Číslo 22

(červen 2011)

Vážený a milý Promačtenáři,

léto nám začalo, zvýšené teploty (tedy teploty venkovní), srážky i bouřky s ním. A to je ten pravý čas, kdy se v klidu někam zašít do stínu, popít osvěžujících (k tomu účelu vhodných) tekutin a do volné ruky popadnout něco čtivého a poučného. Potěší nás, bude-li jím i náš-váš ProČas®!

Aktuální číslo přináší přiblížení pohledu na tématiku Požární bezpečnosti tunelů, se zmínkou o nově vznikajícím webovém projektu s touto tématikou pro širokou veřejnost. Stavebnickou část bulletinu dále doplní článek o stavbě na Petrském náměstí v Praze, na níž se promatí materiály také významnou měrou podílely, ale především tento objekt získal velmi prestižní ocenění Národní cenu za architekturu Grand prix 2011. A do třetice promatí skvost – požární bezrámové celoprosklené dveře PROMAGLAS® – Pánská pasáž v Praze 1.

Klasika bude i tentokrát – Promat private o nás, Doporučujeme o víně, Restaurace o jídle, kalendář ovšem o všem…

Dovolím si ještě v té letní vřavě zmínit jeden z našich úspěchů – na Stavebních veletrzích 2011 v Brně získala naše konstrukce Kouřové zábrany PROMADRAHT® a PROMATECT®-H ocenění Čestné uznání v soutěži Výrobek roku 2011.

Přejeme Vám odpočinkové prázdniny, dovolené a vůbec celé léto v bezva pohodě. K tomuž Vám buď nápomocen i ProČas® !!

Promat s.r.o.

 
 
 
Obsah
 
01   Dobrá zpráva ještě žije,
 
02   Požární bezpečnost v tunelových stavbách
 
03   Promat private
 
04   Prague Food Festival
 
05   Zázvorová limonáda
 
06   Promat na facebooku
 
07   Z Promatího kalendáře
 
08   Doporučujeme
 
09   Profesní Komora Požární Ochrany
 
10   Realizovali jsme s Vámi - Národní cena za architekturu Grand prix 2011
 
11   Král Šumavy
 
12   Promat na moři
 
13   Pánská (Rathova) pasáž
 
14   Další vrchol dobyt!
 
15   Letní nákup
 
16   Restaurace Tři Knížata
 
 

Dobrá zpráva ještě žije,

aneb dobrý člověk rovněž! Řekli jsme si u nás ve fi rmě, když nám poctivý nálezce vrátil ztracené klíče naší uklízečky! Ale tím dobré zprávy kupodivu nekončí: „Můžeme opět konzumovat okurky, začaly prázdniny a sezóna grilování a vinná réva jakžtakž přežila letošní mrazíky, pravda jak kde!“. Může se to zdát málo, ale někde je třeba v boji s „blbou náladou“ začít. Rozhodně by ch pro začátek nepřeceňoval kontakt se „sedmou velmocí“. Masáže typu „Fukušima“, čímž nechci v žádném případě zlehčovat rozsah katastrofy, již sice ustaly, ale „chrliče“ informací všeho druhu dozajista nelení a hledají nový střelný prach pro blíží cí se okurkovou sezónu. Shrnuto, podtrženo, nadměrným sledováním zpráv životního optimismu určitě nenabudeme. Bylo by to stejně naivní, jako očekávat od vlády snížení daní či nákladů na její vlastní provoz. Naštěstí tu máme úspěšné a pracovité jedi n- ce, kteří si, zapáleni pro věc, nestíhají kazit náladu mediálními masážemi o beznadějnosti situace. Je třeba se zkrátka pro něc o zapálit a spolehnout se na vlastní energii a neutuchající snahu po změně k lepšímu. Můj přemýšlivý kolega rovněž zdůrazňuje nutnost důsledně dokončovat započaté procesy, ale na rozdíl od něho bych nezačínal s dotahováním rozpitých lahví. V tomto případě by náš odhodlaný start do 2. poloviny roku nemusel být bez nehody!


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Požární bezpečnost v tunelových stavbách

Zvýšené nároky na kapacitní možnosti našich komunikací vyústily v po- slední době k výstavbě mnoha kilometrů nových silnic a dálnic, městské komunikace nevyjímaje. Pro zkrácení dopravní trasy přes kopcovitý terén nebo pro omezení nežádoucích vlivů dopravy na obyvatele měst a obcí, bylo do novodobých staveb zakomponováno několik tunelů.

Pohyb v tunelových stavbách musí být bezpečný a bezproblémový, proto jsou tunely vybaveny celou řadou bezpečnostních zařízení, která představují složitý ucelený systém. Patří sem například – větrání, osvětlení včetně nou- zového, elektrická požární signalizace, systém tísňového volání, televizní mo- nitoring, evakuační rozhlas, rádiové spojení, dopravní značení atd. Celá řada z nich musí být funkční i při případném požáru. Pro zajištění funkce důležitých systémů se musí používat speciální instalační materiál, odolné kabelové kanály, protipožární těsnění prostupů rozvodů instalací atd. Splnění tech- nických podmínek a požadavků je vždy defi nováno v projektové dokumentaci.

Pro tunelové stavby nabízíme ucelený sortiment pasivních požárně bezpečnostních zařízení, kte- rá jsou shrnuta v katalogu „Požární bezpečnost tunelů T1“. Zajímavým projektem je nový vzdělávací portál www.tunely.eu, jehož cílem je poskytnout maximum informací pro širokou veřejnost, od škol, přes autoškoly, řidiče a také odbornou veřejnost, která se zabývá projektováním a výstavbou tunelů


nahoru

Za Promat-team L. Fleischer
 
 

Promat private


nahoru

 
 

Prague Food Festival

Poslední květnový víkend patřil pátému ročníku PRAGUE FOOD FESTI- VALu, konanému v Královské zahradě Pražského hradu. Návštěvníci zde mohli ochutnat vybrané krmě a dobré moky 33 nejlepších restaurací této země. Během tří dnů navštívilo tuto významnou kulinářskou akci 18 200 pla- tících návštěvníků. Nechme se překvapit, kde Pavel Maurer a jeho tým uspo- řádají 6. ročník!


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Zázvorová limonáda

Horké letní dny jsou tady, proto jsem pro Vás vybrala osvěžující nápoj, který zároveň dodá vitamíny a povzbudí imunitu. K jeho přípravě budete potřebovat cca 100g čerstvého zázvoru, 100g třtinového cukru, 4 lžíce medu, 3 citróny a zhruba 1,5 litru vody. Poměr si můžete upravit podle Vaší chuti. Zázvor i se slupkou nastrouhejte na struhadle nahrubo, zasypte cukrem a promíchejte s medem. Zalijte cca 200 ml vody a nechte hodinu louhovat. Poté přeceďte, přidejte zbytek vody a šťávu ze 3 citrónů. Nejlépe chutná vychlazený.


nahoru

Za Promat-team M. Skotnicka
 
 

Promat na facebooku

V dnešní době, kdy fenomén jménem „Facebook“ již aktivně využívá v České republice 3. miliony uživatelů, nemůže Promat s.r.o zůstat stranou. A proto jsme se rozhodli založit fi remní profi l. Na na- šem profi lu můžete nejen navázat kontakt s ostatními zákazníky, přáteli a sdílet s nimi své zkušenosti s materiály Promat. Můžete se na nás také obrátit se svými dotazy www.facebook.com/promatsro.


nahoru

Za Promat-team P. Vild
 
 

Z Promatího kalendáře

• 4. 7. 2011 Promat Praha kanceláře - zavřeno

• 4. 7. - 8. 7. 2011 sklad i výroba Promat servis Lovčice - zavřeno celý týden

• podzim 2011 budou pokračovat semináře na téma „Požární uzávěry a klapky, vlastnosti a chování za běžného provozu a při požáru“; www.psmcz.cz .

• 5. – 6. 10. 2011 se uskuteční Hutní konference: Hutní Keramika, Hotel RELAX, Rožnov pod Radhoštěm, 2011. Pořádá ji společnost Tanger s.r.o., zaměřená na prezentaci nejnovějších poznatků z oboru žárovzdorných a tepelně izolačních materiálů. Pokud plánujete se zúčastnit, pak jenom připomínáme, že uzávěrka přihlášek je 8. 9. Informace je samozřejmě možno získat rovněž na www.hutnikeramika.cz .

• 19. - 21. 10. 2011 pořádá společnost T.E.P. v Monínci tradiční Nové trendy v BOZP, PO a OŽP; zájemci najdou více informací na


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl, J. Ohanka a V. Stanke
 
 

Doporučujeme

Mopr, neboli Muškát Moravský, zkratka MM, víno s přívlastkem kabinetní, suché bílé víno, ročník 2008, Žernosecké vinařství

Barva: žlutá až zlatavá. Vůně: výrazná muškátová, někomu může připomí- nat i čerstvá rozkrojená jablka.

Chuť: lehčí, příjemně nasládlá a velmi svěží, s nižším obsahem kyselin.

Stolování: Hodí se především jako aperitiv k méně výrazným předkrmům (plody moře, drůbeží játra, nebo paštiky, apod.), případně k chuťově neutrálním dezertům, či pyré.

Osobní dojem: lehké, chuťově výrazné víno s úžas- ným aroma čerstvých hroznů, které se svou ovocností velmi liší od „klasických“ tuzemských bílých odrůd, jako např. Ryzlink Rýnský, Rulandské Bílé, nebo Müller Thurgau. Je třeba rovněž poznamenat, že originální aroma se u jednotlivých druhů MM může výrazně lišit! Tuto skutečnost jsem si ověřil při následném přechutnání staršího vína (MM 2003, pozdní sběr, Ivan Bilkovič, Valtice). Toto výborné ročníkové víno mělo jak chuť, tak aroma po tropickém ovoci a jeho chuť se tak blížila např. Chardonnay, nebo podobným „velkým“ vínům.


nahoru

Za Promat-team M. Přibyl
 
 

Profesní Komora Požární Ochrany

PKPO má za sebou dvě vrcholné akce – valnou hromadu a mezinárodní konferenci.

V rámci valné hromady (17. května) byly vyhlášeny výsledky soutěže Zlatý plamen PKPO 2010. V letošním roce probíhala soutěž poprvé podle pozměněných pravidel. Nakonec byli vybráni 3 vítězové. Jeden v kategorii stavba roku – Kartex – Požární bezpečnost staveb s.r.o. - a dva v kategorii výrobek roku – VIPAX a.s. a Somati systém s.r.o.

5. mezinárodní konference PKPO se konala 8. – 9. června v Českém Krumlově a tématem byla „Požární ochrana hmotného kultur- ního dědictví“. V průběhu slavnostního večera byla předána cena Mgr. Vladimíra Hápa – našeho tragicky zesnulého kolegy a bývalé ho prezidenta PKPO. Pátým oceněným se stal pan Vlastimil Mandík, zakladatel společnosti Mandík a.s


nahoru

Za Promat-team V. Stanke
 
 

Realizovali jsme s Vámi - Národní cena za architekturu Grand prix 2011

Název stavby: Bytový dům s tělocvičnou, Petrské náměstí Praha 1

Realizační firma: SKLOMONT a Ivan Matějček, s.r.o.

Autorem projektu je Petr Burian ve spolupráci s Janem Davidem a Petrem Malinským. Porota ve svém hodnocení zdůraznila, že se podařilo v historic- ké části Prahy na Petrském náměstí vytvořit v rohové lokaci odvážnou a atraktivní architekturu, která je pro- porčně a hmotově v kontextu s tvaroslovím a měřítkem okolní zástavby. Ocenila výraznou roli architekta při formování programu a skloubení funkcí veřejných (škola, tělocvična) s bydlením. Zdroj: http://bydleni.idnes.cz

Na realizi tohoto projektu jsme se podíleli i my. Zadání předepisovalo opláště- ní přízemní části budovy profi lovým sklem PROMALINE ® v kombinaci s výkladci a vstupními dveřmi. Společně s fi rmou SKLOMONT jsme vypracovali řešení, které splnilo představy investora a projektantů. Realizace opláštění byla vzhledem ke klimatickým podmínkám a zvýšenému provozu na stavbě náročná, výsledek však byl oceněn jak laickou, tak odbornou veřejností. Dalším požadavkem byla dodávka a montáž atypického provedení horizontálních světlíků PROMAGLAS ® „bez“ a „s“ požární odolností, které zaručují prosvětlení prostorů tělocvičny a chodeb. Tyto konstrukce jsme úspěšně zvládli s proškolenou fi rmou Ivan Matějček, s.r.o. Firma Promat s.r.o. v posledních letech usiluje o rozšíření svého portfolia výrobků pro stavebnictví tak, aby byla schopna vyhovět rozmanitým požadavkům stavebního trhu. Stavba „Bytového domu na Petrském náměstí“ se stala dobrým příkladem synergie dodávek požárních a nepožárních materiálů v rámci fi rmy Promat s.r.o.


nahoru

Za Promat-team P. Januš a P. Kejklíček
 
 

Král Šumavy

V sobotu 28. 5. 2011 odstartoval z klatovského náměstí peloton 2 503 bikerů vstříc třem tratím 18. ročníku cyklomaratonu Author Král Šumavy. Promat MTB Team měl mezi účastníky jednoho zástupce. Svou 70 km trať jsem zdolal za 3 hod. 56min. Z přibližně 1200 star- tujících jsem dokončil na 270 místě. V 7:30 vyrazili závodníci na trať 100 km a v 10:00 závodníci „a účastníci“ jedoucí tratě 70 km a 45 km. Deštivý pátek připravil hned po startu stokilometrové trati jezdcům těžkou bahnitou zkoušku a tak dvě kratší trasy měly nájezd do terénu o něco později a prodloužily si úvodní asfaltový úsek. Z pohledu účast- níka prohlašuji tento ročník za úspěšný.


nahoru

Za Promat-team J. Panáček
 
 

Promat na moři

Třetí květnový týden se v Sukošanu (Chorvat- sko) jela Business Regatta 2011 aneb přátelská plavba, jejímž cílem nebyl jen odpočinek a relaxace, ale také boj o první pozice a pohár ICC ČR REGATY 2011. Pohár jsme si sice domů nepřivezli, ale čtvrté místo vůbec nebylo špatné.


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Pánská (Rathova) pasáž

Rekonstrukcí dlouho zanedbávané Rathovy pasáže, která spoju- je ulici Na Příkopě s Ovocným trhem, vzniká unikátní obchodní zóna orientovaná především na muže – Pánská pasáž. Zajímavé architekto- nické řešení, navržené ateliérem A.D.N.S. pod vedením architekta Mar- tina Němce, nabízí řadu netradičních prvků. Na první pohled upoutají členité celoprosklené stěny obchodních jednotek a atypické podhledy z napínané prosvícené barrisolové fólie. V části pasáže za vstupem z Ovocného trhu, kde je zachován stávající průchod historickou budo- vou, jsou obchodní jednotky odděleny od komunikačního prostoru pů- vodními masivními stěnami. Obchodní jednotky jsou v tomto případě samostatnými požárními úseky a pro výplně otvorů byly použity požární celoprosklené systémové konstrukce Promat ® .

Jako první v ČR byly použity požární bezrámové celoprosklené dveře PROMAGLAS ® s požární odolností EI 30 (požadavek byl EW 30), jejichž křídlo je tvořeno pouze tabulí z čirého požárního skla PROMAGLAS ® a nerezovým kováním. Montáž dveří provedla fi rma KONSTRUKCE-K, s.r.o., Praha 9. Pevně zasklené stěny a nadsvětlíky dveří jsou řešeny pomocí prosklených konstrukcí PROMAGLAS ® , kde jsou tabule skla PROMAGLAS ® a Promat ® -SYSTEMGLAS osazeny do skrytého rámu (zapuštěného do zdiva) z deskového materiálu PROMATECT ® -H, který byl následně povrchově upraven jako okolní stavební konstrukce. Mon- táž prosklených stěn provedla fi rma MIJA-THERM, s.r.o., Šumperk.


nahoru

Za Promat-team J. Machač
 
 

Další vrchol dobyt!

Dne 4. 6. 2011 před polednem vynesl a připevnil vrcholový tým Promat další skříňku na vrcholovou knihu! Logo a motto Promat najdete tedy krom Gerlachu (2 654,6 m n. m.) i na Kriváni (2 494 m n. m.). Poděkování patří sponzorovi a celému týmu!


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Letní nákup

S příchodem dalšího ročního období přinášíme obměnu atraktivního košíku. Ve dnech astronomického léta, tj. od 21. 6. do 22. 9. 2011 máte možnost zakoupit požární tmel PROMATMEL ® , požární vě- trací tvarovky PROMASEAL ® a požární maltu PROMASTOP ® , typ V. Navazujeme takto na úspěšnou akci Jarní nákup, která se setkala samozřejmě s pozitivním ohla- sem… :-) Doplňte si i tentokrát skladovou zásobu za ceny, které na podzim již nebu- dou.


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
 

Restaurace Tři Knížata

Každý, kdo projíždí Jihlavou, by neměl opomenout navštívit Restauraci Tři Knížata. Na náměstí je ukryt gastronomický poklad. Zdejší šéfkuchař Pavel Mareš, který dříve vařil V Ungeltu, šíří spolu se svým týmem gastronomii ohněm a mečem (vařečkou a nožem) i tam, kde se doposud dobře dařilo salámu Vysočina a jiným ryze českým pochoutkám. Doporu- čuji vynechat jídelní lístek a věnovat se Speciální nabídce, kde je většinou ryba a maso, spolu s výtečnými předkrmy. Apropó: tak dobrou máslovou rybu jsem snad ještě nejedl. A malý tip: nejezděte tam v neděli, není ote- vřeno. www.tri-knizata.cz.


nahoru

Za Promat-team L. Zajíc
 
 

Novinky


nahoru

Za Promat-team J. Ohanka
 
Promat s.r.o.
V. P. Čkalova 22/784
160 00 Praha 6 - Bubeneč
tel.: +420 233 334 806
fax: +420 233 333 576
skype: promat.praha
GSM: 605 PROMAT
605 PROMAT
605 PROMAT
promat@promatpraha.cz
www.promatpraha.cz