovinám. Těsto nechte odležet min. 1 hodinu v lednici. Ať vám chutná!


nahoru

Za Promat-team K. Dvořáková
 
 

Sklady Promat

V minulém čísle jsme Vás informovali o zrušení skladu Rudná, resp. o hledá- ní nového poskytovatele - pronajímatele skladových prostor. Hledání vhodného kandidáta bylo úspěšné, ale již nestihlo uzávěrku ProČasu 23. Nyní tedy přesnější údaje nového místa se skladovou zásobou materiálů Promat:

Roline Internationale Spedition, s.r.o.
Logistický areál Rudná, hala B3b, K Vypichu 979, Rudná Tel.: +420 226 223 167
Kontaktní osoby: Zdeněk Achberger, Radomír Martínek +420 733 163 815

Provozní doba: 8:00 - 19:00 Fax: +420 226 223 169
obchod@promatpraha.cz GPS: N 50° 01‘ 15‘‘
www.roline-holding.cz E 14° 12‘ 18‘‘


nahoru

 
 

Pivovar Antoš

Minipivovarů s restaurací je už po Čechách rozseto poměrně hodně, což je dobrá zpráva pro milovníky tohoto moku. Míst, kde se k tomu i výborně vaří, však tolik není. Mezi takové ale bezesporu patří letos otevřený Pivovar Antoš ve Slaném. Vybrat si mů- žete z několika druhů místních piv od nejžádanějšího Antošova ležáku po pšeničné pivo Slánská pšenka.

Jídelní lístek není zbytečně nafouklý a je na první pohled přizpů- soben hlavnímu lákadlu – chmelovému moku. Vyberete si proto rychle a kuchyně je zde opravdu výtečná. Doporučit můžeme výborně připravené jehněčí kolínko se staročeskou kaší z tradiční pivovarské kuchyně, křehké steaky a v neposlední řadě zvěřinu z křivoklátských lesů. Obsluha je příjemná a nenechá na sebe dlouho čekat. Zbývá jen si přát víc takových míst…


nahoru

Za Promat-team M. Skotnicka
 
 

Novinky


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz